Orange cumpără partea de rețele fixe de la Telekom România. Ce înseamnă acest lucru pentru clienții Telekom?

By | November 9, 2020

Este oficial. Orange a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni (54%) pentru Telekom Romania Communications. Asta înseamnă că Telekom dispare pe partea de servicii fixe (internet prin fibră, telefon fix, cablu) și rămâne doar ca operator mobil.

Nu știu dacă știați, dar Telekom opera prin două entități separate în România. Telekom Romania Communications (TKR) era partea de infrastructură fixă, în care acționariatul era împărțit între grupul OTE (54 % – deținut la rândul lui de Telekom) și statul român, care are 46% din acțiuni. Telekom Romania Mobile Communications (TKRM) era compania care se ocupa de serviciile mobile de date și voce și care încă va rămâne sub umbrela OTE, care este acționar majoritar.

Așadar, ca să simplificăm un pic datele problemei, putem spune că cei care au cablu, internet sau telefon fix de la Telekom, vor trece în curând la Orange (poate în 2021). Pentru cei care au abonament sau cartelă de la Telekom nu se va schimba nimic. Va fi însă interesant pentru clienții care au servicii convergente de la Telekom (adică și fix și mobil). Probabil că aceștia vor trece la două abonamente separate.

Partea de servicii fixe era evaluată la 497 de milioane de euro pentru 100% din acțiuni, așadar Orange a plătit 268 milioane de euro pentru 54% din acțiuni. Așadar, de acum încolo Orange are acces la o bază de 5 milioane de clienți și 90.000 km de fibră optică. De altfel Orange închiria de mult partea de infrastructură fixă de la Telekom. Era cazul pentru o astfel de achiziție, pentru că ceilalți competitori își consolidaseră pozițiile. Vodafone prin achiziționarea UPC, iar RDS … well … ei întotdeauna au fost tari pe infrastructură fixă, dar deveneau o amenințare pentru Orange prin dezvoltarea rețelei mobile.

Eu de acum încolo sunt tare curios ce face Orange cu rețeaua fixă, pentru că nu pot lua doar ei decizii. I-am auzit de multe ori pe cei de la Telekom spunând off the record că ei au vrut în repetate rânduri să investească în partea fixă, însă statul român fie nu a vrut, fie nu a putut. Așadar, Orange are o misiune grea. Chiar dacă are pachetul majoritar, va trebui să colaboreze cu un partener dificil.

La fel de interesant este și destinul Telekom Romania Mobile Communications. Oare vor rămâne pe piață? Oare vor vinde? Dacă da, cui?

UPDATE: De când am scris articolul au mai venit niște comunicate de la grupul OTE și de la Telekom. Directorul General al grupului OTE confirmă că Telekom rămâne pe piața din România prin Telekom Romania Mobile Communications, care are acum un nou CEO, după ce mandatul lui Miroslav Majoros s-a încheiat. Noul CEO Telekom România este Vladan Pekovic.

We shall see.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: