Atenție la mesajele primite pe Facebook care vă anunță că ați încălcat vreo regulă și că urmează să vi se spunede contul

By | October 23, 2023

De câteva luni primesc pe toate paginile pe care le administrez mesaje de genul: “ai încălcat o regulă, contul tău urmează să fie suspendat, loghează-te aici ca să vezi care este problema”. Doar că în ultimul timp parcă au luat-o razna. Ieri am primit 4 mesaje, pe fiecare dintre paginile pe care le administrez. Pe pagina revoblog am primit două, unul după altul:

Primul era mai prost alcătuit:

Se vede că este tradus prost cu Google Translate iar link-ul este clar un link extern. Plus numele… NotePap SOS?!

Al doilea părea un pic mai credibil, poate și din cauză că era redactat în engleză:

 

Chiar și link-ul părea credibil.

În fine, ideea e simplă. Acestea atacuri presupun crearea unei pagini false de Facebook cu un nume sugestiv, de genul: “Meta Support”, “Community Support” sau alte asemenea. Aceste pagini îți trimit apoi un mesaj privat de genul celui de mai sus. Tu îl primești cel mai probabil pe telefon și vrei să vezi rapid despre ce este vorba. Apeși pe acel link, care îți va cere să te autentifici. Așa că introduci acolo numele tău de utilizator și parola…  și asta a fost. Atacatorul are acum acces la contul tău și încearcă imediat să ți-l fure.

Mai departe nu știu ce face cu el. Ori încearcă să îți ceară bani drept răscumpărare, ori îl folosește pentru a propaga în continuare scam-uri, ori pentru postări pro Putin și pro AUR. N-am idee.

Oricum, în caz că ați introdus username-ul și parola pe un astfel de site, singura șansă este să schimbați instant parola, altfel rămâneți fără cont. Sau dacă nu vreți să stați să priviți cu atenție și îngrijorare orice link pe care-l primiți pe Facebook, activați autentificare în doi pași.

Știu că par niște scam-uri triviale, dar am preferat să scriu articol, pentru că nu toți le recunosc așa de rapid.

 

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Atenție la mesajele primite pe Facebook care vă anunță că ați încălcat vreo regulă și că urmează să vi se spunede contul

  1. Dan

    Și să nu mai spunem despre plictisitoarele reclame la ”investițiile” în diverse întreprinderi de stat și bănci românești, care adună emoticoane de râs masiv….

    Reply

Spune-ți și tu părerea: