Un nou mod de stocare a datelor de la Intel – 3D Xpoint

By | August 5, 2015

Din 1989 și până acum, timp de 25 de ani, s-a fololosit același tip de memorie non-volatilă. Pentru cei care n-au făcut Electronica, memoria non-volatilă este cea care păstrează datele chiar și după ce alimentarea echipamentului electronic este întreruptă. Adică așa cum face hard disk-ul.

Acum, Intel împreună cu Micron au anunțat că au realizat un nou tip de memorie non-volatilă despre care susțin că este de 1.000 de ori mai rapidă decât arhitectura NAND, care se folosește acum în stick-uri USB și la SSD-uri.

Aceaste viteze ar fi realizabile pentru că noua tehnologie nu mai folosește tranzistoare ci o proprietate intrinsecă a materialului de a modifica rezistența unor biți dintr-un nivel într-altul. Arhitectura este sub forma unei table de șah tridimensionale iar astfel se obține și o densitate mai mare.

Memoria a intrat deja în producție și teoretic ar trebui să fie utilă pentru procesarea big data. De exemplu pentru a depista fraude financiare sau în domeniul medical, pentru a accelera analiza genetică și cea a patologiilor. Normal că se vorbește și despre posibile aplicații în gaming și social media, altfel anunțul și-ar fi pierdut din coolness factor, însă nu cred că se pune problema deocamdată. Așa că nu vă aruncați încă HDD-urile pe geam.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: