Muzeu de jocuri video în București?

By | April 3, 2024

Am primit un comunicat care spune că Asociația Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (aparent există această asociație), are în plan să creeze un muzeu dedicat jocurilor video în București. Video Games Museum va fi realizat cu suportul Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și susținut din donații private.

Ca să citez din citat, muzeul își propune să “evidențieze patrimoniul jocurilor video românești și universale ca fenomen cultural ce a influențat generații întregi de la începuturile sale.”. Ceea ce m-a făcut să mă gândesc ce jocuri video românești avem noi în patrimoniu, pentru că mie mi se pare că la noi fenomenul d-abia pornește.

Se pare că avem. Aparent vizitatorii muzeului vor putea interacționa cu primul joc “dezvoltat” în România, care se numește Astro 64 și a fost dezvoltat de către Viorel Darie în 1978 pentru mașina de calcul Felix C-256. Probabil că au mai existat și alte inițiative după anii ’90, pe care mi-ar plăcea să le văd.

Așa arăta Felix C-256, apropo:

La proiect va lucra și Andreas Lange, care este curator la ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare astfel de muzeu de jocuri din Europa. Știu muzeul, l-am avut pe listă când am fost în Berlin, dar nu am mai ajuns la el din păcate, așa că aș vizita cu plăcere un astfel de muzeu în România.

Eu unul d-abia aștept să se deschidă acest muzeu și poate să mai joc un pic de Duck Hunt în secțiunea universală a lui.

Comunicatul nu spune când sau unde va fi înființat acest muzeu, ci doar că deschiderea este planificată pentru ultimul trimestru al anului 2024.

Chiar așa, acest comunicat m-a pus pe gânduri. Care-i primul joc video pe care vi-l amintiți?

Dacă Tetris nu se pune, eu cred că primul joc video pe care mi-l aduc aminte vag era ceva pe un Nintendo Game Boy prin anul ’95. Game Boy era o consolă de buzunar, care arăta cam așa:

Display-ul monocrom pe 8 biți era de fapt o “dischetă” care se schimba cu totul, iar jocurile veneau pe acestea. Adică pentru a schimba jocul schimbai practic display-ul cu totul. Țin minte că aveam 3 astfel de “dischete”, iar pe unul dintre ele era un joc cu o navă spațială la baza ecranului ce trăgea în alte nave spațiale. Un fel de Space Invaders un pic mai cool.

Chiar îmi pare rău că nu mai știu ce s-a întâmplat cu acest Game Boy. Dacă stau bine să mă gândesc, nici nu știu dacă era original.

Anyway, mai târziu am intrat în posesia unui Atari 2600 care se conecta la televizor, din acela cu joystick clasic. Tot pe 8 biți, dar color, fiind conectat la TV. Avea însă un singur joc în memorie, ceva cu niște broaște care stăteau pe o stâncă și trebuiau să prindă niște muște. Ultra monoton jocul.

Din păcate, neavând de unde să fac rost de alte jocuri și această consolă am casat-o (aka aruncat-o). Acum îmi pare rău, aș fi păstrat aceste console ca pe o părticică de istorie.

Ulterior am trecut la NES-ul pe care îl știe toată România drept Terminator, iar apoi Hercules, Motocross Madness, Midtown Madness, Dune 2000, Quake și Max Payne pe PC. Erau vremuri frumoase 🙂

Voi? Cum ați început gamingul?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Muzeu de jocuri video în București?

  1. Dan

    Prima iubire și primul joc pe computer nu se uită.
    HC-85/clonă Sinclair Spectrum, jocul se numea Knight Lore, a urmat Nether Earth…

    Reply
    1. Revo Post author

      Foarte tare! Este prima dată când aud de jocuri stocate pe casete audio. M-am uitat aseară vreo ora la clipuri video despre Sinclair Spectrum pe YouTube ca să văd cum funcționa treaba cu casete audio.

  2. Giovani

    Prince of Perisia pe un 286 intins pe masa (nu mi-am permis si carcasa 🙂 )si un monitor monocrom de vreo 12 sau 13 inch…Faceam programari la baieti in bloc cand sa vina sa joace ….

    Reply
    1. Revo Post author

      Oooh, da! Și de Prince Of Persia mi-am adus aminte. Doar că eu l-am jucat mai târziu, de curiozitate, că știam că a fost foarte îndrăgit.

  3. Singham

    hc-2000 un joc cu biliard, si ma jucam un joc cu “caramizi” am crescut si am invatat sa citesc si jocul se numea sokoban varianta pt hc-2000.
    am mai jucat tot asa printre primele jocuri ceva pe windows cu o broscuta? si trebuia sa mananci teren dar trebuia sa fi atent la niste chestii care iti cadeau asa ca niste cerculete colorate 3 la numar ca niste agrafe…doom 1 au fost printre primele jocuri, cam atata imi aduc aminte.
    inca mai am hc-ul si merge ca in prima zi.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: