Statul român tot nu se potolește cu chatboții

By | September 18, 2023

Citeam pe Profit.ro că Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, vrea să ceară echipei care a dezvoltat ION să îl adapteze astfel încât să poată furniza informații utile cetățenilor.

Dacă nu mai țineți minte, povestea cu ION este următoarea. La un moment dat, Ciucă s-a gândit că nu este de ajuns robotul din fruntea Statului, și a mai prezentat un chatbot, pe nume ION. Doar că ION era doar praf în ochi, iar conferința la care a fost prezentat a fost trucată. Ulterior, coordonatorul proiectului a recunoscut că dialogul a fost regizat.

Nimeni nu a înțeles exact utilitatea sau urgența prezentării lui ION, nimeni nu a înțeles de ce Ciucă a ținut să trucheze acea prezentare. Nici nu sunt convins că a existat vreodată un chatbot. Iar ulterior, de bine ce a fost pus în funcție de Ciucă în martie, Ciolacu l-a scos din priză în iulie.

Acum, ce zice Ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, un om cu un puternic background pe digitalizare, programare și IT (a terminat Științe Politice), ca de altfel toți specialiștii puși de PSD la cârma țării, nu-i neapărat rău.

Omul zice că ar fi bun un chatbot care să ajute cetățenii care vor să schimbe buletinul de exemplu. Să întrebe oamenii chatbotul de ce acte au nevoie și chatbot-ul să le recite. Mult mai ușor decât să stai să le cauți pe diverse site-uri ale Statului, cu teme de Windows 98. E adevărat.

Doar că eu nu înțeleg fascinația asta pentru chatboți, că mi se pare că până acolo mai avem multe pe partea de digitalizare. De exemplu:

  • Să vină amenda acasă înainte să expire cele 14 zile de plată a jumătății de sumă, ca să poți s-o plătești din ghișeul.ro;
  • Să reușească și Poșta Română să trimită un SMS cu coletul pe care îl aștepți, nu un aviz scris de mână;
  • Să nu se mai blocheze aplicația aia făcută de Sebi Ghiță prin care medicii se conectează la CNAS și prin care dau medicamente…
  • Să aducem site-ul ANAF măcar în anul 2010, dacă nu în 2023…
  • etc etc etc

Mai sus sunt trei-patru probleme care mi-au venit acum rapid în minte. Sunt convins că găsiți și voi rapid 2-3 dacă vă gândiți. Sunt multe probleme infinit mai simplu de rezolvat până să ajungem la chatboți.

Și atunci de unde fascinația asta pentru chatboți?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Statul român tot nu se potolește cu chatboții

  1. Dan

    Mai înainte de toate trebuie ca toată documentația și arhiva de stat să fie într-un format inter-compatibil, pentru că instituțiile nu prea pot schimba (și nici nu vor s-o facă) documente între ele. Fiecare ține de bucățica lui de informație, ca să nu piardă influență…

    Reply

Spune-ți și tu părerea: