De ce scăderea TVA de la 24 la 20% nu va scădea și prețul produselor

By | January 4, 2016

Am obsevat mai multe persoane care sunt indignate de faptul că scăderea TVA de la 1 ianuarie nu a adus o dată cu ea și scăderea prețurilor. Îmi cer scuze băieți, dar nu așa funcționează Universul. De fapt, mai degrabă ar trebui să vorbim despre o scumpire.

În primul rând, de ce nu se vor ieftini produsele? Pentru că scăderea TVA este nesemnificativă și pentru că este introdusmai mult ca o măsură de protecție pentru comercianți. D-abia dacă s-a resimțit în iulie, atunci când a scăzut TVA-ul pentru alimentele de bază de la 24 la 9%, d-apăi acum? Cu această margine de 4%, comercianii pot face noi investiții sau își pot acoperi alte pierderi. Cum ar fi cele generate de obligativitatea de a primi un produs înapoi, chiar și fără ambalajul original.

De ce spun că vor crește prețurile? Este logic. Comercianții vor scădea TVA-ul pentru că așa îi obligă legea, dar vor crește prețul produsului, pentru ca prețul final “la raft” să fie același. Așa că dacă până acum cumpărați un produs cu 5 lei, iar de la 1 ianuarie prețul a rămas tot la 5 lei, asta înseamnă că s-a scumpit.

Matematică.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “De ce scăderea TVA de la 24 la 20% nu va scădea și prețul produselor

  1. Marius

    O reducere de 3% e ca si cum n-ar fi. Practic stagneaza preturile dupa ce au crescut euro/ dolarul.

    Reply
  2. Mihai

    Eu am luat ieri brichete de rumegus pentru centrala din Dedeman. Erau mai ieftine cu aproximativ 30 bani.
    Si tot ieri am facut plinul de la o benzinarie de pe soseaua de centura – 4.38 lei/L motorina. Zic ei ca o aduc de la Rompetrol. Avand in vedere ca mi-a pornit la gerul de zilele astea desi era aproape gol rezervorul, zic eu ca au marfa buna (pana acum).

    Reply
  3. doru

    3,2% parcă e ieftinirea… chiar daca ar fi aplicat’o toți comercianții nu ne’ar fi umplut buzunarele. Însă aceasta este o scădere de taxe. Am putea să o privim cu puțin optimism. 🙂

    Reply

Spune-ți și tu părerea: