Prea mult fum !

By | January 17, 2011
Nama Woman in Kalahari Desert, Namibia.

Image via Wikipedia

Inspiratia pentru a scrie acest post am gasit-o in articolul lui arhi pe care il felicit pentru felul in care si-a deschis sufletul si pentru maiestria cu care a scris. Pe mine m-a captivat pentru ca inca din start porneste cu un stereotip pe care-l aud zilnic.

Sa va spun si eu cum am inceput sa fumez si cum m-am lasat.

Cand eram mic, tatal meu fuma. Nu cred ca mi-a zis vre-odata sa nu fumez dar il vedeam ca ii pare rau ca s-a apucat de fumat si in niciun caz nu se mandrea cu asta cum vedeam pe la altii. De fiecare data cand il intrebam eu sau altcineva cum s-a apucat de fumat incepea povestea cu “Dintr-o prostie”. Ce este de retinut din toata povestea asta este ca fumatul nu a fost niciodata un subiect interzis la noi in casa. Mi se pare chiar ca m-a intrebat daca vreau sa trag un fum din tigara lui. Evident ca eu am refuzat rusinat.

Dar pana la urma am vrut sa ma conving eu pe pielea mea cum e sa fumezi. Asa ca intr-o vara pe cand eram la bunici am gasit un pachet de tigari, am scos una, m-am dus “in fundu’ curtii”, am aprins`o, am tras un fum din ea, nu mi s-a parut nimic interesant, am tras un fum din ea in piept, nu mi s-a parut nimic interesant. Am aruncat-o. M-am pisat pe ea. (la propriu).

Asta se intampla cand eram foarte mic. Cand am ajuns la liceu 90% din clasa fuma iar eu impreuna cu inca 4-5 colegi eram paria. Normal ca au existat mereu vesnicele “hai trage si tu un fum sa vezi cum e”, dar eu n-am tras. De ce ? Pentru ca stiam cum e. Asta a fost norocul meu, daca primul meu contact cu tigara ar fi fost prin intermediul anturajului probabil ca impulsionat de ei mi s-ar fi parut un lucru fenomenal si nu as fi apucat vre-odata sa-mi fac o parere a mea despre fumat.

In timp am inceput sa fac si mici sondaje printre fumatori si nefumatori. Cine fuma ? Cei carora li s-a interzis cu vehementa de cand erau mici. Cine nu fuma ? Cei care au discutat in prealabil cu un fumator matur despre asta. Cei care aveau ambii parinti fumatori si stiau ce inseamna sa traiesti in fum. Cei au avut voia sa traga un fum din tigara parintilor.

Asadar, totul pleaca de la educatia proasta. Degeaba iti ameninti copilul ca il bagi cu capul in calorifer daca-l prinzi cu tigara … daca nu se convinge el ca nu e bine, degeaba …

Sa va spun ce s-a intamplat intre timp: Tata s-a lasat de fumat de vre-o 8 ani, eu am mai incercat recent sa trag dintr-o tigara crezand ca acum “mi-a venit minte la cap” si am avut tot acelasi rezultat.

Dar din pacate, am avut parte si de incidente neplacute: am pierdut o ruda draga si un vecin de pe scara, ambii recunoscuti drept fumatori inraiti in acelasi mod descris de arhi. Ei saracii s-au curatat mult mai repede, dar cu aceleasi chinuri. Acum sa citim commenturile din subsolul articolului lui arhi. Cati nu s-au regasit in povestea postata de el ? Chiar credeti ca exista “un bunic care a fumat până la 90 de ani și nu a avut nici pe dracu” ? Sau daca chiar credeti asta … un bunic din cati altii care nu apuca sa devina bunici ?!

P.S: Si pentru ca am observat un nou stereotip: am un prieten care se tot amageste ca el nu fumeaza decat la petreceri. Dar petrecerile sunt cam 2,3 nopti pe saptamana. Sa fim seriosi, pe cine pacalesti?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: