Excursie “La Paștele Cailor”

By | March 27, 2011
koncete

fata cu koncete

Din moment ce am primit legitimatie de presa de la organizatori ma simt dator sa povestesc despre acest eveniment. Acum 2 saptamani am fost cu orasul.ro intr-o excursie foto la Târgoviște pentru a lua parte la un obicei traditional bulgaresc numit “Tudorița” sau “Paștele Cailor”. Da, Paștele Cailor chiar exista.

Despre traditie:

Pastele Cailor” are loc in fiecare an, in prima sambata din Postul Pastelui, in sambata Sfantului Toader, de unde vine si denumirea de “Tudorita”.

Este sarbatoarea primaverii, menita sa pregateasca muncile agricole ale gospodarilor.

Acesta sarbatoare intareste legatura dintre gradinar si ajutorul de nadejde, calul. In semn de apreciere gradinarul bulgar considera calul ca facand parte din viata si activitatea lui. Pentru aceasta gradinarul sfinteste la biserica animalul, sa fie sanatos si ascultator tot anul.

Gospodinele din comunitatea bulgara mai pregatesc koncete, figurine dintr-un aluat special ce reprezinta calul si merg cu ele dimineata la biserica pentru a fi sfintite.

La iesirea din biserica preotul sfinteste gradinarul si calul, iar femeile impart konceta. Gradinarul rupe konceta in doua parti egale, o jumatate o mananca el, o jumatate o da calului.

Apoi se merge pe islaz unde au loc intreceri cu cai si se sarbatoreste.

Despre excursie.

Am plecat din Gara de Nord cu CFR-ul care nu stie sa numere, calatoria de 80km a durat 1:30 min cu un accelerat. In Târgoviște am ajuns pe la ora 8, am facut cateva poze la teatrul Tony Bulandra si camera a inceput sa ma avertizeze ca raman fara baterie. Asta pentru ca m-am ambitionat cu o seara in urma sa n-o incarc crezand ca am destuuula baterie.  Am facut cateva poze la Mitropolie cu parcul aferent si apoi ne-am oprit sa bem un ceai.

Nu am vrut sa ne urcam in taxi asa ca am mers pe jos, pe Calea Bucuresti, pe langa “Poarta Bucurestilor”, pana in cartierul Matei Voievod. Acolo avea loc “petrecerea campeneasca” pusa la punct de asociatia culturala bulgara “Zaedno”.

Ne-au pus legitimatiile de presa, am facut cateva poze la cai si apoi s-a plecat spre biserica, unde a avut loc slujba de sfintire a koncetelor. Dupa ce am iesit din biserica si noi si prietenii nostrii cu copite am primit cate o painica impletita. La intoarcere am beneficiat de o plimbare cu caruta.

Concursul propriu-zis consta intr-o proba in care “echipajele” trebuiau sa impresioneze juriul prin ce gaseau de cuviinta si o proba de indemanare. Aici nu prea am facut poze.  Trebuie sa multumesc membrilor “Zaedno” pentru ca m-au lasat sa-mi incarc bateriile in sediul lor.

Am mai stat la 2-3 dansuri bulgaresti si cu parere de rau a trebuit sa plecam inainte sa aflam castigatorii premiilor. Asta pentru ca au urmat lungi momente de campanie electorala din partea catorva politicieni de provincie.

turnul chindiei

turnul chindiei

Ultima parte a excursiei a avut loc la Curtea Domneasca, unde am vazut Biserica Domneasca (ctitorita de Petru Cercel), Parcul si Turnul Chindiei. Aici am exagerat cu pozele. Privelistea din turn este minunata. Daca ar fi sa aleg un loc sau un motiv pentru care sa vizitezi Târgoviște, asta ar fi !

Am pornit spre gara mergand pe Lipscaniul lor (strada Al Ioan Cuza), pe langa posta veche si primaria orasului. Ne-am urcat in tren si am pus capat unei zile frumoase. Trebuie sa mergem si la anul!

O mica galerie pe site

P.S: Acum cand imi promite cineva ca va face un lucru la Paștele Cailor voi sti cand sa-l trag de mana.

P.S2: Felicitarii asociatiei “Bucurestiul meu drag” pentru excursiile foto pe care le organizeaza.

P.S3: Special thanks to someone special ptr. poza cu koncete, eu foloseam camera pe post de breloc in momentul ala.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Excursie “La Paștele Cailor”

 1. cowish

  Pai mai draga, in cazul asta te’astept cu pozatul si la mine la Niculitel, de Boboteaza, ca sa prinzi sfintitul cailor. ;))

  Reply
 2. George

  Vezi, daca nu procesezi la timp fotografiile esti dat in uitare. 🙂 O sa vina si ele, promit (nu la pastele cailor). Felicitari pentru articol; ai uitat sa mentionezi ca era sa faci cunostinta cu podelele din Poarta Bucurestilor si ca localnicii ne-au plimbat in zig-zag pana la destinatie.

  Reply
 3. ReVoLuTiOn Post author

  Promit ca editez postul si pun si galeria ta cand o urci pe orasul.ro

  Sa nu vorbim despre podelele din Poarta Bucurestilor ca eu am video cu iesirea ta pe usa din Turnul Chindiei 😀

  Reply

Spune-ți și tu părerea: