Oricine poate învăța gratuit o meserie la Orange Digital Center. Iată care sunt cele 28 de cursuri gratuite

By | June 29, 2023

Mai sunt multe astfel de programe de formare sau specializare, însă majoritatea sunt orientate către tineri care sunt fie liceeni fie studenți. Ce îmi place la inițiativa Orange este că se adresează inclusiv adulților. Poate sunt oameni care au învățat în comunism o meserie care nu mai este de actualitate, poate sunt adulți care au ajuns în punctul în care consideră că meseria actuală nu le mai aduce satisfacție, nu are viitor sau pur și vor să învețe să facă altceva.

Care sunt cursurile gratuite oferite de Orange

Orange Digital Center oferă, în prezent, 28 de cursuri gratuite, de scurtă și lungă durată. Cursurile din domenii precum Google workspace, Graphic & video design, Programare frontend development, Data analytics & Business intelligence, Robotic process automation, Bazele eCommerce, dar și Prelucrarea lemnului, Confecții metalice, Operare laser, Design botanic sau Descoperire vocațională. Cu alte cuvinte, deși obiectivul Orange Digital Center este acela de a ajuta la incluziunea digitală, nu au doar cursuri ce au legătură cu zona digitală.

Orange Digital Center are deja 1000 de cursanți și ținta este ca până la finalul anului să le treacă 2000 de beneficiari pragul. Ca exemple, am văzut povestea unui livrator de pizza de 35 de ani care a învățat web-design, un translator de 40 de ani care învață bazele eCommerce pentru că încearcă să-și deschidă un magazin online de haine, un tip de 22 de ani care lucrează ca host la un casino online și învață graphic design și o studentă de 28 de ani care după ce a abandonat limbi străine (româno-rusă), a lucrat un pic ca barista și acum învață UX design.

Unde se țin cursurile?

Cursurile se desfășoară în parteneriat cu Școala de Coding, Solidarity FabLab, SuperCoders și se țin la Timpuri Noi, la NOD Makerspace. Practic Orange a închiriat acolo mai multe săli, unele pentru cursurile digitale, altele pentru cursurile mai practice, care sunt dotate cu imprimante 3D, CNC-uri și alte unelte și mașinării.

Cu ocazia asta am vizitat și NOD Makerspace și este foarte tare tot spațiul. Jos au o zonă cu birouri, unde vin cei care lucrează cu laptopurile pentru coworking.

La etaj sunt tot felul de mici compartimente închiriate pentru diverse startup-uri din zona de creație. Iată aici un spațiu dedicat unui startup care lucrează la prototipul unui scaun de birou ergonomic. Scaunul costă cam 1.000 euro și are deja 40.000 de precomenzi.

Aici este un atelier de restaurat mobilier vechi:

Iar aici este un startup fondat de un american, care dezvoltă sisteme poziționare a obiectelor cu precizie la nivel de metru, chiar și în interiorul clădirilor. Practic este vorba despre multă procesare digitală a semnalelor. În interior erau rack-uri pline cu echipamente radio.

Lângă el? Un business care prelucrează lemnul.

Sunt o mulțime de astfel de spații. Studio-uri de design și arhitectură, producători de mobilier custom, mini-ateliere de croitorie, inclusiv studio de botanică, care se ocupă cu acele decoruri cu mușchi și plante suculente pe care le vedeți prin restaurante mai upscale.

Iată și spațiul închiriat de Orange pentru specializările mai “hands on”, împreună cu câteva creații din lemn.

Mai este și o sală cu birouri și laptopuri, dar pe care nu le-am fotografiat, pentru că … well … sunt birouri și laptopuri. Știți cum arată 🙂

Cum stau românii cu competențele digitale

În fine, de ce a investit Orange 80.000 euro într-un astfel de program? În principiu pentru a contribui la incluziunea digitală. Știți cum zice UE periodic că suntem pe ultimul loc la competențe digitale? Cam așa este:

Jumătate din români nu sunt pregătiți pentru comunicare online, nu știu să se informeze corect online sau nu știu să rezolve sarcini uzuale pe PC (să citească un mail, să acceseze o adresă etc). Practic cu toții avem de câștigat odată ce societatea devine mai educată din acest punct de vedere.

Ca idee, iată profilul celor care s-au înscris până acum:

Observați că 63% dintre cei care s-au înscris au deja o facultate. Ceea ce are logică, pentru că sunt genul de oameni care sunt mai expuși la oportunități. Vorba acelei zicale: “cu cât știi mai multe, cu atât realizezi cât de puțin știi”.

Cine și cum se poate înscrie la cursuri gratuite?

Oricine. Înscrieți-vă dacă vi se pare că lucrați într-un loc cu dead end. Înscrieți-vă dacă ați terminat facultatea și vi nu găsiți niciun job pe profilul pe care l-ați terminat. Înscrieți-vă copiii dacă sunt în ultimul an de liceu și par că nu știu în ce direcție să meargă. Înscrieți-vă părinții dacă și-ar dori să învețe mai bine cum să opereze un PC sau dacă vor să schimbe domeniul în care lucrează și să devină utili în economia digitală.

Intrați pe site-ul Orange Digital Center pentru mai multe detalii.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Oricine poate învăța gratuit o meserie la Orange Digital Center. Iată care sunt cele 28 de cursuri gratuite

Spune-ți și tu părerea: