România în Schengen din martie 2024 dar doar pe jumătate. Doar mie mi se pare o greșeală?

By | December 28, 2023

Marcel Ciolacu dă din coadă bucuros anunțând “un acord politic cu ministerele omoloage din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime, începând cu luna martie 2024”.

Până atunci însă mai trebuie încă două aprobări formale – una în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI) – adică la nivel de miniștri – și una în Consiliul European (la nivel de șefi de stat).

Ce lipsește însă din anunțul lui Ciolacu este o dată concretă pentru aderarea României și cu frontierele rutiere și feroviare în UE. Adică pe scurt, nu vor mai fi controale maritime și pe aeroporturi, dar tot vom sta la vamă atunci când ieșim din țară cu trenul sau cu mașina. Și nu doar noi, ci și mărfurile, că acolo este marea pierdere.

Acum toți cei din opoziție zic că o intrare doar pe jumătate în Schengen este o greșeală, că Ciolacu s-a mulțumit cu puțin și s-a grăbit să facă acest anunț pentru că 2024 e an electoral și vrea să mai lingușească și el niște voturi. Opoziția spune că în lipsa unui calendar clar pentru aderarea rutieră (și feroviară), vom fi lăsați să așteptăm la nesfârșit cu această intrare în Schengen. Am putea, bineînțeles, să presupunem că opoziția spune asta doar de dragul opoziției.

Însă și eu cred însă că este o greșeală din mai multe motive. În primul rând, din principiu eu nu aș fi acceptat o măsură pe jumătate după cât timp am fost amânați și duși cu zăhărelul. Mi se pare că din moment ce am respectat toate condițiile, acum ni se cuvine intrarea completă în Schengen, fără jumătăți de măsură, indiferent de ce părere au austriecii. Mai mult decât atât, austriecii nu sunt chiar în cea mai bună postură acum, pe când noi stăm un pic mai bine față de anii precedenți. Sponsorul principal al austriecilor este un pic ocupat cu o “operațiune specială”, în timp ce rolul României în zonă a devenit mai important odată cu declanșarea conflictului. Pe lângă asta, austriecii au mai fost puși și la zid de restul Europei după ce s-au opus aderării României în Schengen. Până și bulgarii au criticat strategia “ultra-flexibilă” a românilor în aceste negocieri.

Cu alte cuvine, eu cred că acum era momentul să forțăm nota, să batem cu pumnul în masă și să ne cerem drepturile, diminuând astfel autoritatea Austriei și în raport cu celelalte țări europene. Din păcate însă, pentru a face asta, ne-ar fi trebuit politicieni, nu Ciolaci.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Părerea mea este că în duelul Austria-România, această etapă este mai mult o victorie pentru ei decât pentru noi. Pariul meu este că vom fi amânați pe termen nedefinit cu frontierele rutiere, iar austriecii vor căuta să se lege de orice pentru a împiedica sau amâna aderarea.

Până atunci, nu uitați să vă programați city-break-uri în Viena și vacanțe la schi în Austria pentru 2024.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “România în Schengen din martie 2024 dar doar pe jumătate. Doar mie mi se pare o greșeală?

    1. radonys

      Cum face bine la cozile nesuferite din vami? Pentru ca acele cozi nesuferite sunt la vamile terestre, nu aeriene. Si majoritatea celor din diaspora vin acasa cu masina, nu cu avionul.

Spune-ți și tu părerea: