Războiul dus de Putin în Ucraina a ajuns într-o fază lose-lose pentru toată lumea

By | September 9, 2022

Mă gândeam zilele trecute la chestia asta, că tot se apropie iarna.

Maestrul strateg a dus războiul lui până în punctul în care toată lumea are de pierdut. Pentru Ucraina pierderile nici nu pot fi cuprinse în cuvinte. Însă odată cu Ucraina pierde și Rusia. Și restul Europei.

Rusia are sancțiuni impuse din toate părțile și ușor ușor cetățenii lor încep să fie izolați. Nu mai au lanțurile de magazine sau restaurante vestice, nu mai au airbaguri la mașini, nu mai au multe job-uri din cauza fabricilor și magazinelor care au părăsit țara, nu mai au Chanel, nu mai au Louis Vuitton, nu mai au ultimul iPhone (ok, îl mai au, dar mai greu și posibil să fie ultimul înainte să treacă la YandexPhone), nu mai au vacanțele la turci sau prin vestul Europei. Nu mai au multe. Sigur, efectele nu se văd instant pentru rusul de rând. Putin ține cât de cât economia sub control, dar cu greu. De fapt e un fel de “afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”. E mai ușor să păstrezi aparențele într-o dictatură.

Europenii au prețuri mai mari la gaze, prețuri mai mari la electricitate și prețuri mai mari la combustibil. Care, evident, produc și ele niște probleme. De la fabrici închise pentru că a crescut costul de producție, până la prețul mereu în creștere al alimentelor.

Acum că vine iarna lucrurile sunt într-un punct în care fiecare așteaptă să vadă cine clipește primul. Dă Putin înapoi cu invazia? Sau dau europenii înapoi cu sancțiunile asupra Rusiei? It’s a waiting game. Și e posibil ca iarna asta să fie doar prima repriză și să mai urmeze și altele.

Partea nasoală este că nemulțumirile vor apărea în primul rând din partea Europenilor, că în Rusia e mai greu cu nemulțumirile, mai ales dacă stai la etaj.

Și nici nu-i condamn pe cei nemulțumiți. Eu sunt pregătit să stau 5 ierni în frig, doar să nu-i mai văd mutra lui Putin vreodată. Sunt pregătit să strâng cureaua și să renunț la mofturi. Doar că pentru mine e o problemă de a renunța (poate) la anumite capricii sau de a munci mai mult pentru a le avea, pe când pentru alți oameni e o problemă de supraviețuire.

Tot ce trebuie să facem este să nu uităm care este adevărata sursă a problemei noastre. Putin și Rusia. Nu Ucraina, nu NATO, nu UE. Că Putin d-abia așteaptă la colț să îi crească baza de idioți utili, să provoace haos și să deturneze câteva guverne, că doar asta-i specialitatea lui.

Sunt tare curios ce se va întâmpla.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Războiul dus de Putin în Ucraina a ajuns într-o fază lose-lose pentru toată lumea

  1. vlad

    Muie putin.

    Dar mi.ar placea sa vad si niste lideri ue trasi la raspundere(puscarie) ca au facut ue dependenta de un stat totalitar

    Reply
  2. Adi

    Socoteala pare destul de simpla. E clar ca Putin nu s-a așteptat la o asemenea reacție internațională. Doar dacă nu e sănătos la cap. A crezut ca va fi la fel ca în Crimeea. Iar acum nu mai poate da înapoi. Ceilalți la fel. Orice om întreg la cap, nevirusat de intoxicările din online, isi dă seama că dacă UE și americanii cedează, Putin nu se va opri în Ukraina. Da, trebuie sa facem orice sacrificiu și noi, oamenii de rand, pentru a opri acest nenorocit. Iar dacă ăsta înseamnă să mai punem un pulover pe noi, e chiar mult prea puțin față de riscurile care ne așteaptă dacă cedam.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: