Ce relevanță mai are lansarea lui Huawei P40 pentru voi?

By | March 31, 2020

Săptămâna trecută s-au lansat Huawei P40, Huawei P40 Pro și Huawei P40 Pro+, iar acum au apărut și la precomandă. Sunt modele de top de la Huawei, cu niște capabilități foto excepționale. Eu de exemplu încă am Huawei P20 Pro pentru că îl consider foarte bun la capitolul foto.

huawei p40 pro

Nici telefoanele noi de la ei nu sunt o dezamăgire din acest punct de vedere. În momentul de față au cel mai mare senzor de pe piață, depășind S20+ și iPhone 11 Pro. Iată o comparație a celor de la Huawei:

senzor huawei p40 proPe lângă asta, Huawei are și acel sistem tip periscop, care din punctul meu de vedere este o variantă mult mai bună decât o un crop care să îți afișeze o fotografie cu efect de zoom:

periscop huawei p40

În linii mari, P40 are zoom optic 3x, P40 Pro are zoom optic 5x iar P40 Pro+ are zoom optic 10x și până la 100x hibrid. Iată mai jos toate deosebirile dintre ele:

În fine, cum spuneam, camere foto excelente. DxOMark deja a pus Huawei P40 Pro pe primul loc în topul lor.

Eu m-am uitat la lansarea oficială, care a fost de-a dreptul hilară. Tipul care prezenta avea dificultăți în a folosi limba engleză și stâlcea cuvintele. Printre altele, în loc de “silver frost” a zis “silver forest”, iar în loc de “blush gold” a ieșit un fel de “bush gold”. Aveam de gând să scriu atunci un articol însă m-a ținut pe loc următoarea chestie.

huawei mobile services

Marea problemă a acestor telefoane este că în continuare nu au Google Mobile Services. Strategia Huawei acum este de a pompa bani în App Gallery-ul lor, în speranța că va ajunge vreodată la nivelul Play Store. Nu sunt însă multe aplicații acolo și nici nu cred că vor fi vreodată. Iar variantele neoficiale de a instala “pe sub mână” Google Mobile Services (GMS) nu mi se par valabile. În primul rând nu cred că ar trebui să faci așa ceva pe un telefon premium (cred că am trecut de vremurile jailbreak-urilor și ale root-urilor), în al doilea rând că anumite aplicații tot nu vor funcționa nici așa (ex: Netflix) iar în al treilea rând este un risc mare de securitate. Nu că ți-ar fura direct guvernul chinez datele, dar neavând GMS instalat oficial, nu ai nici patch-urile de securitate la zi de la Google, și cine-știe-ce aplicație se decide să-ți facă o copie a mailurilor șamd. Eu unul nu aș risca.

Așadar, curiozitatea mea este cât de relevante mai sunt aceste telefoane pentru piața din România. Merită acest compromis? Să cumpărați un telefon cu o cameră foarte bună dar fără servicii Google?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Ce relevanță mai are lansarea lui Huawei P40 pentru voi?

  1. Fuzz

    Are o relevanta foarte mare…pentru ca s-a ieftinit gama P30 ce inca are Google 🙂

    Reply
  2. Mitranescu

    Confirm si eu ce scria Sorin, daca nu e Google, nu e nimic. Stiu ca se pot face niste emulari pe el, dar ….

    Reply
  3. Ciprian

    Sunt curios ce parere ai de articolul despre dorinta Chinei de a reinventa internetul. Mai exact protocolul IP. Este un articol recent in Financial Times https://amp-ft-com.cdn.ampproject.org/c/s/amp.ft.com/content/ba94c2bc-6e27-11ea-9bca-bf503995cd6f

    Pot sa iti zic ca este un trend in telecom companiile chineze sa se implice puternic in forumurile de standardizare pentru a-si impune ideile.

    De exemplu in WiFi Alliance sunt o groaza de companii chinezesti sustinute financiar de Huawei. In WiFi alliance fiecare membru are drept de vot. Nu conteaza marimea companiei, fiecare are aceeasi putere de vot in cadrul alegerii noilor caracteristici pentru standardele WiFi.

    Reply
  4. Irina

    Poate la un moment dat vor dezvolta un fel de PlayStore cu la fel de multe aplicatii utile si de preferat fara reclame. In ciuda acestui lucru imi plac telefoanele Huawei

    Reply

Spune-ți și tu părerea: