Ţeapa cu Fabrica de Discounturi: câteva constatări

By | October 18, 2014

Zilele trecute a circulat pe internet o mare țeapă. Şi mai grav, țeapa a avut și reclamă la TV. Fabricadediscounturi.ro promitea reduceri foarte mari la electronice și produse IT de ultimă generație. Plata se putea face numai prin card, urmând ca produsul să fie livrat în 30-40 de zile. Ţeapa e ca la carte: firma este înregistrată pe numele unui cetățean israelian. Iar Israelul nu extrădează cetățenii proprii pentru delicte financiare.

Timp de 30 de zile de la prima comandă, cei din spatele afacerii aveau timp berechet să strângă bani de la creduli. Când ar fi apărut primii nemulțumiți că produsele întârzie, jepcarii transferau din SRL-ul din România într-o societate comercială dintr-o altă țară cu fiscalitate dubioasă. Apoi mai încearcă să-ți recuperezi banii de la vreun prinț nigerian.

Eu nu am fost pe fază la momentul respectiv, însă vă recomand să citiți articolele lui: Bunescu, Vali, Alex, Radu, Arhi și Mariciu. Se explică destul de elaborat cum funcționează țeapa și fiecare articol aduce ceva în plus poveștii. Mie întotdeauna mi-a plăcut să citesc în egală măsură și despre țepe bine gândite și despre afaceri făcute cu cap.

[youtube=http://youtu.be/RIC_9XKciKI&modestbranding=1&nologo=1&showinfo=0]

Câteva concluzii:

  1. O afacere nu este validată automat doar pentru că are reclamă la televizor. Şi ăsta este cel mai important lucru cu care ar trebui să rămânem după episodul ăsta. La Antena 1 era de așteptat să difuzeze astfel de mizerii, însă și TVR a călcat pe bec. Imaginați-vă ce audiență are o reclamă pe postul național, în pauza unui meci cu echipa națională.

  2. Plata cu cardul are din nou de suferit. După ce că românii plătesc foarte puțin cu cardul, acum vor fi unii care vor rămâne cu impresia că nu e bine să plătești așa. Şi comerțul online are de suferit.

  3. Cine i-a deconspirat? Online-ul. Dacă știi unde să citești și ce informații să crezi, poți scăpa de multe bătăi de cap. Până au făcut primele televiziuni reportaje, deja era prea târziu. Din păcate, cine pune botul la o astfel de mizerie, nu e genul care să citească bloguri. Măcar un search pe Google tot a mai salvat câțiva creduli.

4. Ce s-a întâmplat cu țeapa? Au fost păgubiți 14.000 oameni. Libra Bank le-a blocat conturile celor de la fabricadediscounturi.ro. Acum pe site, Abu Musab al-Zarqawi Ben Yehuda Yuval, cetățeanul israelian care știe dubios de bine limba română, îndeamnă oamenii să își recupereze banii de la Libra Bank. Că la ei n-ar fi ajuns niciun ban. Pe sistemul clasic: “nu sunt eu de vină boss, banii nu e la mine!”

Cam atât.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: