Threads este un experiment social minunat (sau cum s-a stricat în 4 zile)

By | December 18, 2023

Este prima naștere a unei rețele sociale la care asist mai de aproape. Pe Facebook și Twitter mi-am făcut cont în 2009, pe Instagram în 2012. La fiecare dintre ele am făcut contul la câțiva ani după debutul rețelelor.

Threads a fost lansată pe 5 iulie iar eu mi-am făcut cont pe 7 iulie 2023, înainte ca rețeaua să devină “legală” în Europa și când era mai greu de instalat pe telefon. La momentul respectiv nu vedeam decât mult conținut din State, pentru că acesta era grosul. Dădeam de o postare nouă a unui român o dată la 2-3 zile. A fost distractiv un pic, până când au blocat accesul din UE.

Acum am descărcat aplicația pe 14 decembrie și am fost din primele ore activ. Și ce pot să spun este că în primele două zile de Threads la liber în UE rețeaua arăta total altfel. Și sunt șocat de modul în care s-a schimbat conținutul în doar 4 zile.

În primele 2 zile totul a fost chill și rețeaua parcă era într-un fel de lună de miere în România. În principiu vedeam postări de la early adopters. Oameni care știu cu social media și cu tehnologia. Se mai postau 2-3 meme-uri, unii mai scriau cine știe ce insight despre Threads și comparații cu X, alții postau glume mai mult sau mai puțin reușite, diverse personalități care ziceau chestii de genul: “hihi, ce se face aici?“. Dar oricum, în mare parte conținut interesant și părea că rețeaua are potențial.

Uraganu’ a început de vineri seară, de când l-au descoperit masele. De atunci totul s-a transformat iar rețeaua a devenit de nerecunoscut. Au apărut zoomerii pe ea și efectiv totul a luat-o razna. Certuri între diverse influencerice la modul: “nu ai tu față să-ți permiți geanta aia, săraco!”, trapperi și cocalari flexându-se cu mașini, bani, valoare și per total o mulțime de shitposting. Și limbajul a luat-o razna, evident. Pare că pe Threads se salută de fapt prin înjurături. Vorba cuiva tot de pe Threads: Parcă ne-a trimis Vadim rețeaua asta de pe lumea cealaltă. Cred că Meta n-are filtre bune pe limba română pentru că efectiv totul este razna. Îmi imaginez cum în camera echipei de moderare de la Meta se aprind în continuu beculețe roșii și alarme pe harta României, iar angajații aleargă de colo-colo smulgându-și părul din cap de neputință.

În concluzie, cam asta este generația Instagram atunci când se exprimă prin text și nu prin poze și asta se întâmplă cu un spațiu digital atunci când este invadat de zoomeri. Și cam ăsta este nivelu’ în România în general.

Mai rămân însă pe rețea pentru că am o mare curiozitate. Sunt curios dacă pur și simplu acesta va rămâne conținutul de acum încolo sau dacă activează Mark filtrele alea bune și reușește să îmi arate până la urmă conținut relevant (și să mă izoleze practic într-o bulă confortabilă).

Acum sunt la modul: “This is fun! Let’s not ever do that again!” Dar oricum, e de povestit nepoților ce se întâmplă acolo.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Threads este un experiment social minunat (sau cum s-a stricat în 4 zile)

  1. Red

    N-am citit despre cum functioneaza algoritmul lor si nici nu l-am studiat atent, dar e posibil sa fie asemanator Tik Tok-ului. Cu cat interactionezi mai mult cu un subiect/o tema cu atat le vei vedea mai des.

    Eu, de exemplu, nu vad balamacul de care zici, iar pe altii ii aud la fel. Si ca tine, si ca mine. Vad peste 90% subiecte cu care am interactionat de cand folosesc aplicatia.

    Reply
  2. SirNeo

    Threads e o mizerie cam ca tot ce a lu’ Zuck

    Daca nu iti place X atunci Mastodon e solutia nu Threads

    Reply

Spune-ți și tu părerea: