Google: Nu înțeleg schimbările de UX doar de dragul schimbării…

By | August 16, 2023

În business se spune că nu trebuie să schimbi niciodată nimic doar de dragul de a schimba. Dacă nu poți măsura concret impactul unei schimbări, n-are rost să te apuci să o faci. Înseamnă timp, bani și efort direcționate către ceva ce se poate dovedi inutil sau poate chiar dăunător pentru business.

În user experience (UX) însă … Dumnezeu cu mila. Pare fix pe invers. Mi se pare că observ un pattern la anumite aplicații. De regulă cele care după ce se lansează au o rată de adopție mare pentru că sunt utile și/sau rezolvă o problemă. Aceste aplicații sunt atât de bune încât după ce le instalezi simți că rezonezi cu ele. Fac fix ce îți doreai să facă, au butoanele fix acolo unde ți-ai dori să fie. Apoi urmează o perioadă (uneori ani buni), în care aplicațiile respective arată la fel și fac la fel de bine același lucru pe care îl făceau de la început.

Eh și apoi încep schimbările. Scoatem această secțiune de jos și o punem sub formă de tab mai sus. De ce să fie chiar acolo unde era de 5 ani, când poate să fie ascunsă de un tab pentru care trebuie să muți degetul în partea de sus a ecranului telefonului, nu? Ah, acum avem prea multe tab-uri sus? Știu! Mai punem un rând de taburi jos! Și unele din informațiile de sus se vor regăsi și jos, dar nu toate, că doar nu vrem să fie intuitiv și ușor de folosit, nu?! Un exemplu în acest sens mi se pare Revolut, care de vreo 2 ani este într-o cursă continuă să adauge funcții noi în timp ce le ascunde sau le face dificil de folosit pe cele vechi. Efectiv la fiecare 2-3 luni simt că mă pierd prin aplicație de zici că-i una complet nouă.

Alt exemplu care m-a făcut să scriu acest articol este Chrome.

Inițial în aplicația de mobil tab-urile deschise erau ordonate vertical, într-o stivă, doar cu titlul. Puteai vedea ultimele 10-15 tab-uri deschise. Apoi dintr-un motiv inexplicabil au trecut la afișare stil thumbnail, în care poți vedea în funcție de dimensiunea display-ului maxim 6 tab-uri.

Pe desktop, de când știu eu aplicația, după ce downloadezi ceva îți apare o bară în partea de jos a ferestrei, iar în stânga este cel mai recent download.

Ce a făcut Chrome la ultimul update?!

A luat bara de jos care există de mai bine de zece ani și a pus-o sus. Dacă înainte accesai un fișier recent descărcat din stânga jos, acum trebuie să te duci dreapta sus. Era un gest-reflex să mă duc cu mouse-ul stânga jos pentru a accesa fișierul, acum e dreapta-sus. Iar download-urile nu mai sunt ordonate de la stânga la dreapta într-o linie, ci de sus în jos într-o coloană. Deci totul diametral opus, fix pe invers.

De ce a făcut asta?!

E mai scurt drumul mouse-ului până acolo? E mai luminoasă sau mai vizibilă acea parte a display-ului? E mai puțin aglomerată acea zonă a aplicației? Nimeni nu știe. Pur și simplu nu există o explicație. Cineva a decis că ceva ce merge bine de peste 10 ani trebuie schimbat și făcut fix pe dos, parcă în ciudă.

Acum pe unele laptopuri am văzut că click dreapta pe un cuvânt + “Search google for acel cuvânt…” nu se mai deschide într-un tab nou, ci într-un side bar din dreapta. Probabil pe acele laptopuri s-a mai făcut un update și urmează peste tot, chestie care iar mă enervează.

Sunt genul de chestii care te fac să cauți alternative și să încerci alte aplicații.

Serios, uneori cred că aceste schimbări se fac doar de dragul schimbărilor.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Google: Nu înțeleg schimbările de UX doar de dragul schimbării…

  1. Florian

    Mda… Sunt utilizator Opera de … foarte mult timp. Din vremuri imemoriale, nici nu mai stiu daca de 15 ani, de 20 de ani. De obicei au avut cu ani de zile inaintea altor browsere functii care la un moment dat in timp au devenit standard pe toate (IE, Chrome, Safari, etc). Acum o luna, la ultimul update, cineva a decis sa scoata butonul de “Home”. Pentru ca…

    Reply
  2. Marius Terente-Cornescu

    Domnule autor,
    In spatele unor modificări de acest gen exista o cercetare foarte serioasa (nu in stilul politicii românești). Dacă ai fi folosit noul Microsoft Edge bazat pe chromium (aceeași sursă ca și pentru Google Chrome), ai fi văzut că downloadul într-o iconiță lângă bara de căutare e implementat demult așa și feedack-ul a fost foarte pozitiv pentru Edge, in timp ce mulți au scris pe diverse forumuri că vor aceeași opțiune și pentru Chrome. Dacă încerci să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, atunci când descarci mai multe lucruri în același timp, indiferent cât de larg îți este ecranul la un moment dat lista de fișiere descărcate e mai mare decât tabuurile din subsolul paginilor. Apoi mai e și chestia cu share screen. Dacă ești într-un meeting și dai share screen fara să apuci să cureți lista de descărcări din subsol, surpriză: afișezi mai mult decât vrei. Sunt foarte multe argumente de ce această schimbare a fost cerută, nu pusă de dragul schimbării. Înainte să mai scrii frustrările in articole de ziar, fii bun și fă o cercetare inițială, și nu mai scrie frustrările personale la ziar.
    Mulțumesc.

    Reply
  3. Bogdan

    Mda! De pildă, eu sunt de acord cu toate aceste schimbări.
    Și da, folosesc întotdeauna ultimul Android, ultimul Windows. Vreo problemă?

    Reply
  4. Mihai Bogdan Niculai

    Bară de descărcări din jos-ul chrome-ului chiar era enervantă când descărcai mai multe lucrui, iar designul vechi de tab-uri era la fel de enervant.

    De Revolut, au tot adăugat funcții noi și era nevoie de o reorganizare pentru a avea un loc în care să le introducă, dar acum îmi pare foarte bine aranjată aplicația ✌️

    Reply

Spune-ți și tu părerea: