România: cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile

By | November 29, 2019

Iată motivul 52356 pentru a pleca din România și totodată unul dintre lucrurile de care personal îmi este cel mai frică. România are cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile din Uniunea Europeană.

Adică dacă ai o boală de inimă, un atac cerebral sau chiar o banală pneumonie, în România ai cele mai puține șanse de a trăi dintre toate celelalte țări ale UE. Ai șanse de trei ori mai mari de a da colțul în România decât în Irlanda, Norvegia, Franța, Italia, Spania sau Suedia.

Sunt convins că restul cetățenilor din UE care vor vedea acest raport se vor uita la noi așa cum ne uităm noi cu uimire la țările din Africa unde se moare de la diaree. Sau așa cum ne aducem aminte de cum mureau oamenii în Evul Mediu din diverse infecții banale. Aici se vede de fapt diferența în nivelul de trai. Când tu zici cu uimire: “wow? încă mai mor oameni acolo din așa ceva? Noi am rezolvat problema asta cum 20 de ani…

Și spuneam că de acest scenariu îmi este cel mai frică pentru că are cel mai direct și iremediabil impact. Cu corupția și incompetența te mai poți lupta. Dar cu sănătatea lucrurile se întâmplă din scurt și se ajunge rapid la situații pe muchie de cuțit. Faci un infarct, ambulanța vine greu pentru că nu sunt destule mașini, mai stă în trafic cu tine, ajungi la spital unde la urgențe dai de 100 de oameni, și până să apuce cineva să se prindă ce-i cu tine, tu ai zis deja adio. Scurt, fără avertizare, fără să protestezi, fără să ai cu cine să discuți.

Sursa: Vlad Mixich via Raportul Comisiei Europene și al OECD despre starea sănătății românești – 2019

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Un comentariu la “România: cea mai mare rată a mortalității din cauze tratabile

Spune-ți și tu părerea: