Ochelari de soare – Sfaturi și informații

By | May 21, 2015

A venit vremea frumoasă și toată lumea începe să poarte ochelari de soare. Doar că niște ochelari de soare proști nu numai că nu oferă protecție, ba chiar îți pot strica vederea. Acesta este al doilea lucru cu care am rămas de la cursul de Optoelectronică din facultate.

UPDATE: Dacă vreți neapărat ochelari de soare Ray Ban originali, magazinul Lensa este singurul magazin online, distribuitor autorizat de Luxottica în România. Dacă îi cumpărați din altă parte riscați foarte mult să luați țeapă.

Ideea este că la întuneric, pupila se dilată pentru a permite luminii să ajungă pe retină. În lumină puternică, pupila se contractă tocmai pentru a proteja retina de radiațiile ultraviolete. Nu este de ajuns ca o pereche de ochelari să fie întunecați ca să protejeze ochiul. Dacă ochelarii întunecă și nu oferă protecție UV, pupila se dilată, deci crește suprafața incidentă pentru razele solare.

Ce înseamnă protecție UV400?

Razele UV în spectrul de până la 400nm sunt cele dăunătoare pentru ochi. Protecție UVA înseană de la 100 la 280 nm, UVB de la 280 la 315 și UVC de la 315 la 380nm. Standardul european spune că prin ochelari n-ar trebui să treacă mai mult de 5% din razele soarelui de până la 380nm. Însă pe majoritatea ochelarilor scrie UV400, care este standardul american un pic mai bun. Pe unele perechi chinezești am văzut scris și UV800. Este o prostie, 800nm nici măcar nu este în spectrul vizibil.

Din păcate nu poți verifica o pereche de soare să vezi dacă oferă protecție, trebuie să ai încredere în producător. Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să dai o căruță de bani pe ochelari. Poți găsi ochelari cu protecție UV și la 30 de lei.

Ochelari de soare polarizați

Multă lume confundă protecția oferită de ochelari cu polarizarea. Total greșit. Ochelarii pot să ofere protecție UV dar să nu fie polarizați. Lentilele polarizate elimină acele reflexii nedorite care apar pe geamuri sau pe apă, ca atunci când conduci și în oglinzile laterale vezi lumina de la farurile cuiva. Pentru a elimina aceste reflexii se folosesc niște filtre invizibile pentru ochiul uman, care reflectează razele de lumină. Partea bună e că, față de cealaltă, această caracteristică poate fi testată.

Poți verifica dacă ochelarii de soare sunt polarizați punându-le lentilele la 90 de grade. Dacă partea care se suprapune este perfect neagră, înseamnă că ambele perechi sunt polarizate. La fel de bine poți pune ochelarii pe ochi și poți încerca să te uiți la monitorul PC-ului cu capul înclinat foarte mult spre stânga sau spre dreapta. Dacă de la un punct nu mai vezi nimic, înseamnă că ochelarii sunt polarizați.

Categoria filtrului

Ar mai fi ceva, deși poate cu asta ar fi trebuit să încep. Ochelarii pot fi clasificați și în funcție de cât de “întunecați” sunt. De regulă sunt 5 niveluri, de la 0 la 4, ultimul nivel fiind contraindicat pentru șofat. Clasa din care ochelarii fac parte este trecută fie pe cutie, fie pe ramă sau mai știu și eu în ce alt loc. Producătorii folosesc notații diferite în funcție de standardul la care se raportează. Poți întâlni o notație de genul Cat 3. sau o notație de forma 2/4.

În concluzie…

Sfatul meu este să îi cumpărați strict ca pe un lucru practic nu ca pe un accesoriu la modă. Luați unii cu rame de plastic dacă știți că îi veți folosi când faceți mișcare sau mergeți cu bicicleta sau unii mai clasici cu rame de metal dacă-i folosiți zilnic pe stradă. Cumpărați din prima o pereche în care să aveți încredere, cu protecție UV și care să fie și polarizată, pentru că o puteți purta mulți ani de acum încolo.

Dacă aveți copii, nu le cumpărați ochelari de la orice tarabă, așa cum se făcea atunci când eram eu mic. Ochii lor sunt și mai sensibili la razele soarelui. Şi încă ceva. Nimănui nu-i stă bine cu ochelari d-ăia în formă de disc pe care-i purta John Lennon. Dacă purtați așa ceva și nu v-a spus nimeni cum arătați, înseamnă că nu aveți prieteni adevărați.

ochelari de soare Ray Ban

Dacă sunteți în căutarea unor ochelari de soare, vă sfătuiesc să aruncați un ochi și pe Lensa.ro. Este magazinul unui prieten care inițial vindea doar lentile, dar acum s-a extins și vinde și ochelari de soare. Tocmai ce a devenit dealer autorizat Ray Ban. Am în plan un articol în care să vă arăt ce trebuie să conțină un pachet cu ochelari Ray Ban originali, că sunt prea multe falsuri pe piață.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Ochelari de soare – Sfaturi și informații

  1. Revo Post author

   Nu-i o idee rea, doar că ei deocamdată sunt magazin exclusiv online.

 1. Mihai

  Eu am castigat o pereche de ochelari printr-un concurs de la http://beirreverent.ro organizat pe facebook. Sincer sunt foarte multumit, vreau sa ii cumpar si prietenei mele o pereche din acelasi loc. Raport calitate pret foarte bun! Se vede ca producatorul este din Italia!

  Reply
 2. Revo Post author

  Pe site-ul ăla e de fapt o singură pereche de ochelari în mai multe culori. Şi cam urâți.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *