Review Purificator Samsung Cube cu sistem Wind-Free

By | November 16, 2020

Am primit purificatorul Samsung Cube într-un moment ideal pentru testare. Prin luna septembrie, tocmai când Alice avea probleme cu alergia la ambrozie. Așa că de data această dată practic am avut condițiile optime pentru a ne convinge dacă funcționează sau nu.

Caracteristici Samsung Cube (AX47R9080SS) :

  • Suprafață recomandată: 47 mp;
  • Nivel zgomot: 50 dbA;
  • Dimensiuni: 367 x 436 x 380 mm;
  • Greutate: 12.2 kg;
  • Filtru de praf și filtru dezodorizant;
  • Preț: 3.500 la eMAG, 2.800 lei la Altex la promoție.

În primul rând să începem cu design-ul, care este probabil cel mai inspirat pe care l-am văzut la un purificator. Purificatorul arată ca un cub cu colțurile rotunjite, iar laturile exterioare sunt din aluminiu satinat. Chestia asta-i un plus, pentru că praful nu se vede așa ușor pe el ca pe cele cu plastic glossy.

samsung cube romania

Nu are decât 6 butoane, poziționate subtil pe rama din față. Primul este butonul de power, al doilea pentru intensitatea ventilatorului (minimum, medium, maximum, auto), al treilea este pentru Wind-Free (sau modul Sleep, dacă este apăsat timp de 3 secunde), al patrulea pentru blocare, al cincilea pentru informații despre filtru și ultimul pentru wifi. Simplu.

Odată pornit, butoanele active sunt iluminate iar de sub grila perforată sunt afișate numeric valorile PM2.5 și PM10. Purificatorul afișează și textul “GAS”, atunci când detectează gaze volatile în aerul din cameră. În funcție de valori, LED-ul de deasupra își schimbă culoarea, din albastru când totul este cool, în verde, portocaliu sau roșu când a explodat reactorul 4 de la Cernobîl.

Aerul este “aspirat” prin spatele purificatorului, unde are o grilă similară cu cea din față, și este suflat prin muchiile din față. Deci nu prin grila aceea perforată, așa cum te-ai gândi inițial.

Iată-l cum arată în prima poză cu grila din față dată jos și apoi cu grila din spate, unde sunt montate filtrele:

Practic în interiorul cubului este un mare ventilator care trage aerul pe o parte și îl elimină pe cealaltă. Singurul dezavantaj al formei este că ocupă un pic mai mult loc pe orizontală decât un purificator construit pe înălțime.

Purificatorul mai are o caracteristică inedită. Cercul acela cu logo-ul Samsung de pe latura de sus este de fapt un conector pentru încă un purificator, în caz că ai o casă cu o suprafață mare care trebuie purificată. Dacă ai două astfel de purificatoare, le poți pune unul peste celălalt. Singurul dezavantaj al acestei abordări este că din această cauză Samsung Cube are niște rotițe cam mici, iar uneori durează prea mult să-l muți dintr-un colț în altul al camerei. Adică dacă vrei să îl iei ca să-l plimbi zilnic între sufragerie, dormitor și bucătărie, poate nu-i cea mai bună idee.

În fine, și eu și Alice am căzut de acord că este purificatorul cu cel mai reușit design. Simplu și elegant, se disimulează bine în peisaj și nu te agasează vizual.

Conectarea cu smartphone-ul

Foarte simplu, se apasă două butoane concomitent, iar telefonul, mai ales dacă este Samsung, îl detectează rapid și îl integrează în aplicația SmartThings. În aplicație poți vizualiza nivelul actual de particule din cameră, poți selecta viteza cu care purificatorul să își facă treaba, poți verifica statusul filtrelor și îl poți programa să pornească și să se oprească la o anumită oră. Pentru alte țări în afară de România, aplicația afișează și calitatea aerului exterior. Probabil că noi încă nu avem destule stații prin București, sau Samsung nu s-a putut integra cu tehnologia avansată.

Așa cum vă așteptați, purificatorul Samsung Cube se integrează și cu Google Assistant. De aici nu poți face altceva în afară de a-l porni/opri. Dar odată integrat, poți spune fraza magică: “Hey Google! Turn on the air purifier!”.

Cum “se simte” tehnologia Wind-Free

D-abia așteptam să testez tehnologia Wind-Free, încă de când a anunțat-o Samsung pe aparatele lor de aer condiționat. Sunt fericit să raportez că funcționează. Atunci când apeși pe butonul de “wind-free”, purificatorul culisează grila la maxim în spate (adică se închide practic) și lasă doar o fantă foarte subțire pentru trecerea aerului. Purificatorul este cel mai silențios dintre toate modelele testate până acum. Dar când trece pe modul Wind-Free, nu doar că nu se aude, dar nici nu se simte nimic. Singurul mod în care poți simți curentul de aer este dacă apropii palma la 1 cm de acea fantă.

Iată, am făcut și un mic test. În primul video purificatorul este setat pe modul “auto”. Priviți cum se flutură panglica:

Mai jos este cu modul Wind-Free activat. Observați că panglica nu mai flutură:

Este eficient purificatorul împotriva alergiilor?

După cum vă spuneam, am primit purificatorul chiar la debutul perioadei de alergie la ambrozie, așa că am avut două săptămâni de test fără purificator, pe care să le pot compara apoi cu restul săptămânilor în care purificatorul a stat în casă. Ideea este că în acea perioadă Alice nu se mai simțea bine decât în casă. Dacă ieșea din casă, începea să tușească și să strănute, iar ochii îi lăcrimau. Într-un week-end am ieșit până la Mercato Comunale iar acolo a avut un episod care ne-a forțat să ne întoarcem acasă. A tușit tot drumul până acasă (aproximativ 15 minute), iar în alte 5-10 minute de când am ajuns acasă, tusea a dispărut și a reapărut starea de bine.

Tot ea mi-a spus că simte diferența atunci când ieșea din sufragerie (unde era purificatorul) și se ducea în oricare altă cameră a casei. La scurt timp după ce intra în altă cameră, simțea o senzație de disconfort, ca atunci când ai o durere care de cap care parcă te apasă pe tâmple. Iar în cele din urmă, în câteva minute apărea și tusea.

Așadar, amândoi suntem de părere că purificatorul a fost eficient și acum pot spune că îl recomand cu căldură celor care au probleme cu alergiile.

Concluzie

Purificatorul Samsung Cube este cel mai reușit model pe care l-am testat până acum. Are un design foarte frumos, este super silențios, se integrează foarte bine cu smartphone-ul prin aplicația SmartThings de la Samsung și poate fi comandat și vocal prin Google Assistant. Singurul lucru pe care poate mi l-aș mai fi dorit de la el ar fi fost și funcția de umidificare (și poate și niște roți mai mari). În concluzie, dacă vreți un purificator stylish și silențios, e cea mai bună alegere pe care o pot recomanda.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: