Oare a câștigat Nicușor Dan alegerile sau le-a pierdut Firea?

By | September 28, 2020

În primul rând trebuie să recunosc că sunt mega uimit de rezultate. M-aș fi așteptat poate să câștige Nicușor, dar cu un procent mic, un 1-2% și tremurat până la ultima numărătoare a voturilor. Scorul este însă mult mai clar în favoarea lui Nicușor.

Nu vreau să minimizez contribuția lui în economia rezultatului, ba chiar mă bucur și îl felicit pentru victorie. Campania lui a fost însă cam la același nivel ca acum 4 ani. Fără ceva deosebit care să îi aducă procente bune în plus. Cred însă că Firea a făcut niște greșeli majore care au făcut-o să piardă procente bune.

În primul rând a refuzat lupta cu Nicușor. Dacă mai țineți minte, la alegerile trecute Firea l-a făcut ferfeliță pe Nicușor într-o dezbatere televizată. Nicușor nu ar fi avut nicio șansă nici acum. Însă acum s-a ajuns în ipoteza amuzantă în care Nicușor s-o invite pe Firea la ceartă, iar Firea să se ascundă de fiecare dată. Iar Nicușor a făcut foarte bine că nu a ratat nicio ocazie s-o provoace la discuție (deși era vai și amar de el dacă răspundea). Amuzant, nu? O mahalagioaică să fugă de un scandal.

A doua greșeală pentru care o felicit pe Firea a fost angajarea Danei Budeanu pe postul de șefă de campanie. Dana Budeanu nu a făcut altceva decât să întărească și mai tare imaginea de scorpie a lui Firea. Cred că de fapt scopul era ca Dana Budeanu să fie mahalagie în locul lui Firea, iar Firea să afișeze o imagine de îngeraș. Doar că nu a funcționat așa. Toate mesajele Danei Budeanu mi s-au părut proaste. În primul rând pentru că textul pe un banner exterior nu a trage așa de mult precum o poză. În al doilea rând pentru că mesajele erau greu de descifrat și nu își bătea nimeni capul cu ele. Plus că eu cred că și bătrâneii din targetul lui Firea sunt plictisiți de certuri și mahala. Nu mai poți să vii cu Plicușor Ban și alte măscăreli în anul 2020. Poate astea ar fi ținut pe undeva prin cine știe ce comună din Teleorman.

dana budeanuNu în ultimul rând, cred că bucureștenii au sancționat major lipsa apei calde. Sigur, mai toți primarii au avut probleme cu apa caldă pe mandatul lor. E o problemă care nu cred că se va rezolva vreodată în București. Nici de la Nicușor n-am mari speranțe, că sunt convins că Firea îi va lăsa multe capcane moștenire. Dar cum a fost pe vremea lui Firea, nu a fost niciodată. Au fost luni întregi în care nu a fost apă caldă în sectoarele 1 și 6. Și iată că asta s-a reflectat și în rezultatele de la primăriile de sector.

Nici în cele mai psihedelice vise ale mele nu mă așteptam să nu iasă Mutu primar în Sectorul 6. A pus borduri, a anvelopat blocuri, a toaletat spații verzi, a făcut un parc. Aș fi putut să mă opresc doar la verbul “a făcut” și ar fi fost de ajuns spre deosebire de Rareș Mănescu, pe care nu l-a văzut nimeni niciodată cât timp a fost primar. Încă nu reușesc să-mi explic rezultatul de la Sectorul 6, dar mă bucur.

În fine, vom vedea ce va fi. După cum spuneam mai sus, mă aștept ca Firea să-i lase multe capcane lui Nicușor și în primele lui luni de mandat cei de la PSD să-l urmărească și să-l atace pe temele respective, că doar așa se face treaba. Cred că Nicușor se va închide în primărie, se apucă de calcule și nu-l vom mai vedea decât pe la primăvară 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Oare a câștigat Nicușor Dan alegerile sau le-a pierdut Firea?

  1. Vlad

    Un pas mic inainte. A reusit USR sa castige cateva orase fata de 2016.

    Aia de la exit-poll sigur lucreaza si la meteo. De la 47,8% la 42,77% pentru Nicusor.

    Firea a luat cam acelasi numar de voturi ca in 2016. (246.553). Acum prezenta la vot 36.92%- 657.315 , iar Firea cu 37.95% -> 249,451 voturi.

    A contat ca desi cu o prezenta la vot jalnica in bucuresti, a fost mai buna ca in 2016. Si a reusit sa se alieze opozitia.

    Meciul cel mare este in decembrie, dar acolo vor vota si mai putin oameni. Chiar daca sunt cele mai importante alegeri, dar fata de locale si prezidentiale unde votezi moaca unui om, la astea dai pe partid si pare ca sunt mai putin interesati.
    2016 locale 48.4 % prezenta nationala
    2016 parlamentare 39.5 % prezenta nationala
    2020 locale 46% prezenta nationala

    La nivel national am avut acum
    psd 20 de consili judetene
    pnl 16
    udmr 4
    Resedinte de judet
    psd 14
    pnl 15
    usr 4
    altii 3
    udmr 4

    Usr e inca mic la nivel national, vom avea fie niste hoti rosii fie unii galbeni.

    Reply
    1. Vlad

      La voi la sector1,
      exit-poll de aseară o arătau câștigătoare pe Clotilde Armand cu 48%, iar acum are 41.3%

    2. Revo Post author

      Da, nu cred că exit poll-urile mințeau, ci cred că PSD lucrează în continuare la furat voturi. Zicea un observator independent că se suspectează o manevră în care buletine pre-ștampilate au fost date votanților USR, care nu le-au mai verificat și în momentul în care au pus și ei ștampila pe USR, practic au anulat acel buletin.

      Și în anul 2016 a fost o situație dubioasă, când sondajele îi dădeau relativ egali pe Clotilde cu Tudorache, iar pe ultima sută de metri a crescut destul de brusc Tudorache. Clotilde a făcut atunci contestație și a cerut renumărarea voturilor, dar BEC a trimis-o la plimbare. Acum va face Tudorache contestație. Sunt curios ce va face BEC, că deja mi se pare că e ceva mega-dubios aici.

    3. Vlad

      Daca in bucuresti reusesc sa fure, iti dai seama ce va fi in decembrie la parlamentare.

  2. Coco Moll

    Eu am o teorie conform căreia si Base a contribuit la declinul duoamnei… cred ca multi din generația de plus 60 au oscilat între cei doi.

    Reply
  3. Ciprian

    Daca va uitati la toate primariile de sector unde nu au castigat usr-plus & pnl, au mai multe voturi la consiliu de cat primarii alesi negoita/baluta/piedone. Personal cred ca au fraudat alegerile, sunt prea multe voturi de la pnl/usr/plus care s-au dus la niste primari care nu au legautura cu partidele.

    Reply
  4. un muc

    Recunosc că am votat împotriva lui Firea. Nu-mi place de Nicușor, în principal pentru că tot insistă cu păstrarea a foarte multe clădiri vechi care ar fi trebuit dărâmate de mult. Da, unele se pot reface dar majoritatea nu au valoare arhitecturală sau financiară.
    Cred că se repetă situația de la ultimele două prezidențiale când oamenii au votat contra lui Ponta și Dăcilă și mai puțin pro Johannis.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: