Review purificator de aer Sharp Plasmacluster KC-D40EU cu umidificator

By | November 25, 2019

Am testat timp de mai bine de o lună un purificator de aer Sharp Plasmacluster KC-D40EU cu umidificator. Așa cum îi spune numele, rolul purificatorului este să filtreze aerul și să elimine pe cât posibil bacteriile, particulele de praf, alergenii, virusurile, polenul, acarienii, sporii de mucegai, noxele, fumul de țigară, mirosurile neplăcute, mirosurile animalelor de companie și alte asemenea. Eu l-am cerut la test în perioada în care ambrozia făcea ravagii prin București, pentru că am vrut să văd cât de eficient este.

purificator sharp plasmacluster

Modelul KC-D40EU înglobează și tehnologia activă numită Plasmacluster. Aceasta presupune emisia de ioni ce se lipesc de diverse particule în suspensie din aer, pe care le deshidratează și le grăbesc descompunerea. Pe lângă asta, are și un umidificator care știe ce umiditate să păstreze în funcție de temperatura din cameră.

Instalarea a fost destul de simplă. Purificatorul are trei filtre. Cel de umidificare are formă circulară și este deja montat în interior. Trebuie dat doar panoul posterior jos (care este și el ca o mică sită de plastic) și introduse cele două filtre care se găsesc separat în cutie: filtrul HEPA și filtrul de carbon. Pe cel HEPA îl știți cum arată. Cel de carbon este ca un fagure cu mici grăunțe negre în interior.

Nu în ultimul rând, dacă vreți să folosiți și funcția de umidificare, trebuie scos și rezervorul de apă și umplut cu apă de la robinet.

Cum funcționează? Face zgomot? Face vânt?

Purificatorul Sharp KC-D40EU este recomandat pentru o suprafață de 21 mp (cât sufrageria noastră). Va funcționa și într-un spațiu mai mare, dar probabil nu va fi la fel de eficient. De asemenea, în manual este recomandat să îl amplasezi la 30 de cm distanță de perete, ca să nu murdărească peretele în jurul lui. Noi nu am făcut acest lucru și nu au fost probleme.

Odată pornit, purificatorul trage aerul din cameră și îl elimină apoi filtrat în sus, printr-o fantă al cărei capac nu este deschis decât în timpul funcționării. Are un indicator luminos care variază între lumina verde, dacă nu detectează probleme, și verde cu capete portocalii, portocaliu, portocaliu cu capete roșii sau roșu în caz de mult praf sau miros în atmosferă. Se simte un curent de aer pe direcția lui, dar nu deranjant.

Deși seamănă cu Vader, nu respiră așa greu. Purificatorul scoate un zgomot destul de subtil, ca cel produs de o unitate de aer condiționat. Noi am dormit vreo două săptămâni cu el în aceeași cameră și nu ne-a deranjat. Pe lângă zgomotul de ventilator mai este și un bâltâbâc, care se aude o dată la … o oră? Se aude pe măsură ce rezervorul de apă se golește.

Cât de des trebuie umplut rezervorul cu apă?

Aici depinde bineînțeles de anotimp și de cât de umed sau uscat este aerul din atmosferă. În sufrageria noastră de 20 de mp am umplut rezervorul o dată la două zile și jumătate în luna octombrie, până să dea RADET drumul la căldură. După ce caloriferele s-au încălzit, umiditatea a scăzut și estimez că ar trebui umplut cam o dată pe zi. Parcă și la început de septembrie tot cam o dată pe zi se aprindea beculețul care anunța că nu mai este apă. Umiditatea ideală este următoarea:

  • La 18 grade celsius – umiditate 65%
  • Între 18 și 24 de grade – umiditate 60%
  • Peste 24 de grade – umiditate 55%

Dacă vrei să schimbi umiditatea nu se poate. Impossibru, cum ar zice japonezii.

Mentenanță? Trebuie spălate filtrele? Cât de des?

Purificatorul are un indicator care îți spune când ar fi cazul să cureți filtrele. În manual scrie că în cazul funcționării la volum “mediu” de curenți de aer, indicatorul se va aprinde după aproximativ 720 de ore. (30 de zile). Tot în carte scrie că acest timp variază între 360 și 1080 de ore. Pentru că noi nu fumăm și nu avem animale de companie, indicatorul nu s-a aprins pe parcursul testului de mai bine de o lună.

Dacă se aprinde acel beculeț, procedeul de curățare cred că depinde de cât de riguros este fiecare. O curățare serioasă presupune curățarea rezervorului de apă, a filtrului de umidificare, a tăvii și capacului de umidificare, precum și aspirarea filtrului HEPA, filtrului cu carbon și a capacului posterior. Dacă au apărut și mirosuri, capacul rezervorului ar trebui curățat cu o periuță de dinți iar filtrul de umidificare poate fi înmuiat într-o soluție detartrantă (care poate fi o banală zeamă de lămâie diluată în apă).

Când trebuie înlocuite filtrele? Cât costă un filtru nou?

Durata de viață a filtrului variază în funcție de mediul din încăpere. Cu 5 țigări fumate pe zi, manualul spune că toate cele trei filtre ar trebui înlocuite o dată la 10 ani. Mai jos aveți link către modelele de filtre pentru acest purificator:

Cu alte cuvinte, mai bine înlocuiți purificatorul decât să înlocuiți filtrele. Dar dacă într-adevăr aceste filtre au o durată de viață de 10 ani, cred că nici nu mai contează. Probabil că în 10 ani vom avea alte modele de purificatoare. Pe lângă mașini complet autonome, teleportare și vacanțe pe Marte 🙂

Moduri și funcții pentru Sharp KC-D40EU

Purificatorul are o mulțime de butoane pe panoul frontal. Prea multe, dacă mă întrebați pe mine. Nu mi s-a părut tocmai intuitiv de folosit și mai tot timpul când am vrut să schimb (testez) ceva a trebuit să mă uit în manual. Are trei moduri de funcționare:

  • Aer curățat și umidificare (butonul mare central) – este modul în care purificatorul pornește by default, pe ventilare automată, cu funcția Plasmacluster și umidificare activate. Și așa l-am și ținut în 99% din timp.
  • Curățare aer (butonul cu trei săgeți în sus) – Singura diferența față de modul default este că funcția de umidificare este oprită.
  • Pulverizare cu ioni curați (butonul cu două săgeți circulare)- este un fel de mod “sprint”, în care ventilatorul trece pe viteză warp, unitatea emite timp de 10 minute ioni Plasmacluster cu debit maxim și colectează praful, reducând electricitatea statică. Apoi umezește aerul cu un debit puternic timp de 50 de minute și în final revine la modul default.

Se poate comuta și între șase moduri de ventilație cu ajutorul butonului cu un ventilator desenat pe el. Aceste moduri sunt:

  • Automat – se bazează pe senzori pentru a regla viteza de ventilație în funcție de nivelul de impurități din aer)
  • Automat Avansat – În carte scrie așa: “funcționează automat la un nivel mai mare decât de obicei în ceea ce privește intensitățile de emitere a ionilor Plasmacluster de înaltă densitate și captare a prafului. Când umiditatea ajunge la cel puțin 70%, unitatea descarcă un debit puternic de aer în continuu.” Habar n-am ce înseamnă asta, dar ventilatorul se învârte mai repede, într-adevăr.
  • Polen – sensibilitatea senzorului de praf este setată pe “ridicat” și detectează rapid impuritățile, cum ar fi praful și polenul, pentru a curăța aerul.
  • Scăzut
  • Mediu
  • Maxim

Celelalte butoane blochează unitatea (în caz de copii), reglează intensitatea display-ului și programează temporizatorul pentru pornire sau oprire.

Își face treaba?

Eu l-am cerut la teste spre finalul perioadei în care Alice avea probleme cu alergia la ambrozie. Trecuse perioada cu curs de nas și era în faza în care nu putea dormi de vreo săptămână din cauza episoadelor foarte dese de tuse agresivă. L-am adus, l-am umplut în apă și l-am pus în dormitor. Acum nu știu dacă este o coincidență sau nu, dar parcă după ce l-am pus în funcțiune aceste episoade s-au rărit. Au ajuns la 2-3 episoade pe noapte, apoi încă o săptămână a mai avut în jur de un episod per noapte. De menționat că nici eu n-am sforăit în acea perioadă (teoretic purificatoare ajută și la asta). Ce-i drept nu am sforăit nici la o lună după ce l-am scos din dormitor.

Altfel, l-am mai pus o dată în bucătărie în timp ce găteam ceva. Nu mi se pare că s-a simțit ceva special. Dar hota noastră este destul de puternică oricum. Spre “rușinea” noastră nici nu fumăm și nici nu prea am mai fost în medii cu fum mult, ca să punem hainele deasupra purificatorului, să vedem dacă elimină mai repede mirosul din ele.

Ah, încă ceva, așa cum spuneam și în articolul inițial, purificatoarele de aer nu elimină praful. Acum că am avut și ocazia să testez, pot spune că nu s-a observat nicio schimbare față de înainte în privința prafului.

În concluzie

E greu de demonstrat ce face sau ce nu face. Nici comparație nu pot face cu alte modele, pentru că este primul purificator pe care îl testez.

Plusuri: Minusuri:
Silențios; Cel glossy se umple de amprente – vă recomand modelul alb;
Sistem complet de filtrare și purificare; Panoul frontal este un pic cam complicat;
O mulțime de funcții și reglaje Fără telecomandă sau aplicație de smartphone;

Totuși, după experiența cu el pot să spun că sunt mai înclinat spre a cumpăra un purificator decât spre a nu cumpăra. De fapt chiar am căutat acest model de Black Friday. Mi se pare că orice ajutor, oricât de mic, este binevenit în acele momente în care persoana dragă de lângă tine se chinuie să respire sau să doarmă noaptea. Teoria mea este că dacă l-am fi avut în perioada incipientă a alergiei cu ambrozia, poate n-am mai fi ajuns la acea tuse agresivă.

Dacă vă hotărâți să-l cumpărați, vă recomand mai degrabă modelul KC-D40EUW, care este alb. Cred că se vede mai puțin praful pe el 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

10 comentarii la “Review purificator de aer Sharp Plasmacluster KC-D40EU cu umidificator

  1. Vlad

    Ar fi trebuit sa lasi sa se auda cam cat zgomot face… adica sa opresti muzica. doar asa, orientativ, caci totusi, comparatia cu aerul conditionat este destul de ambigua, din cauza faptului ca si zgomotul unui aer conditionat poate fi mai mare sau mai redus, in functie de model.

    Oricum, util review-ul acesta. Multumesc.

    Reply
    1. Revo Post author

      Să știi că am încercat să fac asta când editam video-ul și nu se auzea nimic. Adică se auzea când fâsâia spray-ul dar nu și când ventila mai tare purificatorul. Pentru asta mi-ar trebui un microfon foarte bun. P.S: Pot uploada undeva filmarea brută dacă vrei.

    2. Vlad

      Nu, este ok. Multumesc.
      Unde stau eu… nu e nevoie de asa ceva.
      Ma gandeam pentru ai mei sa iau, dar eu inclin catre xiaomi.

  2. dax

    Eu caut unul sa si indice concentratia de particule nocive din aer, ca sa stii cane e nevoie de el. E cumva asa?
    Am gasit:
    Purificator aer Xiaomi Mi 2H – 579 lei
    From
    • rata de curatare a  emisiilor in aer CADR: 260
    • Capacitate De Purificare A Aerului De 260 M3/Ora
    • monitorizarea calitatii aerului in timp real. Senzor Pt Detectarea Calitatii Aerului, Umiditate, Temperatura, Nivel Particule
    control de la distanta cu ajutorul aplicatiei Mi Home

    …deci monitorizeaza in timp real dar cand am studiat appul nu arata nimic in sensul asta.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, Xiaomi are problema asta cu diferența dintre ce spune că face și modul în care face ce spune că face 🙂 Nici cel de la Sharp nu indică nivelul de particule nocive din aer. Se bazează doar pe acele leduri de culori diferite când deja se pune pe treabă. Mai era un model de la Philips care avea un indicator cu niște cifre pentru calitatea aerului. Acesta este: https://altex.ro/combi-2-in-1-purificator-si-umidificator-philips-ac2729-50-series-2000i-4-trepte-de-viteza-hepa-alb/cpd/PURAC272950/

  3. Mariu

    Buna seara, ati mai pastrat acest purificator? Sunt curios daca ati mai observat efectele in timpul perioadei de ambrozie. Fix din acest motiv am cumparat acest dispozitiv si sunt curios sa-mi spuneti daca merita pentru aceasta alergie

    Reply
    1. Revo Post author

      Salutare! L-am returnat după test, nu l-am păstrat pe perioada alergiilor la ambrozie.

  4. Dan

    Cat de sincer si direct a fost spus ca aerul din incaperi este doar filtrat si particolele de praf se vor aseza in continuare la fel peste tot.
    Multi potentiali cumparatori isi imagineaza ca vor scapa total de praf, dupa ce pornesc un purificator de aer.
    Daca-si dau seama la timp ca realitatea este cu totul alta (praful se va depune la fel ca inainte), oamenii pot returna aparatul (cand a fost cumparat online, fiindca legea le-o permite). Nu trebuie sa se depaseasca termenul stabilit de vanzator iar banii vor fi rambursati in cont.
    Asadar puteti crede in toate reclamele foarte frumose/convingatoare ale firmelor, dar testati pentru a trage singuri concluziile.
    Daca nu puteti seta/regla gradul de uimiditate manual, cum este la multe umidificatoare independente, este un mic inconvenient.
    Cu cat nivelul de zgomot este mai mic, un purificator este mai valoros, daca vreti sa-l tineti in incaperea unde dormiti daca sunteti “ALERGIC” si la zgomot.
    Un alt aspect foarte important este sa stiti dinainte seria/tipul fiecarui filtru /filtrelor, cat costa si cat de usor se gasesc.Cautati detalii in cartile tehnice care se pot descarca de pe interent gratuit sau intrebati-i pe alti utilizatori. La firmele mari se pot cere informatii despre filtre la reprezentantele locale sau centrele lor autorizate de service.
    Avand datele despre filtre puteti cauta PRETUL LOR si cati distribuitori sunt.Au acel filtru/filtre in stoc ? In cat timp se pote aduce si cat costa transportul.
    Faceti o comparatie intre pretul total al unui aparatelor de filtrat + un set cu filtrele de rezerva si veti observa costul final in timp.
    Cititi cat mai multe comentarii /recenzii despre aparatele de filtrat ale diversilor producatori.
    Utilizatorii care au ajuns sa schimbe filtrele va semnaleaza sincer daca sunt probleme cu stocul filtrelor si cat de greu le-a fost sa le procure. In plus pretul poate sa fie exagerat de mare, daca un model anume este produs in serie limitata si importatorii nu sunt interesati sa aduca piesele de schimb post garantie.
    Veti putea gasi la jumatate de pret aparate de filtrat aer, produse de firme renumite, fiindca schimbarea filtrelor este o adevarata problema, sau utilizatorul considera/nu-si permite sa le inlocuiasca datorita pretului, care-i prea mare.
    Nu este un secret ca firme chinezesti fac concurenta firmelor de renume si ofera aceleasi functii/utilitati pentru un pret mai mic.
    In final ne intereseaza aerul curat si filtrat din incapere, pretul platit pentru a-l obtine, pretul filtrelor/consumabilelor calculat pe timp cat mai lung si nu ce BRAND/NUME scrie pe aparat.

    Reply
    1. Liliana

      Bună ziua! Mulțumesc pentru toate detaliile oferite. Eu aș fi interesată de un aparat, a cărei funcție importantă este să tragă praful din cameră ( locuiesc pe un bulevard cu circulație intensă de mașini). Inițial doream să cumpăr acest model de purificator de la Sharp( azi a intrat la Altex la un preț bun); însă citind ce a postat dl care a scris articolul de mai sus, citind ce ați scris și dvs., deja am rețineri. Bref, puteți să îmi recomandați un aparat ( la un preț rezonabil), care să îndeplinească cerința de bază ( cea legată de aspirarea prafului)?. Mulțumesc

    2. Revo Post author

      Bună ziua! Din păcate nu veți găsi un purificator care să vă scape de praf. Nu aceasta este menirea lor și toate sunt la fel în această privință.

Spune-ți și tu părerea: