Google Maps va afișa informații despre calitatea aerului în România

By | March 30, 2021

Veste bună de la Google. Aplicația Google Maps va primi peste 100 de îmbunătățiri anul acesta, iar o parte din aceste îmbunătățiri vin și în România. Începând din luna mai, aplicația Google Maps va afișa date despre vreme dar și informații despre calitatea aerului.

Datele despre vreme nu strică. Încă mă amuză oamenii care așteaptă cuminți să le spună Busu cum va fi vremea, în timp ce eu am pe telefon oricând informații precise și defalcate, cu evoluția meteo pentru fiecare oră în parte. Pentru asta folosesc chiar widget-ul de “Weather” al Google-ului, care nu m-a dezamăgit niciodată. Nu știu dacă voi avea vreodată instinctul să mă uit la Maps pentru vreme, dar după cum spuneam, nu strică.

Datele despre calitatea aerului sunt în schimb mai mult decât binevenite. Sper ca odată cu popularizarea acestei informații, oamenii să conștientizeze în ce situație nasoală ne aflăm. Și de ce nu, dacă putem, să evităm chiar să ieșim afară dacă indicele de calitate al aerului e dezastruos (adică mereu în București).

Nu știu de unde va prelua Google aceste date despre AQI (Air Quality Index). În comunicat sunt date câteva exemple de surse, dar nu de la noi din țară. De exemplu AirNow.gov din SUA, CPCB din India șamd. Probabil că vor apela la Airly, care a anunțat recent că va accentua dezvoltarea în România, poate de la Aerlive, care este încă o sursă de încredere. Oricum, sper ca integrarea acestor date să pună și mai multă presiune pe autorități pentru reducerea poluării.

Funcția de calitate a aerului va fi inițial disponibilă pe aplicația de mobil și ulterior și pe desktop.

În rest, din luna iunie aplicația de mobil va primi și un update pentru a simplifica modul de alegere al rutelor. Nu vor mai fi afișate pe tab-uri diferite, ci una lângă alta. Iar din luna septembrie, Google Maps va avea și opțiunea de sugerare de rute “eco-friendly” și va avertiza șoferii atunci când se apropie de rute unde sunt interzise mașinile diesel sau cele care nu respectă o anumită normă de poluare. Bineînțeles, asta-i valabilă mai mult pentru țările care au astfel de reglementări: Olanda, Marea Britanie, Franța, Germania șamd. Bănuiesc că pentru România, în primă instanță aplicația va sugera să ocolim complet Bucureștiul 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Google Maps va afișa informații despre calitatea aerului în România

  1. vlad

    Vor veni cei de la minister sa zica ca pe aparatele lor (alea 2 puse aiurea) totul este ok

    Reply
    1. Revo Post author

      Cred că indiferent de ce vor zice, oamenii vor avea mai multă încredere în Google.

Spune-ți și tu părerea: