Cum să vezi autobuzele STB din București în timp real pe hartă. Metoda mai bună decât cea cu Google Maps a lui Nicușor

By | March 31, 2023

Nicușor Dan a anunțat recent că cei care folosesc mijloacele de transport în comun de la STB “pot vedea de astăzi în aplicația Google Maps unde se află exact pe traseu autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul cu care urmează să se deplaseze.”.

Din păcate, formularea este un pic greșită. Așa cum reiese și din video postat de primar, nu se vede efectiv autobuzele, tramvaiele sau troleibuzele cum circulă pe Google Maps . Se vede doar în cât timp se estimează că va ajunge autobuzul în stația din care trebuie să îl iei tu. Adică așa:

Această estimare se bazează pe modulele GPS care sunt montate în mașini, și care acum transmit datele și către Google Maps. Aceasta este de fapt noutatea, care este binevenită.

Cum vezi autobuzele STB pe hartă în timp real?

Totuși, există și posibilitatea de a vedea autobuzul efectiv pe hartă. Și acest lucru îl puteți face prin aplicația InfoSTB. Este aplicația oficială a STB, care chiar funcționează și este foarte utilă daca-i știți câteva chichițe pe care o să vi le arăt eu în continuare.

Iată ce trebuie să faceți ca să vedeți cum se mișcă un autobuz în timp real pe hartă.

Deschideți aplicația, care vă va localiza automat prin GPS. Cerculețele roșii reprezintă stații. Apăsați pe una dintre stații ca în poza de mai jos, iar cerculețul se va înroși complet, iar din partea de jos a aplicației apare acel chenar pe care l-am marcat și eu cu roșu:

Apoi apăsați pe acel chenar și vă va fi afișată o listă cu autobuzele care opresc în acea stație. Selectați autobuzul pe care vreți să îl luați apăsând pe el. Eu am selectat 282:

Eh, în momentul în care apăsați pe el, aplicația vă va duce la această hartă, care-i de fapt harta cu traseul complet al autobuzului selectat:

În partea de sus a hărții, apăsați pe tab-ul din mijloc și voila! Puteți vedea în timp real cum arată autobuzele pe hartă.

Nu vă așteptați la o animație prea complexă. Harta se reîmprospătează odată la câteva secunde. Dacă un autobuz stă la semafor, e posibil să nu se schimbe nimic și să aveți impresia că aplicația nu funcționează. Însă nu este așa. Iată un autobuz care s-a mișcat un pic pe hartă și a ajuns în stație între cele două momente în care am făcut eu screenshot:

Nu toate autobuzele au GPS. Cum le deosebești de cele care au?

Trebuie însă să țineți cont de acest lucru. Nu toate autobuzele au GPS la bord. Întrebarea este: cum le deosebești pe cele care au (și deci te poți baza pe estimare), de cele care nu au. Simplu!

Dacă vă uitați mai jos, vedeți că unele autobuze au în dreptul timpului estimat un asterisc. Eh, deși nu se explică nicăieri prin aplicație, în timp ne-a dat seama că acelea sunt mijloacele de transport în comun fără GPS. Iar timpul afișat acolo este de fapt timpul în care ar trebui să ajungă autobuzul dacă pleacă de la capăt conform programului.

Încă un sfat pe care vi-l pot da este să aproximați pe minus durata de așteptare. Adică sistemul nu se actualizează super repede. Dacă aplicația zice că mai sunt 1-2 minute până ajunge autobuzul, s-ar putea ca acesta să fi trecut deja.

Cam atât. Una peste alta nouă aplicația ni se pare foarte utilă și destul de încredere. Simplu fapt că există această aplicație îmbunătățește cu mult experiența cu transportul în comun și m-a încurajat să-l folosesc mai des. Mai ales în situații în care trec pe lângă o stație și îmi pun întrebarea: “oare are rost să aștept autobuzul sau mai bine merg pe jos?”.

Google Maps în schimb are avantajul că este mai bine integrată cu tot ce înseamnă trafic și astfel îți poate recomanda o rută mai rapidă sau mai eficientă.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “Cum să vezi autobuzele STB din București în timp real pe hartă. Metoda mai bună decât cea cu Google Maps a lui Nicușor

Spune-ți și tu părerea: