Telefoanele încep să semene prea mult între ele. Care credeți că sunt funcțiile pe care ar trebui să pună accent producătorii?

By | February 15, 2021

Observ că în ultimii ani mai multe telefoane noi încep să se confunde unele cu celelalte. Parcă înainte erau mai multe elemente diferențiatoare între branduri. Apple era cu sistemul de operare, Blackberry cu securitatea, HTC cu acel senzor mare pentru cameră (remember HTC?!), Samsung au fost primii cu phablet-uri, LG primii cu knock to unlock, primii cu display flexibil și primii cu cameră ultra-wide.

În ultimii 4-5 ani mi se pare că telefoanele noi oferă aceleași funcții și mai mult sau mai puțin aceeași experiență. Atunci când cumperi un model nou de telefon, poți să fii convins că vei avea cel puțin 70% din funcțiile pe care le au și restul smartphone-urilor de pe piață. Toate au dark mode, toate au face unlock, toate au aceleași 3 camere, toate au aproximativ aceeași autonomie.

Ba chiar și granița dintre iOS și Android a început să fie foarte subtilă. Înainte iOS-ul nu copia nimic de la Android, iar în primii ani de viață, Android-ul copia mai cu timiditate funcțiile de la iOS. Acum se împrumută cu mult mai multă lejeritate funcții dintr-o parte în cealaltă.

“Pixul”, cum îi spun unii peiorativ, este ceea ce face din Note un telefon diferit de celelalte telefoane. Bine, împreună cu posibilitatea de a semna documente rapid, de oriunde, ca un boss. Cred că este și unul dintre motivele pentru care întotdeauna mi-a plăcut seria Note.

Acum văd că focusul tuturor producătorilor este pe video. Samsung are o imagine și o stabilizare foarte bună pentru filmări, dar mi-aș dori ceva mai multe funcții pe partea de procesare. Samsung nu are deocamdată decât modul de Hyperlapse, care este foarte distractiv, și un efect de “Live Focus”.

Pe partea cealaltă, Xiaomi încearcă să compenseze prin introducerea a tot felul de filtre și procesări video. Și îmi place ideea asta. Ultimul model de Xiaomi poate să cloneze în timp real subiectul filmat, poate să împartă filmarea în două jumătăți, să pună pauză la o jumătate în timp ce cealaltă rulează normal, poate să facă o mulțime de giumbușlucuri. Mi se par lucruri relativ utile pentru generația care consumă cât mai mult video. Chiar și eu îmi propun să produc mai mult video pentru voi, dar mereu mă ține pe loc partea de procesare. Un telefon care știe să facă by default tot felul de efecte m-ar scuti de niște bătăi de cap.

În concluzie, dacă ar fi să îmi răspund la întrebarea din titlu, eu cred că pe acest aspect mi-ar plăcea să văd că se pune accent. O cameră foto cât mai bună, inclusiv pe timp de noapte, și filmare + post-procesare cu efecte.

Voi ce ziceți? Ce v-ar plăcea să vedeți la telefoanele noi?

telefoane

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Telefoanele încep să semene prea mult între ele. Care credeți că sunt funcțiile pe care ar trebui să pună accent producătorii?

  1. GuestStar

    Eu nu sunt un power user de telefon, dar cerințele mele rămân cam aceleași: să țină bateria măcar 2 zile complete la modul meu de utilizare (dețin Moto G8 Plus, se achită de sarcină), să fie cât de cât contemporan cu performanțele (nu aș mai accepta ca o aplicație să se deschidă mai târziu de 3-4 secunde) și să aibă o cameră bună pentru poze obișnuite, în sensul că aș vrea totuși să se vadă bine și pe un monitor, nu doar pe ecranul telefonului. Dacă nu e nici prea mare aparatul, atunci e și mai bine.

    Reply
  2. Ariel

    N-am mai comentat de mult aici 🙂

    Telefonul actual are aproape 2 ani in curand (Honor View 20), Dual Sim 4G / 8GB RAM / 256GB / NFC / camera 48MP camera. Nu simt nevoia de upgrade.

    Ce caut la un telefon, in ordinea prioritatilor:
    1) camera foto profi (un update mi-a limitat fotografia standard la 12MP – fata de 40MP cat era initial. Acum pot face la 40MP doar in modul PRO, se intra mai lent/mai greoi … grrrr Huawei.)
    2) spatiu suficient pe telefon (min 256GB), filmez diverse (copil/familie) si nu am chef sa stau sa sterg fac backup prea des. Minim 8GB ram;
    3) dual sim, ca sa evit sa port cu mine un al doilea terminal (de la birou)
    4) NFC
    5) incarcare rapida pe cablu. 0-70% am acum undeva la 30min, excelent cand observ dimineata la trezire ca am uitat sa incarc peste noapte telefonul. Pana ma echipez am garantat un 70% baterie pentru restul zilei. (in conditii de munca din aia veche, de la birou)
    6) baterie de capacitate mare – min 4000mAh
    7) autentificare cu amprenta – preferabil pe spatele telefonului, nu pe fata (e mult mai rapid)

    Nice to have:
    7) Wireless Charging – am devenit lenes, ar fi fain sa nu mai pierd vremea cupland telefonul cu cablul
    8) taste fizice pt facut poze / pt volum.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: