Despre NSA și confidențialitate

By | January 16, 2014

Sunt tot felul de discuții prin America legate de metodele de spionaj folosite de NSA (National Security Agency). Obama a spus cu gura lui că într-o țară nu poți să ai și siguranță și confidențialitate în același timp.

Ultimele dezvăluiri ale lui Snowden arată faptul că uneori NSA interceptează laptopuri și alte electronice înainte să ajungă la utilizatorul final și le implantează dispozitive de urmărire. Au fost instalate în masă astfel de dispozitive pe produse Western Digital, Seagate, Maxtor, Samsung, Juniper, Cisco și Huawei.

Iar săptămâna asta a apărut altă bombă. Unele dispozitive emit prin unde radio chiar și când laptopul este oprit.

Chiar dacă nu excelez la capitolul “dispozitive și circuite electronice”, am habar cât să spun că aceste lucruri sunt posibile. Ba chiar destul de ușor de realizat. Ați fi surprinși să știți la ce nivel se lucrează chiar și în România, la STS.

Mie puțin îmi pasă de acest tip de confidențialitate. Da, m-ar deranja să îmi afle secretele un angajat de rând al vreunei companii sau o persoană care să mă cunoască direct. Dar tipii la costum sunt obișnuiți să vadă zilnic tot felul de ciudățenii. Sunt convins că sunt oameni mult mai dubioși decât mine. Așa că nu-mi pasă. Ba chiar dacă aș ști că mă urmăresc, aș încerca să fiu și mai dubios, ca să le dau motiv de glume.

Dar oare în toată nebunia asta cu “vai, mă urmărește FBI-ul în timp ce stau pe WC” s-a gândit cineva că poate astfel de știri sunt generate chiar de NSA? Totuși, ar fi cam cel mai ușor mod să țină anumite lucruri sub control și să sperie eventualii teroriști de duminică.

Ce mai e un advertorial pe bloguri în ziua de astăzi?

[sursa]

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Despre NSA și confidențialitate

  1. nicubunu

    o fi zis Obama ca nu poti sa ai simultan si confidentialitate si securitate, dar cu ceva timp inaintea lui Jefferson a spus “Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”

    daca te linisteste ideea ca aia nu au de ce sa fie interesati de tine, ca persoana prea neimportanta, da un google dupa “LOVEINT”, este programul NSA in care se folosesc resursele agentiei pentru a spiona iubiti/iubite.

    si hai sa zicem ca chiar nu ii intereseaza *acum* nimic despre tine, esti convins ca nu o sa ii intereseze nici peste 1, 2, 5, 10 ani?

    Reply
    1. revo Post author

      A nu se înțelege că le țin partea (în cazul LOVEINT), dar e similar cu ce face orice angajat de rând la un job. Mai încalcă uneori regulile. Doar că la ăștia e la alt nivel.
      Totuși, când mă pun în pielea victimei îmi imaginez cum ar putea fi și mă ia pe mine greața. Practic, un om d-ăsta poate să-ți distrugă viața.

      Nu văd ce secrete aș putea avea peste 10 ani. Eu aspir la o companie a mea care să îmi aducă venituri atât de mari încât să trăiesc bine de tot și atât de mici încât să nu intru în colimatorul mafioților de meserie. Poate atunci să zici că aș avea ceva date mai sensibile. Dar nu cred că s-ar obosi pentru așa ceva.

    2. nicubunu

      si nu te neilinisteste existenta unei baze de date in care sa existe toate actiunile tale si cind cineva are un dinte impotriva ta poate sa aleaga ce vrea de acolo?
      uite concret ce ti se poate intimpla chiar si tie: sa te trezesti cu interdictie de zbor cu avionul sau sa ti se refuze intrarea in SUA la aterizare.

  2. Daniel

    Daca sunt implantate in device-uri si emit in timp ce sunt oprite ( nu se mentioneaza daca sunt si scoate de la sursa de alimentare ) atunci ar avea nevoie de un mic acumulator in device care sa le permita functionarea. Oricum, ciudat rau. Cand ajung la STS va anunt.

    Reply
    1. nicubunu

      telefoanele si tabletele au acumulator 🙂 si un telefon chiar oprit tot mai functioneaza, ii suna ceasul desteptator.

    2. revo Post author

      Pot emite chiar dacă sunt scoase din priză. Laptopurile au acumulator. Şi oricum, pentru a emite unde radio trebuie foarte puține resurse. Poate să-și tragă curent dintr-un condensator și să trimită.

    3. nicubunu

      la laptopuri de deja SF: acumulatorul in general se poate deconecta, bateria care tine BIOS-ul nu are putere suficienta iar condensatorul, nici el nu are putere suficienta. nu e vorba de un radio care sa trimita semnal la 2 metri, ci la kilometri, trebuie si curent si antena.

    4. revo Post author

      Eu cred că are putere suficientă condensatorul, nu te-a curentat niciodată unul când ți-ai băgat șurubelnița în aparat?
      Nu ar trebui să trimită așa departe, în oraș BTS-urile sunt in line of sight unele cu celelalte. Dar deja ne gândim noi la mai multe chestii decât ar trebui 🙂

Spune-ți și tu părerea: