Recomandare pentru un TV bun din 2023 cu MiniLED. Are deja un preț excelent, însă urmărți-l de Black Friday

By | November 6, 2023

Deși nu este foarte cunoscut, TCL este unul dintre brandurile cât de cât ok de televizoare. După Samsung, LG și Sony, sunt cumva poziționați alături de Hisense. Este o companie chinezească, deținută parțial de stat, dacă sunteți ok cu asta. Dacă vreți, este varianta Huawei, dar pentru televizoare. Bănuiala mea este că vor să câștige cotă de piață, pentru că au niște oferte foarte bune la TV-uri cu tehnologie de ultimă generație.

Vorbesc despre tehnologia MiniLED, care este recent lansată pe piață și este o evoluție a tehnologiei LED (LCD) care exista până acum pe majoritate TV-urilor.

Ce este miniLED?

Inițial panourile LCD erau iluminate din spate de o ramă luminoasă, apoi s-a trecut la niște linii paralele luminoase și în cele din urme la multe LED-uri albe. Apoi la LED-uri grupate care se pot aprinde și stinge pe zone. Aceste zone erau inițial de ordinul zecilor sau sutelor într-un display. Însă odată cu mini LED, care micșorează foarte mult dimensiunea LED-urilor, aceste zone de iluminare au devenit mult mai multe. Acest procedeu de întunecare și iluminare a zonelor, denumit local dimming, îmbunătățește luminozitatea, contrastul și ajută la obținerea unor tonuri de negru și mai profunde.

Practic este cea mai bună variantă a tehnologiei LED și oferă imagine foarte apropiată de calitatea unui OLED. Dacă nu vreți să dați banii pe OLED, miniLED este maximul de calitate care poate fi atins fără a trece la OLED.

Recomandare televizor best buy Black Friday 2023

Așadar, dacă vreți un TV care să ofere cam ce oferă TV-urile brandurilor de clasă A dar la preț pe jumătate, modelul acesta mi se pare best buy.

Este model din 2023, MiniLED QLED, diagonală de 50″ (126 cm) cu:

  • Luminozitate maximă 1.300 niți
  • HDR 10 / HDR 10+ / HLG / Dolby Vision IQ
  • Dolby Atmos
  • 144 Hz VRR
  • HDMI 2.1
  • Google TV

Eu nu l-am testat, însă toate review-urile externe spun că este ce trebuie. Mă aștept ca din punct de vedere al calității video să fie excelent. Dacă ar fi un tendon al lui Ahile la acest TV, cred că sistemul de operare Google TV ar putea fi acesta. Însă pentru prețul de 2.700 de lei este imbatabil. Plus că mai vine și cu 5 ani garanție. Sunt tare curios dacă o să mai scadă prețul de Black Friday.

Dacă diagonala de 50″ vi se pare mică, mai există și variante mai mari, care însă nu sunt acum la un preț așa de bun ca cel de 50″. Dacă vreți musai mai mare, vă puteți orienta către modelul de anul trecut. Ca avantaj, acesta are integrat și un sistem audio 2.1 de la Onkyo.

Acum este vândut de Flanco, însă în trecut l-am văzut vândut de eMAG la preț mai apropiat de 3.000 decât de 4.000 lei. Oricum, de Black Friday această balanța va înclina într-o direcție sau în cealaltă în funcție de reducerea care va fi aplicată.

În concluzie, dacă vreți un Televizor cu calitate bună atât pentru filme, cât și pentru jocuri pe consolă, puteți lua în calcul aceste modele de la TCL.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Recomandare pentru un TV bun din 2023 cu MiniLED. Are deja un preț excelent, însă urmărți-l de Black Friday

  1. Andrei I

    De ce consideri Google TV un minus? Decat vreun OS dubios, asta mi se pare un avantaj.
    Ma uitam zilele trecute la mini-LED-urile de la Hisense, care la noi sunt cu OS-ul lor, Vidaa, care nici acum nu are HBO Max.

    Reply
    1. Revo Post author

      Poate că merită un pic nuanțată afirmația. Față de un sistem proprietar ca cel de la Hisense, e clar mai bun și îl prefer oricând. Până la urmă am și eu un Chromecast cu Google TV. Însă Google are tendința să abandoneze produse și servicii sau să le mai strice diverse funcționalități din când în când. Plus că apare aceeași problemă ca la Android: e mai greu să optimizezi un OS care rulează pe mai multe platforme hardware. Pe când Samsung cu Tizen și LG cu WebOS nu își permit să facă asta. Așadar, eu văd așa: Tizen/WebOS > Google TV > Oricare alt OS proprietar.

    1. Andrei I

      Chinezii fac mai mult tracking decat romanii, teoretic
      Vezi faza cu DJI si camerele de supraveghere chinezesti

    2. Revo Post author

      Eh, Pompi se referă la expresie. Și probabil pe Cristi îl deranjează cuvântul “deținută”, care dă impresia de pușcăriaș(ă). Dar n-am avut inspirație pe moment cum altfel să traduc “state-owned”.

      La chinezi acesta este business-ul național acum. Ei vând produse ieftine ca să poată avea backdoor la mase mari de utilizatori și să poată poată negocia de pe o poziție de forță cu UE/USA atunci când UE/USA vor să le pună pumnul în gură sau să le impună vreo sancțiune. Din acest motiv mi s-a părut important să menționez din primul paragraf acest aspect. Fiecare decide pentru el cât de important/relevant este.

Spune-ți și tu părerea: