Pădure inteligentă? Is this a thing now?

By | March 31, 2021

Dintre toate chestiile pe care le vedeam introduse în era “IOT / Smart Devices”, la pădure nu m-aș fi gândit. Iată că acum există și termenul de “smart forest”. Primul proiect de pădure inteligentă a fost anunțat astăzi, de Vodafone, în județul Covasna.

Cum vine asta? Vodafone a montat prin copaci niște dispozitive care folosesc microfoane pentru a monitoriza zgomotul din pădure și apoi trimit datele în cloud. Dispozitivele sunt montate sus de tot, într-un mod neinvaziv și folosesc panouri solare pentru a se alimenta. Se pot monta la o distanța de 1 km între ele, pentru a proteja aproximativ 3 km pătrați. Dacă algoritmul din cloud detectează un sunet specific defrișărilor (adică o drujbă), va emite o alertă către telefoanele pădurarilor și/sau către un centru de monitorizare zonal sau național.

Apoi pădurarii își vor lua shotgun-ul, grenadele defensive și macetele și se vor urca în Wrangler-ul lor și îi vor vâna unul câte unul pe cei care defrișează pădurile. Într-o lume ideală, că în realitate știu că una dintre probleme este legată de autoritatea pădurarilor, care sunt dotați insuficient prin comparație cu braconierii și astfel nu se pot impune.

În fine, puteți vedea clipul de prezentare mai jos. Clipul vine la pachet și cu noul slogan al celor de la Vodafone: “Împreună putem”, care mi se pare infinit mai bun decât “Ready?”.

Personal sunt un pic sceptic cu privire la acest proiect. Dacă află braconierii care sunt copacii în care se montează dispozitivele, s-ar putea să nu țină Vodafone pasul cu montatul în ritmul în care le vor da braconierii jos. Dar hei, îmi place ideea! Orice efort în plus pentru combaterea despăduririi este binevenit. Și poate în curând, de la atâtea eforturi combinate, va deveni prea greu pentru cei care defrișează să își mai facă “meseria” nestingheriți de nimeni.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: