Dacia prezintă conceptul Manifesto – ce elemente de pe el se vor regăsi pe noile modele Dacia

By | September 16, 2022

Nu credeam că Dacia o să vină vreodată cu un concept mai badass decât cel de Bigster. Și iată că s-a întâmplat cu Dacia Manifesto. Practic Dacia astăzi a prezentat conceptul unui dune buggy electric. Sau cum zic ei, un vehicul economic și ecologic destinat activităților “outdoor”. N-are nici uși, nici geamuri, nici parbriz și nici lunetă, dar are tracțiune integrală, cauciucuri fără aer, interior complet rezistent la apă și bord de … plută?

Dacia Manifesto este practic o încercare a designerilor de a produce un concept radical care să arate cât mai mult aproprierea brandului Dacia de natură. Nu va fi vreun model de serie bazat pe acest concept, însă vor fi idei pe care vor fi preluate de la el și integrate în viitoarele modele.

Dacă nu mă înșel, 20% din plasticul folosit la exteriorul mașinii este plastic reciclat.

În loc de hayon, mașina are un spațiu plan care poate servi drept suprafață de lucru pentru diverse activități în aer liber. Sub acest spațiu plan, se poate pune încărcătură. La fel și pe plafon, are un sistem prin care se pot prinde diverse obiecte de dimensiuni mari. Poate un caiac, poate niște schiuri, poate un porc mistreț vânat…

În partea frontală, pe lângă semnătura luminoasă DRL, Dacia Manifesto are un singur proiector, care poate fi scos de pe caroserie și care poate fi utilizat drept sursă de lumină pentru camping, atunci când mașina staționează.

O altă idee foarte tare (dar nu în premieră), este posibilitatea de a detașa bateria mașinii și a o folosi drept generator de energie electrică, prin intermediul unei prize casnice. Mie unul chestia asta mi se pare genială. Te duci cu mașina pe munte, scoți bateria de pe ea, bagi drujba în priză, îți construiești un adăpost. Și apoi la plecare constați că nu mai ai baterie pentru a coborâ cu mașina :)) bateria se vede în poza de mai jos. E lada din partea stângă a mașinii.

La interior, în afară de vitezometrul digital, Dacia Manifesto un are un sistem de infotainment, ci s-a folosit sistemul Bring Your Own Device, care este deja disponibil pe modelele entry level de Logan și Sandero. Practic e un loc dedicat în bord în care îți poți pune telefonul și-l poți folosi pe post de Infotainment, navigație șamd. Mie ideea asta mi s-a părut întotdeauna inteligentă. Practic e cel mai ieftin mod de a pune infotainment într-o mașină.

În schimb o nouă inovație care se va găsi pe modelele Dacia este sistemul YouClip. Cumva în partea dreaptă a bordului este o bară de care se pot prinde cu ajutorul unei monturi diverse accesorii. Practic un fel de monturi de GoPro aduse în domeniul auto. Sunt foarte curios cum va arăta acest sistem implementat pe modelele de serie. Posibil să avem ocazia să-l vedem prima dată implementat pe Bigster.

Nu în ultimul rând, interiorul mașinii este complet impermeabil. Comunicatul oficial menționează chiar că o poți spăla cu furtunul. Nu știu în schimb cum se comportă pluta aceea la spălatul cu furtunul. Plută care este singurul lucru care nu-mi place de la concept, apropo. E oribilă și sper să nu o văd vreodată pe o mașină de serie :))

Tot ce trebuie să ții minte dacă vrei să o speli însă este să scoți husele de pe scaune, pentru că acele huse se transformă în saci de dormit. This is really cool.

Iată conceptul și cum arată în realitate, pe video:

Mie unul mi se pare cel mai interesant concept pe care l-am văzut în ultima vreme și sunt mândru că a venit tocmai de la Dacia. Mi se pare atât de mișto încât nu mă pot decide dacă îmi place mai mult partea frontală sau cea din spate. Chiar mi-ar plăcea să văd această mașină în producție. Cred că dacă ar veni cu un preț sub Logan/Spring, ar avea succes în mediile rurale sau în diverse centre de închirieri vehicule de agrement. Un fel de ATV mai sigur și mai puțin zgomotos și enervant.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Dacia prezintă conceptul Manifesto – ce elemente de pe el se vor regăsi pe noile modele Dacia

  1. Alex

    Oaaaaa! Sunt excitat la maxim, că s-a folosit plastic RECICLAT! O mașină perfectă pentru clima de la noi. Oare are AC ? Mașina lui Barney era mai protejată decât asta. Francezii încearcă să testeze pe colonii concepte futuriste!

    Reply
    1. Revo Post author

      Păi clima de la noi este aproape tropicală deja, deci da, în 2-3 ani s-ar potrivi. Dar au zis clar că nu au intenția să o producă. E doar o coală albă de hârtie pe care fiecare designer a pus câte o idee și asta a ieșit. Mie în schimb mi-ar plăcea să existe așa ceva.

Spune-ți și tu părerea: