Review AsusPro B9940 – Unul dintre cele mai ușoare laptopuri de 14″ din lume

By | March 14, 2017

Cât timp am avut laptopul AsusPro B9940 la review, principala distracție a fost să găsesc prin casă diverse obiecte care sunt mai grele decât el. Este interesantă senzația atunci când mintea nu poate decide dacă este mai greu laptopul din mâna stângă sau caietul stufos pe care îl ții în mâna dreaptă.

AsusPro B9940 - 1

Cel mai ușor laptop business de 14″ sună bine. Display de 14″ într-o carcasă de 13″ sună și mai bine. Este mai mic chiar și decât MacBook Air. Dar haideți să o luăm cu începutul…

Specificațiile modelului:

  • Carcasă din aliaj de magneziu cu aluminiu
  • Grosime maximă de 14.85 mm, 1.05 kg
  • Display de 14″ anti-glare, 1920 x 1080
  • Procesor Intel Kaby Lake Core i5-7300U / i7-7500U @ 2.70 GHz
  • Intel HD Graphics 620
  • 8/16 GB RAM, SSD 512 GB M.2 pe PCIe sau pe SATA
  • 2×2 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.1, două porturi USB 3.1 Type C, jack audio
  • Autonomie specificată de producător: 10 ore
  • Preț: 5.400 lei la PC Garage.

Mai jos sunt toate detaliile din CPU-Z, eu nu am construit review-ul în jurul benchmark-urilor și testelor de scriere:

Design & Construcție

De fapt aici voiam să ajung, pentru că sunt lucruri interesante de povestit. Începem de la display, care s-a comportat foarte bine. Cât timp l-am folosit “contre jour” nu au fost probleme, iar nivelul minim de luminozitate este ok cât să nu-ți obosească ochii noaptea.

Trebuie să știți că cei de la Asus au eliminat webcam-ul pentru a pune un display de 14″ pe un laptop de 13″. Este un compromis cu care eu sunt total de acord.

Carcasa este solidă, așa cum era de așteptat. L-am ridicat, l-am apucat mai serios de diverse laturi și nu troznește, nu scoate sunete dubioase. Carcasa se simte diferit față de feeling-ul de unibody pe care ți-l dă ASUS UX305.

Porturile

Sunt două USB 3.1 Type C în total, dacă nu luăm în considerare jack-ul audio. Porturile sunt poziționate de-o parte și de alta a display-ului, pe ramă. Port-ul USB din stânga este cel la care se conectează mufa de alimentare sau docking station-ul.

Aici portabilitatea vine și cu un compromis. Dacă te duci la o șendiță și vrei să-l conectezi la un proiector, ghinion. Fie faci streaming wireless, fie vii și cu docking station-ul după tine.

Tastatura

Tastatura, care are și trei niveluri de iluminare, este una dintre cele mai bune tastaturi de laptop pe care am tastat. M-am împrietenit din prima cu ea, și am scris multe articole direct de pe AsusPro B9940. Tastele sunt late, iar cursa este destul de lungă.

Este poziționată un pic mai aproape de ecran, așa că îți rămâne destul loc să-ți sprijini podul palmei pe laptop. Iar acea muchie de sub laptop o ridică la unghiul optim pentru tastare.

Pe lângă asta, muchia mai are un avantaj. Laptopul nu face în întregime contact cu suprafața pe care îl așezi, așa că în cazul în care verși lichid pe masă, nu va intra în laptop. Iar dacă verși direct pe tastatură, n-ar trebui să fie probleme, pentru că este rezistentă la lichide.

Touchpad-ul este de tipul dintr-o singură bucată și poți face un click oriunde pe suprafața lui. Le prefer pe cele cu butonaele pentru click dreapta/stânga despărțite fizic, dar m-am înțeles bine cu cel în cauză.

Utilizare

După cum spuneam, de când l-am primit l-am folosit să scriu articole și l-am luat cu mine la birou. Când îl cari în ghiozdan, se simte enorm diferență dintre acesta și laptopul meu de 2kg, aproape 3 cu tot cu încărcător. AsusPro B9940 are și avantajul unui adaptor de rețea foarte mic.

Mi-a plăcut și cititorul de amprente, care s-a mișcat la fel de bine ca cel de la telefon. L-am setat în 5 minute și apoi atingeam mereu cu degetul pentru logare 🙂

L-am folosit și în diverse puncte ale casei și nu am avut probleme cu conexiunea la wireless. HP-ul meu mai tușește în anumite camere.

Şi pentru că este un laptop de business în adevăratul sens al cuvântului, am zis să-l testez și într-o repriză de World Of Tanks. Doar ați văzut reclama … așa procedează corporatiștii înainte să meargă la ședințe. WoT a rulat decent cu rezoluția maximă și setările pe low. Când urci la medium, chiar și dacă scazi rezoluția, mouse-ul nu se mișcă fluid.

Autonomia mi se pare greu de estimat, pentru că e greu să-i termini bateria dintr-o bucată. În stilul meu de utilizare “office” (fără conectare la un alt monitor, cu Excel, Chrome, Facebook), ar trebui să reziste 6-8 ore.

Concluzie

AsusPro B9940 este un laptop superb de ușor și superb ca design. Dar faptul că are doar 1 kg nu înseamnă că s-a făcut rabat la specificații. Te descurci cu el în orice situații, chiar și atunci când ți se face poftă de un World Of Tanks.

Dacă voi credeți că vă descurcați doar cu cele două porturi USB Type C, îl puteți achiziționa fără rețineri. Din păcate în momentul de față nu aș ști să vă zic de unde. E un laptop atât de exclusivist, încât Asus nu a produs decât un model, pentru acest review. Glumesc, evident. mai sunt două bucăți în stoc la PC Garage.

În prima variantă a articolului, prețul comunicat era mai mare. Ulterior l-am găsit la PC Garage și am modificat articolul.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “Review AsusPro B9940 – Unul dintre cele mai ușoare laptopuri de 14″ din lume

  1. Catalin

    Frumos laptopul! de curiozitate, stie careva daca sunt pe piata noastra laptopuri cu ecran 3:2 la fel ca la produsele Surface de la Microsoft?

    Reply
    1. Revo Post author

      Uite că nu mi-am pus problema asta. Din ce cauză vrei display 3:2?

    2. Catalin

      Pur si simplu imi place ideea de a avea ceva diferit de wide si e mai ok pentru lucrul cu documentele, plus am vazut ca si Paul Thurrott lauda formatul asta 🙂

    1. Revo Post author

      Nu are nici HDMI. Poți să-i bagi în portul USB din stânga un adaptor. Bună întrebare legată de încălzire. Nu se încălzește, pentru că are răcire activă. Am uitat să menționez asta în articol.

  2. MARIAN

    pare destul de ok
    dar
    ecranul nu are IPS , nu are webcam – puteau sa il puna in bara de jos …

    pt mai multe porturi e promotie cu docking bonus la pcgarage

    Reply
  3. Mihai

    Primul dezavantaj pt office este lipsa mufei de rețea. Nici măcar pe acel mini docking nu am văzut mufă. Cel puțin firmele mici nu își permit wireless destul de securizat cat sa dea intranet pe wifi.
    În rest foarte mișto laptopul.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: