Orange și UPB au deschis primul laborator 5G din România

By | April 21, 2021

Până astăzi nu mi se părea că a trecut așa de mult timp de când am terminat facultatea de Electronică. La momentul respectiv 4G-ul era la capitolul tehnologie extraterestră. La cursuri studiam tehnicile de modulație pentru rețelele GSM, 2G și 3G, iar 4G-ul era trecut la categoria “și altele”. Vorbeam cu toții despre el, știam că au apărut câteva rețele LTE prin Japonia, dar parcă nu îl vedeam ca pe o realitate imediată.

Ca să vă faceți o idee, în primul an de facultate nu aveam toate geamurile la una dintre sălile de curs și nu mergeau nici caloriferele. Am tras în primul an un frig polar de îl simt și acum când mă gândesc. Una dintre sălile de curs din corpul B avea scaune de pe vremuri, umplute cu paie, și dacă nu știai unde să te așezi, îți agățai pantalonii de arcurile ieșite prin paie. Nu țin minte să fi avut aer condiționat în vreuna din săli. Facultatea de Electronică era un amestec ciudat de tehnologie de ultimă generație în numite laboratoare și “lasă că merge și așa” în alte aspecte. Aș fi ipocrit dacă nu aș recunoaște că lucrurile se schimbau în bine de la an la an.

Aveam deja un laborator 4G în facultate. Eu am aflat de el prin anul III, iar în anul IV am început să avem cursuri și seminarii în “Laboratorul Orange”. Știu că am fost uimit de cât de mișto era sala respectivă comparată cu restul facultății.  Pur și simplu era altă lumea față de sălile comuniste cu lumină chioară și pereți din cărămidă. Laboratorul Orange avea un perete exterior din sticlă, colantat cu grafică subtilă de la Orange, citate motivaționale pe pereții albi și curați, era luminat corespunzător, avea aer condiționat, scaune confortabile, wifi și baie proprie!

Fast forward 8 ani mai târziu, Orange a inaugurat astăzi împreună cu UPB primul laborator 5G din România. Nu este în Facultatea de Electronică, ci în clădirea nou construită pe Iuliu Maniu, denumită CAMPUS (Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative). Cred că au ales special abrevierea asta, deși eu i-aș fi zis SHIELD.

Probabil că studenții de azi se uită la noul laborator 5G construit în parteneriat cu Orange la fel cum ne uitam noi la cel 4G pe vremuri.

Și ca de obicei, când Orange face ceva, nu o face doar de dragul de a da bine în rapoartele de CSR. Laboratorul își propune să fie multi-purpose și deschis către toată lumea: de la studenți și cercetători și până la startup-uri și companii care vor să inoveze în domeniul economiei digitale. Orange își dorește să încurajeze proiecte din domeniul agriculturii, orașe inteligente, mașini autonome, transport și logistică, e-health, securitate cibernetică, tehnologie verde șamd. Au deja câteva startup-uri care lucrează în laborator la proiecte pe detecția și siguranța cetățenilor, transport fluvial și maritim coordonat de la distanță, mobilitate urbană, agritech.

Practic în laborator este o întreagă rețea 5G, compusă din partea de core (5G Standalone Private Mobile Radio) și cea de acces radio (5G New Radio). Vedeți mai jos în video despre ce este vorba:

Ca fost student al UPB, eu unul sunt mândru să văd că este prima facultate cu un laborator 5G din țară și sper ca între timp facultatea să se fi updatat în mai multe aspecte, cum ar fi săli de curs moderne, călduroase iarna și băi funcționale. Voi trece cu mândrie pe acolo, ca să îmi reîncarc chip-ul 5G recent implantat prin doza 2 de vaccin.

Dacă ați mai trecut recent prin Rectorat sau prin ETTI, dați un semn, că-s curios ce s-a mai schimbat 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Orange și UPB au deschis primul laborator 5G din România

  1. Costina

    Cum sa mai trecem pe acolo daca conducerea UPB a blocat accesul public in Campus? Am vrut sa alerg zilele trecute si am fost intampinata la poarta cu “nu ie voie” 🙁

    Reply
    1. Revo Post author

      Am aflat și eu de chestia asta. Se pare că exista un acord între rectorul universității și primăria sectorului 6 pentru a permite plimbarea prin campus. Doar că acordul venea și cu niște obligații (pază, curățenie), care în mandatul lui Mutu nu s-au respectat. Acum noul primar încearcă să cadă din nou de comun acord cu Costoiu. Să vedem ce se va întâmpla. Sper ca până la urmă să fie voie 🙂

Spune-ți și tu părerea: