Ceva interesant: Microsoft nu a prezentat decât laptopuri cu Snapdragon la ultimul eveniment

By | May 23, 2024

Iată ceva ce mi s-a părut interesant. La cel mai recent Surface Event, Microsoft a anunțat o tonă de laptopuri noi burdușite cu funcții de AI, însă niciunul dintre ele nu are procesor Intel. Toate sunt cu procesor Snapdragon X, pe arhitectură ARM.

Nu-i prima dată când Microsoft încearcă să pătrundă în lumea ARM. Poate vă mai aduceți aminte de Windows RT, lansat prin 2012, care era o versiune a lui Windows 8 portată pentru ARM. Microsoft nu a avut însă atunci prea mare succes cu el, însă acum lucrurile sunt diferite.

De ce sunt diferite? Pentru că a apărut AI-ul, iar Microsoft este călare pe acest trend în timp ce Intel este cam în pom la acest capitol. Intel d-abia acum anunță că vor avea și ei un chip cu AI, disponibil “later this year”.

Și Microsoft nu a lansat doar seria lor de Surface-uri care vin cu Snapdragon. Au prezentat și Copilot Plus PCs, care este o gamă de laptopuri în parteneriat cu marii producători (Lenovo, Dell, Acer, Asus, HP), care vin tot cu Snapdragon și AI-ul Copilot. Bine, cum bine a observat cineva, este amuzant că laptopurile sunt echipate cu NPU pentru AI, însă procesarea AI-ului se face tot în cloud. Dar să nu de încurcăm în detalii…

Oricum, părerea mea este că de data aceasta Windows are climatul mai potrivit pentru a face trecerea către ARM. Windows RT a eșuat pentru că nu exista un motiv bun pentru a trece pe un Windows pe arhitectură ARM și în consecință developerii nu aveau un motiv bun să porteze aplicații și pentru RT. Deci practic nu prea existau aplicații pentru el.

Acum însă ar fi câteva motive. De exemplu autonomia mult mai bună a device-ului și de ce nu, șmecheriile făcute de AI. Nici nu mai zic de performanță, unde Microsoft nu s-a putut abține să nu facă niște comparații cu MacBook cu M3. Plus că Microsoft pare că tras ceva învățăminte după fail-ul cu Windows RT, iar la prezentarea de acum câteva zile au dezvăluit și câteva aplicații destul de populare, precum o parte din suita Adobe, Davinci Resolve și Capcut. Mie atât mi-ar trebui să fac switch-ul: autonomie de o zi, Chrome, Davinci și Photoshop.

Oricum, lucrurile sunt interesante. La evenimentul Surface de acum câteva zile pare că Microsoft tocmai le-a arătat degetul celor de la Intel. Singur… vin și laptopurile cu Intel și AMD, dar mai mai încolo.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: