Oare cât de des se întâmplă câte o tragedie în țările civilizate?

By | August 28, 2023

La un moment dat mă uitam la documentarul despre Gates pe Netflix și mă gândeam cum omul ăla încearcă să rezolve în țările emergente niște probleme pe care eu (sau noi) le vedem ca pe niște probleme rezolvate de prin anii 1800. Oameni care mor din cauza diaree, oameni care mor din cauză că nu au acces la vaccin pentru poliomielită șamd. Cum să mori din cauza diareei? Cum să nu ai acces la vaccin împotriva poliomielitei?

Și apoi am avut o revelație. M-am gândit că așa se uită și vesticii la noi în anumite privințe. Și la asta mă gândesc de fiecare dată când văd că se întâmplă câte o tragedie care putea fi 100% evitată.

Accidentul de la 2 mai. Un idiot de 19 ani prins de polițiști cu droguri în portbagaj și lăsat apoi liber ca să omoare doi oameni jumătate de oră mai târziu. Cum să-l lași în libertate pe unul care are droguri în portbagaj?

Tragedia de la maternitatea din Botoșani. Cum să lași un om timp de 7 ore să se vaite de dureri fără să intervii?

Explozia din Crevedia. Cum să pui un depozit de GPL între case? Cum să zici ca primar că nu știai ce se întâmplă acolo? Cum să ai 43 de angajați MAI răniți? Cum ISU, să nu știi cum să intervii coordonat după Colectiv? Cum să fii țara cu cei mai mulți arși din Europa și să nu ai spital pentru arsuri grave?

Toate aceste tragedii puteau fi evitate dacă măcar unul din lungul șir de oameni plătiți cu 43% din salariile noastre brute nu ar fi fost incompetent sau corupt. Polițiștii care l-au oprit pe drogatul de la 2 mai. Managerul de la spitalul din Botoșani. Pompierii de la ISU care au dat aviz stației GPL. Primarul din Crevedia. Și așa mai departe.

Iar toate cele de mai sus s-au întâmplat doar în ultima săptămână.

Efectiv îmi imaginez vesticii cum zic: “Ia uite și barbarii ăia … l-au lăsat pe unul prins cu droguri în portbagaj să plece și apoi ăla a omorât doi oameni.”. “Ia uite-i și pe înapoiații ăia … au pus stație GPL între case…”.

Și au dreptate.

Sunt curios cât de des se întâmplă … nu știu … în Germania, în Italia, în Spania sau în Franța astfel de întâmplări? Tot așa, trei-patru pe săptămână, ca la noi?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

2 comentarii la “Oare cât de des se întâmplă câte o tragedie în țările civilizate?

  1. SirNeo

    Statia GPL nu avea aviz de vreo 3 ani, deci nu e vina ISU ca functiona

    Reply

Spune-ți și tu părerea: