Producătorii auto încep să colaboreze cu compozitori celebri pentru sunetele pe care le fac mașinile electrice

By | June 20, 2022

Partea mișto la electrice este că ar putea ar putea să scoată orice sunet.

La prezentarea BMW i7 vă spuneam că sunetele pe care le scoate mașina sunt compuse de Hans Zimmer. Deci imaginați-vă cum ar fi să mergeți lent pe stradă și mașina să scoată sunete similare cu soundtrack-ul din Inception sau Interstellar 🙂

Glumesc, evident, nu se aud chiar acele melodii. Dar sunetul este senzațional. Soundtrack-ul mașinilor electrice de la BMW se numește “Orchestra Of Silence” (până și numele este genial) și îl puteți asculta câte o mostră la începutul și finalul acestui video:

Mi se pare excelent acel sunet. Mă duce cu gândul direct la navele spațiale din viitor. De altfel eu sunt un vechi fan al sunetelor produse de BMW-uri 😛 Pe vremea Nokia am avut jingle-ul vechi din reclamele lor (îl puteți asculta aici) drept sunet pentru SMS-urile primite. Iar cel nou mi se pare la fel de mișto în egală măsură.

Acum vine o altă veste interesantă de la Renault, care va colabora pentru proiectul Scénic Vision cu nimeni altul decât … Jean-Michel Jarre. De altfel pentru conceptul Scénic Vision mi se pare că au niște idei destul de “out of the box”. De exemplu ei spun că au redus numărul de difuzoare din mașină și că vor instala “bule de sunet” în fiecare tetieră.

Nu au explicat ce înseamnă acele “bule de sunet”, probabil sunt tot niște difuzoare. Teoretic ideea e bună. Până la urmă vor să pună sunetul cât mai aproape de ureche. Probabil tetiera va fi de fapt un întreg difuzor, ca în fotografia de aici:

O altă idee interesantă este cea de a personaliza sunetele pe care le scoate mașina în funcție de mai mulți factori. Scénic Vision va avea un algoritm denumit “Sonic Road”, care va oferi coloana sonoră a mașinii în funcție de preferințele muzicale ale șoferului, dar și de informații contextuale precum locuri, peisaje, vreme sau chiar ora din zi. Chestia asta e mișto. Sper să pună “November Rain” în noiembrie, “Fear Of The Dark” noaptea și evident … să scoată sunete de zurgălăi în Decembrie.

Iată așadar că în lumea mașinilor electrice se pune mult mai mult accent pe sunet. Probabil că în timp toate brandurile vor colabora cu câte un producător renumit și vor anunța colaborările așa cum se anunță și cele pentru sistemele audio premium.

D-abia aștept să Tarantella Napoletana când pleacă de pe loc câte un Fiat 500e.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Producătorii auto încep să colaboreze cu compozitori celebri pentru sunetele pe care le fac mașinile electrice

  1. Radu

    Nu mi-e clar, sunetele astea se aud in interior (ceea ce nu e mare lucru) sau din afara masinii, adica cum se aude sunetul motorului la o masina cu combustibil?

    Reply
    1. Revo Post author

      Este vorba despre ambele. Și sunetul “motorului”, care se aude în exterior, și sunetele care se aud în interior, care sunt mult mai multe și diverse.

  2. Coco Moll

    A mea scoate un sunet de tramvai zic eu… Tot un fel de bâzâit electric.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: