Apar clone ale tehnologiei Ambilight de la TV-urile Philips (acum și de la Nanoleaf)

By | June 28, 2023

Poate v-am mai spus, dar sunt un fan al tehnologiei Ambilight de la Philips. Nu sunt neapărat un fan al TV-urilor Philips per total, dar dacă aș lua unul (poate pentru un dormitor), aș lua unul cu Ambilight. Este vorba acea tehnologie care prin intermediul unor LED-uri montate pe spatele TV-ului, acesta luminează peretele din spatele TV-ului în tonurile care sunt afișate pe TV.

Philips a tras cât se poate de această tehnologie, care din punctul meu de vedere este singurul diferențiator adevărat pentru ei în domeniul televizoarelor. Acum câțiva ani Philips a scos un hub pe care îl puteai monta pe HDMI (Philips Hue Play Sync Box) și pe alte televizoare pentru care îți controla becurile Hue din casă și afișa tonurile de la TV. Problema este că hub-ul este scump (peste 1.000 lei), la care se mai adaugă și becurile Hue, îți ocupă un port HDMI și îți mai ocupă și loc în spatele TV-ului sau pe comodă. Apoi, în parteneriat cu Samsung, pe noua gamă QLED au scos o aplicație (contra cost), pe care o poți instala pe TV-urile Samsung pentru a elimina acel hub și pentru a obține efectul Ambilight. Însă toate aceste soluții sunt cam scumpe și complicate.

Însă în ultimul timp au apărut tot felul de clone. Una dintre ele este de la Govee și costă cam 80$ (când este disponibilă).

Acum a scos și Nanoleaf ceva similar, cu preț de pornire de la 99$. Se numește Nanoleaf 4D Screen Mirror + Lightstrip Kit. Deocamdată e la precomandă, vor începe livrările începând cu mijlocul lui iulie. Iar Nanoleaf se jură că mai târziu va primi și update overt the air pentru compatibilitate cu Matter.

Singurul dezavantaj al acestui tip de “Ambilight extern” este că trebuie să pui o cameră cumva în fața TV-ului, care să preia imaginile de acolo și să controleze LED-urile de pe spate.

Dar oricum, mă bucur că au apărut aceste soluții și aș da banii pe ele. Singurul lucru care mă ține acum pe loc este prețul (și poate și producătorii). Ceva îmi spune că dacă mai aștept un pic o să le găsesc și pe la 50$ de la alte branduri. Poate chiar de la TP-Link, de la care am un întreg ecosistem în casă.

Sau poate se întâmplă ceea ce sper cu adevărat. Le vine mintea la cap celor de la Philips/Hue/Signify și realizează că nu mai pot ține Ambilight sub control, și atunci lansează un astfel de kit sub brandul Hue, pe care să-l cumpăr și eu fericit.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Apar clone ale tehnologiei Ambilight de la TV-urile Philips (acum și de la Nanoleaf)

  1. Silviu

    Mie mi se pare gimmicky tehnologia. Iti distrage atentia de la continut.
    De exemplu un OLED e mai immersive cand e toata camera intunecata.

    Pune si tu plugin-ul ala care sa retina numele pentru comentarii viitoare. Cred ca Jetpack avea functia asta.

    Reply
    1. Revo Post author

      Nu cred că îți distrage atenția dacă nu se schimbă prea rapid culorile. Cel puțin la Ambilight nu este nicio problema.

      Am pus plugin-ul. Nu prea îmi plăcea pentru că permite și comentarii cu logare prin Facebook dar pot sa-l las un pic activat să vedem cum merge.

  2. Ariel

    Pe Samsung-ul meu mi-am montat Yeelight LED strip, si de regula seara se aprinde la ora 21 si e super placut sa ai lumina rosie/calma in spatele TV. Am testat cu diverse culori, dar nu-mi place.

    Un amic si-a pus Govee, e fain, insa are 2 minusuri:
    1) aplicatia nu poate fi programata sa porneasca simultan cu TVul (deci il pronesti manual)
    2) “camera” se mai dezlipeste si cade de la “factori externi”: copii, pisica
    L-am experimentat de cateva ori, insa nu m-a determinat sa-l cumpar ca avand ceva in plus fata de actual.

    Reply
  3. El D

    Exista deja ce astepti tu de la
    Philips. Se numeste hue hdmi play sync + hue play gradient. Setupul costa cat un tv mid-range. Nu pierzi port HDMI pt ca oricum functioneaza precum un “splitter”. Un cablu HDMI pleaca din hue sync in tv, iar restul conexiunilor HDMI in se conecteaza la hue sync. Din pacate, optiunile cu camera au foarte mult lag, am probat Govee. Exista si alte optiuni cu cutie hdmi sync, dar nu suporta hdr sau dolby vision, fara 120 hz etc.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: