Am văzut patru filme de Wes Anderson (inclusiv The Wonderful Story of Henry Sugar). Scorul este 3-1

By | October 7, 2023

Trei la unu pentru filme proaste vs filme bune, la asta mă refer.

Nu-s vreun cinefil, dar nici vreunul care să aplaude ca foca orice junk food de la Marvel sau vreo fâsâială de pe Netflix cu prea mult marketing pompat în ea. Încerc deci să le dau regizorilor un “benefit of doubt” și să înțeleg “ce a vrut să spună autorul”. Dacă nu mi-a plăcut un film sau nu am înțeles mesajul unui film, nu trag direct concluzia că e un film prost. Încerc să fac un minim de research să văd dacă mi-a scăpat mie ceva. De cele mai multe ori se dovedește că nu mi-a scăpat și că filmul e doar prost, dar asta-i altă treabă.

Ceea ce ne aduce la Wes Anderson. Am văzut următoarele lucruri de la el, exact în această ordine: The Grand Budapest Hotel, The French Dispatch, The Darjeeling Limited și cel mai recent, The Wonderful Story of Henry Sugar.

The Grand Budapest Hotel a fost ok. Nu a fost în niciun fel o capodoperă din punctul meu de vedere, dar pot să înțeleg de ce a câștigat atâtea oscaruri și nominalizări. La momentul respectiv era un stil nou cu totul. Altă imagine, mai eye-candy, un nou mod de a nara o poveste, ceva diferit cu totul.

The French Dispatch a fost o mizerie și o spun cu mâna pe inimă. A fost un try-hard din partea lui Wes Anderson și s-a văzut de la o poștă. A încercat să epateze atât de mult cu stilul lui cinematografic încât a uitat de tot restul elementelor care constituie un film bun. A fost doar un film despre cum Wes Anderson se dă în spectacol. The Darjeeling Limited măcar a avut niște momente tragi-comice.

Iar Henry Sugar, filmul scurt cu Benedict Cumberbatch a fost o poveste plată cap-coadă. Nimic interesant, nimic care să îndemne la o reflectare, niciun înțeles ascuns. Doar o relatare și Wes Anderson doing his thing. Și asta în format 4:3, pentru că 16:9 e pentru plebei.

D-asta zic. Din punctul meu de vedere, Wes Anderson este cel mai overrated regizor al vremurilor noastre. Am scris acest articol ca să-mi reprim “nevoia” de a mai vedea vreodată un film de-al lui și să vă avertizez și pe voi, în caz că aveți această pornire.

Sau poate îmi scapă mie ceva?!

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: