Vodafone Supernet Fibră are cea mai bună experiență a internetului fix din România (P)

By | October 14, 2021

Internetul este ca apa caldă. Degeaba trimite RADET (sau CMTEB mai nou) apă caldă, dacă țevile sunt vechi, găurite, peticite și apa se pierde pe drum sau ajunge deja rece la utilizator.

Ei bine, așa și cu internetul. Degeaba modernizezi core-ul rețelei și o faci de mare capacitate, dacă “distribuția” lasă de dorit sau dacă omul are în casă un router de pe vremea hi5-ului. Cam asta (adică toată experiența end-to-end) măsoară auditorul german independent denumit umlaut. Iar în urma scorului general obținut pe baza a peste 5 milioane de eșantioane colectate în perioada martie – august 2021, Vodafone Supernet Fibră a fost desemnată cea mai buna experiență de utilizare a internetului fix.

Cu 886 puncte din 1000 (24 puncte față de următorul clasat), Supernet Fibră asigură cea mai buna viteza medie de descărcare a datelor și performanțe notabile pentru viteza lor de încărcare. Prin intermediul routerului lor (Super Wi-Fi), Vodafone oferă viteză de până la 1 Gbps pentru 3.3 milioane de gospodării din mediul rural și urban.

Mie mi s-a părut interesantă metodologia celor de la umlaut. Nu măsoară testele de viteză inițiate în mod voit de utilizator către un singur server, ci face un fel de crowdsourcing. Analizează sesiunile de internet efectuate de clienți în orice moment din zi, către destinațiile de internet pe care aceștia le accesează zilnic. Culeg deci date nu numai despre viteză, ci și despre calitatea sesiunii de internet, canalul Wi-Fi utilizat, precum și stabilitatea acestor parametri pe toată durata sesiunii.

Ba mai mult, auditul celor de la umlaut pare că ține cont și de QoS. Pe lângă calitatea router-ului, contează ca acesta să fie și configurat astfel încât să țină cont că mai mulți useri se suprapun (acasă sau la birou) și unul dintre ei vrea să vadă un film online, unul vrea să se joace și unul doar vrea să facă browsing. Routerul trebuie să știe în fiecare moment ce sesiune să prioritizeze. Și cred că aici a fost avantajul Vodafone. Pe lângă faptul că internetul pornește “de la sursă” cu capacitate mare, experiență multi-user cu serviciul de internet fix depinde și de calitatea router-ului și acces point-ului de Wi-Fi.

Ca să închei într-o notă amuzantă și să completez comparația cu CMTEB, practic Vodafone Supernet Fibră îți dă și țeavă nouă prin care trece apa, și coloana blocului și îți pune și baterie Grohe (la router mă refer) în casă 🙂

vodafone supernet fibră

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: