Primul test 5G din Europa, în condiții reale de utilizare, a avut loc în România

By | July 3, 2018

Au mai fost teste cu 5G, inclusiv la noi în țară, dar în condiții de laborator. Orange a instalat însă prima rețea de acest fel din Europa, în Florești, lângă Cluj. Împreună cu Samsung și Cisco fac teste de la începutul lunii iunie, iar ieri am pășit și eu într-o zonă cu acoperire 5G.

Cum funcționează rețeaua 5G prezentată de Orange?

Rețeaua este de tip FWA (Fixed Wireless Acces), adică o rețea pentru echipamente fixe, nu mobile.  Terminalul 5G se conectează prin intermediul undelor radio la o stație radio 5G, pe frecvența 26 GHz. Utilizatorul final poate accesa apoi internetul fie wireless, fie pe fir, prin intermediul unui router conectat la terminalul 5G.

Routerul ales a fost un Cisco Meraki Z3, însă bănuiesc că funcționează orice router. Așa arată cel de la Cisco:

Terminalul 5G poate fi montat atât în interior (IDU), cât și în exterior (ODU). Iată-l pe cel interior:

Și pe cel exterior:

Stația radio 5G la care se conectează este plasată undeva în apropierea casei (să zicem pe un stâlp, la o distanță de 1 km), care apoi se conectează prin fibră optică de 10 Gbps la restul rețelei Orange.

Și în final, așa arată toată topologia rețelei:

Care sunt avantajele 5G?

La un nivel general, 5G-ul va oferi viteză mai mare, latență mai mică și un număr mai mare de utilizatori per celulă. Este important și numărul de conexiuni per celulă, pentru că acum am pășit în era IoT, în care tot mai multe dispozitive din casă au nevoie de internet pentru a funcționa.

În cazul soluției prezentate de Orange, de internet “fix”, mai sunt două avantaje: se poate monta de pe o zi pe alta, și dacă nu vrei, nu trebuie să dai găuri prin casă. Sunt zone istorice sau rezidențiale în care este interzis acest lucru.

Aș mai adăuga și că nu există riscul să te împiedici de acea fibră și să o rupi. Eu am făcut asta când am renovat și acum trebuie să sun operatorul și să aștept să vină echipa de teren cu aparatul de lipit fibră.

Cum s-a desfășurat testul?

Prima mea întrebare a fost: de ce tocmai Florești? Testul s-a desfășurat aici pentru că era o combinație bună între blocuri de locuințe și case. Au fost selectați 15 clienți, dintre care și unul B2B (un Carrefour Market), care au fost încurajați să folosească la maxim rețeaua (filme 4K, gaming în cloud, YouTube). În total au fost conectate 294 de dispozitive, iar media zilnică a fost de 28 de dispozitive conecate simultan.

Soluția FWA poate oferi viteze de 1 Gbps la 1 km de stația de bază. În timpul testului s-a ajuns la o viteză agregată de download de 3Gbps pentru o celulă 5G, iar capacitatea toală a sistemului este de 6 Gbps.

Când apar primele telefoane 5G?

Tot testul de ieri a fost despre partea “fixă” a rețelei 5G. Însă bineînțeles că au fost discuții și despre 5G mobile. Mai mult ca sigur vom vedea primele telefoane 5G în 2019, la Mobile World Congress Barcelona. În privința infrastructurii, implementarea rețelelor 5G este condiționată de mai mulți factori. De disponibilitatea licențelor, de autoritatea de reglementare (ANCOM în cazul nostru), de cererea pentru aceste servicii. Aș spune că în cazul ideal, în care totul merge strună, 2020 ar fi cea mai optimistă estimare pentru apariția primelor site-uri 5G.

Deocamdată am asistat doar la un test. Nu se știe dacă aceasta va fi soluția finală adoptată de Orange. Însă până atunci ne putem mândri cu ideea că Florești este printre primele comune din Europa conectate la 5G 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: