Audio: Sonos Era 100 este cel mai bun smart speaker pe care l-am testat

By | May 31, 2023

Sonos face niște produse audio de excepție și după ce le-am ascultat, m-au virusat și pe mine. Acum am primit la test noul Sonos Era 100, care-i conceput pentru a fi “gateway-ul” către ecosistemul Sonos.

Este un smart speaker stereo wireless, cu bass puternic, asistent vocal, bluetooth și chiar și intrare line-in. Este o boxă de raft gândită să fie compactă și să se potrivească în orice scenariu. Era 100 a fost lansată recent alături de Era 300, care mai are în plus și Dolby Atmos și Spatial Audio.

Iar Sonos are atât de multă încredere în acest produs încât a făcut ceva ce niciun alt brand nu a făcut de când testez eu produse pe blog. Pentru a putea compara, mi l-a trimis la review împreună cu produsul pe care urmează să îl înlocuiască: Sonos One SL.

One SL

Așa că am instalat mai întâi One SL (difuzorul alb din poza de mai jos), ca să văd dacă Era 100 se va auzi diferit. One SL nu are, line in, nu are bluetooth, nu are asistent vocal, nu are sunet stereo și nu are nici TruePlay. TruePlay este o funcție prin care difuzorul analizează spațiul în care este pus și își face automat setările de sunet pentru a oferi un sunet cât mai bun.

Chiar și fără TruePlay, One SL se aude foarte, foarte bine. Dacă nu vreți să folosiți sistemul audio și pentru filme, ci doar pentru muzică, un One SL este de ajuns pentru o sufragerie ca a noastră, de aprox 20 mp. Având deja un sistem format din soundbar + subwoofer, mă așteptam ca One SL să fie redundant, însă am fost impresionat de ce sunet scoate.sonos one sl comparație cu sonos era 100

Sonos Era 100

Îmbunătățirile pe care le aduce Era 100 încep de la partea hardware. Are două tweetere diametral opuse pentru a trimite sunetul în două direcții, woofer cu 25% mai mare decât Sonos One, procesor cu 47% și până și grila boxei este concepută diferit, pentru a amplifica dispersia sunetului.sonos era 100 construcție

 

De asemenea, față de One SL, pe lângă butoanele touch mai are și un slider pentru volum, precum și butonul de asistent vocal. Are și un mic LED care indică dacă este oprită, pornită sau pusă pe mute. LED-ul poate fi stins, butoanele tactile pot fi dezactivate iar volumul maxim poate fi limitat din aplicație, în caz că aveți copii.

era 100 sus

 

În partea din spate are butonul de Bluetooth și un slider pentru a anula microfonul asistentului vocal.

era 100 spate

era 100 jos

Și deși are un woofer mai mare și 2 tweetere, Era 100 nu este doar cu un pic mai înaltă decât One SL.

one sl sau era 100

Aș spune că oriunde ai fi pus un One SL, poți pune și un Era 100. Eu am pus-o pe birou. Mi se pare că arată foarte bine și se integrează în peisaj. Eu am avut varianta pe negru, însă există și pe alb.

Cum se aude Era 100?

Și da. Se aude bine. Mai bine decât One SL. Cam la orice capitol. Ceea ce este remarcabil, pentru că eu deja eram uimit de One SL. Însă Era 100 are înaltele mai bine configurate, are un soundstage mai amplu, are un bass mai profund.

Se auzea așa chiar și de dinainte să activez TruePlay. După ce am activat TruePlay am remarcat că se aude chiar mai tare decât combo-ul de soundbar+subwoofer. Adică la un volum mic, dacă stai la jumătatea distanței între soundbar+woofer și Era 100, o să ai impresia că muzica se aude doar de la Era 100. După ce mărești volumul, intră și subowooferul mare mai mult și atunci dispare confuzia.

Cum am folosit-o noi

Noi am folosit-o aproape exclusiv pentru redarea muzicii wireless prin Spotify. Este foarte ușor de configurat. Pur și simplu o bagi în priză, aplicația Sonos o detectează și ți-o adaugă la sistem. Apoi speakerele apar automat și în Spotify. Noi le-am pus pe toate în sufragerie, iar Sonos le-a dat nume diferite pentru a le distinge. Așadar, când punem muzică pe Spotify putem pune muzică individual, pe oricare dintre boxe, sau pe tot sistemul deodată.

Dacă pui muzică din aplicația de Sonos (care integrează toate serviciile de streaming cunoscute), se poate merge și mai în detaliu, cu modificarea volumului sau a EQ-ului pentru fiecare difuzor în parte.

Îmi place că Era 100 vine și cu Line-in și cu Bluetooth. Line-in este pe USB Type-C. Poți cumpăra un adaptor în caz că vrei să conectezi la ea un pick-up sau alt sistem audio mai vechi.

Bluetooth-ul nu l-am înțeles inițial. De ce ai vrea și Bluetooth când ai deja WiFi? Apoi am realizat că Bluetooth-ul este util într-o zonă în care ai priză dar nu ai și rețea wireless. De exemplu poate în subsol, sau în grădină, la un foișor mai îndepărtat de casă. Era 100 e gândită să poată fi folosită oriunde. Este inclusiv rezistentă la umiditate moderată.

Ce nu are Sonos Era 100?

Din păcate pentru mine funcția de asistent vocal este inutilă, pentru că nu este compatibilă decât cu Amazon Alexa. Și nici nu văd ca Google Assistant să fie integrat prea curând, având în vedere că Sonos se judecă (și cam câștigă) cu Google, pentru că Google le-a copiat multe patente pe care le-a integrat în difuzoarele lor. Lipsa Google Assistant pentru a zice “Hey Google, play Smoke On The Water by Deep Purple!“, “Turn on all the lights in the living room” sau “Will it rain tomorrow?” este probabil singurul motiv pentru a nu alege acest speaker. Asta în caz că pui mai mult preț pe ideea de smart speaker decât pe calitatea audio.

Nu are nici Spatial Audio sau Dolby Atmos, care sunt disponibile doar pe fratele mai mare, Sonos Era 300, care este însă și dublu ca preț. Nu am testat Era 300, însă pentru surround, cred că în loc de un Era 300, m-ar încânta mai degrabă două Era 100.

Pentru cine este Sonos Era 100?

Pentru cineva care vrea să asculte muzică la o calitate foarte bună și nu e dispus să sacrifice din spațiu. Se potrivește în sufragerie, în dormitor, chiar și în bucătărie. Pentru cineva care nu se uită la prea multe filme și nu vrea să se complice cu un soundbar + un subwoofer. Dacă nu aș fi vrut sunet și la filme, Era 100 e îndeajuns de bună pentru sufrageria noastră. Și probabil că dacă aș fi testat Era 100 înainte de combo-ul Sub Mini + Ray, aș fi luat-o pe aceasta.

era 100 bucătărie

Dacă aveți deja un astfel de combo și vă gândiți la două Era 100 pe post de sateliți spate pentru surround, mi se pare overkill. Mai bine luați 2 x One SL sau 2 x Symfonisk de la IKEA, că tot de Sonos sunt produse. Luați două Era 100 mai degrabă pentru un sistem 2.0 foarte bun, cu stereo mai pronunțat.

Concluzie

În concluzie, Sonos Era 100 este o boxă ce oferă un sunet spectaculos pentru dimensiunile sale. Vocile și instrumentele sunt bine separate și nu se confundă iar bass-ul este mai mult decât decent pentru dimensiunea difuzorului. Arată bine, sună bine, are multe posibilități de conexiune și oferă o experiență plăcută de utilizare. O recomand cu căldură celor care vor sunet de calitate în orice cameră din casă.

Prețul ei de listă este 1.389 lei la eMAG, însă o găsiți periodic cu o mică reducere, la 1.300 lei.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: