Nu reușesc să înțeleg ceva legat de somn și odihnă…

By | December 16, 2022

Ideea este că cel puțin în ultimul an am avut un program de somn destul de stabil, așa că am avut cum să-mi monitorizez obiceiurile legate de somn. Să mă auto-studiez 🙂

Mă culc undeva între 11:30 și 12:30 pm și mă trezesc undeva între 07:00 și 08:00. Dacă mă culc până în 12:30, totul e ok. Dacă depășesc chiar și cu 10 minute această oră, a doua zi dimineață trag de mine să mă trezesc. Și apoi restul zilei cam dorm pe mine și mă concentrez greu pe ce am de făcut. Practic oboseala clasică.

La fel se întâmplă și dacă mă trezesc de mai mult de 2 ori în timpul nopții.

Eh, în schimb au mai fost în acest an și nopți în care am ajuns în pat pe la 2-3 noaptea, cu trezire, bineînțeles, tot la 7 sau maxim 8. Nu au fost multe aceste nopți, cam 1-2 pe lună. În aceste cazuri, de fiecare dată mă trezesc surprins de cât de fresh mă simt. Și pe bune, chiar sunt fresh. O duc toată ziua ok, până pe la 9-10pm, când simt că-mi cedează bateriile mult mai brusc față de cum ar trebui (și mai brusc și decât în cazul #1 , cu depășirea orei de culcare).

Am folosit și un Samsung Galaxy Watch5 o perioadă să îmi monitorizez somnul. În ideea că poate în aceste cazuri în care mă trezesc obosit din cauza acelor 10 minute este poate din cauză că stau prea mult în REM în timpul somnului. Nu mi s-a părut că există o corelație.

Acum realizez că eu nu m-am uitat decât dacă nu cumva e prea mult REM. Dar acum mi-a venit acum ideea să verific dacă nu cumva există de fapt un dezechilibru între REM și non-REM, că până la urmă trebuie să existe un balans între cele două pentru un somn odihnitor.

Practic eu încerc să aflu cum pot dormi cât mai puțin și în același timp să fiu cât mai fresh. Care-i sweet spot-ul între orele de somn și energie a doua zi?

I don’t get it. De ce mă trezesc atât de obosit când depășesc cu 10 minute ora de culcare și de ce mă trezesc fresh când nu dorm decât 3-4 ore?

Nu-i o problemă asta pentru mine, e mai degrabă o curiozitate. Mai pățește cineva așa ceva?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Nu reușesc să înțeleg ceva legat de somn și odihnă…

  1. Pompiliu-Ion Popescu

    Nu e chiar un anume sweet spot standard. Depinde de ritmul circadian al fiecarei persoane.E o carte interesanta a lui Matthew Walker “Why We Sleep”, care vorbeste despre tot procesul din spatele somnului.

    Reply
    1. Revo Post author

      Mă refeream la sweet spot-ul meu 😀 Că știu că nu-i așa la toată lumea 🙂
      Bună treabă cu cartea respectivă. Mi-am adus aminte că o aveam pe reading list.

  2. Dan Pavelescu

    La mine e simplu. În scutece la ora 21:00, în picioare la ora 5. Dimineața am mintea limpede și sunt foarte productiv.
    Nu simt nevoia să mai dorm, nu-mi cad ochii în gură – asta înseamnă că dorm bine și suficient, n-am nevoie de grafice 😀

    Reply
  3. Silviu

    Eu nu mi-as pune baza prea mult in trackerele acestea. Mi-am pus intr-o noapte la o mana un Apple Watch si la cealalta un Fitbit si dimineata aveam valori foarte diferite. Daca te apuci sa urmaresti in fiecare noapte valorile iti poate face mai mult rau pentru ca iti creste nivelul de anxietate si ajungi sa-ti afecteze calitatea somnului. Deci iti recomand sa nu mai faci asta.

    Cartea de capatai privind somnul ramane Why we sleep. Daca te intereseaza domeniul de acolo trebuie sa incepi.
    Nu exista o metoda care sa se potriveasca pentru toti. 7-8 ore de somn pe noapte e doar o medie. Unii se culca f tarziu (night owls) altii se trezesc f devreme. Fiecare are ritmul sau circadian ce se poate modifica prin expunerea la lumina. Consumul de alcool inainte de culcare afecteaza f tare somnul deci e de evitat. Sunt multe variabile…

    Reply
  4. Poznasu

    Ma bucur ca tu ai avut macar ceva curiozitate sa urmaresti aspectul asta si sa folosesti trackerul pentru a trage niste concluzii, eu n-am ajuns inca nici la punctul asta, ce sa mai vorbesc de tras concluzii. Totodata, sunt invidios cand aud de ora de culcare de pana in 12 noaptea pe cand la mine e un haos total. Nu adorm niciodata mai devreme de 2 dimineata, iar uneori ajung pana la 6-7 dimineata dar nu e niciodata la fel. Cu orele de somn, la fel, uneori dorm 4 ore, alteori 10 ore, in functie de cata treaba am in ziua urmatoare. Dupa cativa ani petrecuti in ritmul asta eu nici macar nu mai sesizez cand sunt obosit sau cand am dormit bine, mi se pare ca e tot timpul la fel

    Reply

Spune-ți și tu părerea: