Cum alegi o imprimantă bună: patru sfaturi

By | September 27, 2016

Pornind de la ideea că toamna în liceu se numără foile de la referate iar în facultate foile de la cursurile copiate, multe persoane au nevoie de o imprimantă bună sau de un multifuncțional. Şi pentru că am trecut prin multe situații limită în care trebuia să plec la curs iar imprimanta mea nu voia să-mi printeze proiectul, am zis să vă ajut să nu treceți prin aceleași situații.

Am să presupun în acest articol că imprimantele cu cerneală (inkjet) sau multifuncționalele sunt suficiente pentru gospodării sau afaceri micuțe. Așadar, dacă vreți să cumpărați o imprimantă bună, iată patru aspecte care ar trebui să vă influențeze achiziția:

1) Ce tip de cartușe are imprimanta?

Se pot reumple cartușele? Pare ciudat, dar căutările ar trebui să înceapă de la cartușe, nu de la imprimantă! Verificați mai întâi la un service de reumplere cartușe dacă imprimanta are cartușe care pot fi reumplute sau dacă au cipuri pe ele care împiedică asta. Şi încă ceva: anul trecut vedeam imprimante inkjet cu 4 cartușe, unul negru și trei pentru culori. Din punctul meu de vedere, nu prea își au rostul. Cu cât mai puține cartușe, cu atât mai puține bătăi de cap.

HP sunt recunoscuți că vând imprimanta ieftin și au prețuri exorbitante la cartușe. Din cauza asta mă amuzau reclamele “Back To School” de anul trecut în care vedeam un multifuncțional HP care costa 100 sau 150 de lei. Da, costa 150 lei imprimanta, dar avea 4 cartușe cu cip pe ele. Anul acesta fac altă prostie: un update de soft blochează cartușele care nu sunt ale lor. Multă baftă când se termină cerneala unui HP! 🙂

2) Duplex automat

Duplex-ul este un sistem care după ce a printat o foaie, o întoarce automat pentru a o printa și pe verso. Dacă mă întrebați pe mine, în anul 2016 nu ar mai trebui să existe imprimante fără duplex. Crește și viteza de printare și face și economie de hârtie. Mai există și conceptul de “duplex manual”, care este o păcăleală. Duplex manual înseamnă că tot tu vei întoarce foaia. Deci te vei enerva în continuare când o vei întoarce greșit și o vei printa cu susul în jos pe cealaltă parte.

3) Printare wireless

Dacă aveți un singur computer/laptop iar imprimanta va sta într-un singur loc, funcția nu vi s-ar părea atrăgătoare. Dar dacă vreți să printați de pe mai multe laptopuri, prin wireless e mai comod decât să trageți cablu la fiecare laptop sau să vă duceți de fiecare dată cu laptopul lângă imprimantă. Plus că prin wireless puteți printa și de pe telefon. Eu n-aș putea să mai trăiesc făra.

4) ADF (Automatic Document Feeder)

Dacă vreți un multifuncțional și aveți nevoie de el pentru foarte multă scanare, ADF-ul face un lucru miraculos: scanează singur foile, una după cealaltă. Există două tipuri: RADF, care scanează o parte, o întoarce automat, scanează cealaltă parte, sau DADF (Duplex ADF) care scanează ambele părți ale foii într-o singură trecere.

În funcție de scop și spațiu, ar putea să vă intereseze și viteza de printare/copiere sau dimensiunile imprimantei. Pentru mine nu sunt lucruri importante. Cu cele patru funcții de mai sus cred că nu ar trebui să mai fie o corvoadă printatul rapid al unui document. Dacă aveți volum mare de printat și nu vă trebuie printare color, copiator sau wireless, cred că ar fi mai avantajoasă o imprimant laser monocrom. Sau dacă vă țin buzunarele și nu aveți probleme cu spațiul, există și multifuncționale laser care să înglobeze toate funcțiile de mai sus.

Eu am de patru ani un multifuncțional Canon de care sunt mândru. Costă 15/20 de lei să-i încarc cartușele, știe duplex automat și are și wireless. Nu are ADF, pentru că nu am nevoie. În facultate am printat două proiecte de licență față-verso și mi-a mai și rămas din cartuș. La centrele de printrare îmi cereau ~ 100 de lei să printeze color față-verso 100 de pagini. Am printat acasă 200 de pagini cu mai puțin de 20 de lei.

imprimantă bună Canon

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Cum alegi o imprimantă bună: patru sfaturi

  1. Tudor

    Un ghid util la care ar trebui adaugate criteriile legate de producatori:

    1. HP, despre care se vorbeste si in articol cu pre-programarea unei date pentru nefunctionarea oricarui cartus 3rd party, nu ar mai trebui recomandati nimanui.

    2. Xerox au region lock pe cartuse. Ti-ai cumparat un cartus cand ai fost in excursie in alta zona? Teapa, nu-l poti folosi:
    https://www.techdirt.com/articles/20150815/02480731963/your-toner-is-no-good-here-region-coding-ink-cartridges-customers.shtml

    3. Epson iroseste cerneala la greu doar pentru a te obliga sa cumperi cartuse noi:
    http://petapixel.com/2015/09/15/my-epson-printer-wastes-25-of-its-ink/

    4. Canon au pierdut un class action lawsuit:
    http://wirthconsulting.org/2015/06/25/canon-settles-pixma-print-head-class-action-lawsuit-customers-eligible-for-extended-warranty/

    Samsung au fost cumparati de catre HP, asa ca pacatele HP devin pacate Samsung.

    Si uite asa singurii pe lista au ramas Brother :))

    Lexmark au dat coltul cu lacomia lor, dar ei n-au fost niciodata pe primul loc la vanzari de imprimante. HP din nefericire sunt asa ca din nefericire nu se vor duce la fund prea usor cu toata nesimtirea de care au dat dovada.

    Reply
    1. Revo Post author

      Foarte amuzantă chestia cu Canon, de ținut minte. Mai amuzant este că eu am ajuns la modelul acela de la Canon după ce fostul multifuncțional (HP Deskjet F370) a pățit ceva similar cu ce s-a întâmplat în acel proces. La un momentdat, pur și simplu mi-a apărut pe display “Er” și nu a mai vrut să printeze. Căutând pe internet, am văzut că este known issue și că nu prea mai ai ce să-i faci.

  2. Marian

    Salut! Poti reposta un link valabil pentru imprimanta ce o recomanzi tu? Sau sa ii scri denumirea. Linkul postat in articol nu functioneaza.

    Reply
    1. Revo Post author

      Salut! Cea pe care o am eu este Canon MG4250, însă văd că nu se mai produce. Am modificat articolul și am pus link către modelul nou, venit în locul MG4250.

Spune-ți și tu părerea: