Vodafone primește din nou certificare “Best in test” de la umlaut. Iată ce înseamnă acest lucru și cum se fac testele (P)

By | May 17, 2023

Eu sunt în continuare și client Vodafone. După câteva modificări de-ale lor am ajuns să am date mobile nelimitate și 10.5 GB disponibil în roaming în țările SEE la un preț neglijabil. Credeam că nu o să-mi pese atât de mult de date mobile nelimitate, însă am constatat că în ultimul timp nu mai am stres nici când mă duc undeva cu laptopul. În caz că nu este rețea wifi bună sau este greu accesibilă, fac rapid hotspot de pe telefon și s-a rezolvat. Merge ca și cum ar fi wifi-ul de acasă.

De mai bine de un an văd exclusiv iconița de 5G pentru semnal. La început am făcut teste de download de la puncte fixe atât cu telefonul setat pe 4G cât și pe 5G, ca să văd dacă merită să-l las pe 5G și să sacrific un pic din autonomia telefonului pentru viteză. Am văzut că nu prea există scenariul în care telefonul să ofere performanțe mai bune setat pe 4G, așa că până la urmă l-am lăsat pe 5G. Iar de când am trecut la S23 Ultra, nici autonomia nu mai este o problemă.

Legat de acoperire, nu cred că mi s-a mai întâmplat vreodată în ultimii 5 ani să nu am semnal undeva. Nici măcar pentru date mobile. Mă uit mereu curios de fiecare dată când aud pe câte cineva care declară că nu are semnal la telefon.

Recent, rețeaua mobilă Vodafone GigaNetwork a primit pentru al doilea an consecutiv certificarea “Best in test” de la umlaut. Umlaut este un auditor german independent care testează rețelele în peste 120 de țări. V-am povestit aici cum se fac testele.

Anul acesta umlaut a folosit două telefoane pentru a testa rețelele mobile de voce și de date în zonele metropolitane și rurale din România. Este vorba despre un Galaxy S21+ și un Galaxy S22+. Telefoanele au fost setate pe 5G atât pentru voce cât și pentru date, iar cei de la umlaut s-au plimbat prin următoarele orașe și localități:

Testele au fost făcute atât pe loc, de la punct fix, cât și în mers (pe jos în orașe, cu mașina între localități). Au acoperit 8.677 km și spun ei că testele sunt reprezentative pentru 25% din populație. Pentru a determina cum va fi percepută calitatea rețelelor pentru restul populației au făcut crowdsourcing până la 97.7% din populație.

Iată și rezultatele:

Conform umlaut, cu 887 de puncte, Vodafone este pe locul 1, iar locul 2 este la 27 de puncte în urmă. Și pentru că a obținut rezultate mai bune atât la voce cât și la date, rețeaua Vodafone a fost declarată mai bună per total, adică “Best in test”. Așa că să știți la ce se referă, dacă în curând veți vedea acest banner peste tot:

Dacă vreți să aflați și mai multe detalii despre teste, intrați aici.

Per total, cu mici excepții punctuale, rețelele mobile s-au îmbunătățit enorm în ultimii ani. Iar Vodafone oferă un mix bun între acoperire, stabilitate, performanță și preț.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

3 comentarii la “Vodafone primește din nou certificare “Best in test” de la umlaut. Iată ce înseamnă acest lucru și cum se fac testele (P)

  1. Cristian M.

    Cred ca cel mai bun răspuns ar fi din partea ANCOM-ului.
    Restul testelor se pot “cumpara”.

    Reply
  2. ?

    Nu au trecut prin buzau unde in centrul orașului nu ai date mobile la Vodafone ???????? (iP14 PM) dacă vrei sa faci un apel FaceTime trebuie sa îți iei adio de la asta.

    Reply
    1. Revo Post author

      S-a întâmplat o dată să nu poți face FaceTime sau se întâmplă frecvent? Ai făcut o plângere la relații clienți?

Spune-ți și tu părerea: