Cum a apărut primul worm

By | November 4, 2013

You lived in a neighborhood where there were many people down the block, but you could leave your doors unlocked without worrying about arsonists in the neighborhood. [sursa]

Citatul descrie modul în care era privit internetul în 1988, înainte de apariția World Wide Web. Deși exista deja de 15 ani, acesta era folosit în principal de către organizații guvernamentale, militare sau studențești. Așa că atunci când primul “worm” a început să infecteze calculatoarele, panica a fost iminentă.

În primul rând pentru că era un tip nou de virus. Un worm, spre deosebire de un virus, nu are nevoie de intervenție umană pentru a se răspândi. Creatorul, Robert Morris, deși a fost conștient de ceea ce face, nu a dorit o răspândire așa de rapidă a worm-ului. Motivul pentur care programul făcea un sistem inutilizabil în mai puțin de 90 de minute era o greșeală în cod.

Pagubele create de Morris au fost estimate între 250.000$ și 96 milioane de dolari. Acesta a recunoscut vina și a primit 400 de ore de muncă în folosul comunității, o amendă de 10.000$ și timp de 3 ani a fost sub supraveghere (probation).

Pe 2 noiembrie anul acesta s-au împlinit 25 de ani de la incident. Dacă acum vi se pare că avem hipsteri, trebuie să vă uitați neapărat la video ca să vedeți cum erau vremurile atunci:

[youtube=http://youtu.be/G2i_6j55bS0]
sursa foto: Wikipedia

 

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Cum a apărut primul worm

    1. revo Post author

      Nu știu ce ai spus, dar sunt de acord cu tine 😀

Spune-ți și tu părerea: