Vodafone a dotat Salvamont România cu roboți cu AI, drone subacvatice și alte echipamente high-tech

By | July 27, 2023

De fiecare dată când mă gândesc la Salvamont, mă gândesc la niște oameni care te salvează dintr-o situație limită pe munte. Fie că te-ai rătăcit prin prin pădure, fie că te-ai împiedicat și ai căzut într-o râpă, ți-ai rupt piciorul pe pârtie, fie că vine avalanșa. Dar nu cred că mi-am pus vreodată problema că printre acești munți curg și râuri și sunt și lacuri. Și aceste ape intră tot în competența salvamontului.

În cazul intervențiilor pe munte, Vodafone a dotat anul trecut Salvamont România cu drone conectate la rețea. Iar acum peste 80% din echipele Salvamont România folosesc drone și tehnologie Vodafone în misiunile de salvare. Acest lucru se traduce în timpi reduși pentru căutare și o rezolvare mai rapidă a misiunilor. Pentru că cei de la Salvamont chiar au de lucru. Dispeceratul lor primește peste 14.000 apeluri anual, din care peste 6.000 sunt cazuri cu victime ale accidentelor montane.

Anul acesta Vodafone a dotat Salvamont România în premieră națională cu echipamente high tech cum ar fi cel mai performant detector subacvatic din lume, o dronă subacvatică, un robot de salvare și un scubajet.

M-am uitat și eu, de curiozitate, ce fac aceste dispozitive.

Detectorul subacvatic cu sonar (AQUAEYE VODASAFE) face o treabă senzațională din punctul meu de vedere. Se bazează pe vechea tehnologie a unui sonar (digital), dar integrează algoritmi de inteligență artificială și algoritmi de detecție pentru a face diferența între oameni și alte obiecte aflate în apă.

Scanează pe o rază de 50 de metri sub apă și marchează poziția exactă a persoanelor, acoperind o suprafață de peste 8000 m2 dintr-un foc. Poate scana un hectar de apă în mai puțin de 4 minute. Este atât de bine proiectat încât face o hartă cu distanța și unghiul unde se află omul sub apă și mapează pe hartă obstacolele, obstacolele moi (cum ar fi plantele), obiectele dense și obiectele de metal sau piatră.

Aici mi se pare un exemplu foarte frumos de tehnologie old-school, care prin combinația cu niște algoritmi de ultimă generație și cu putere mai mare de procesare devine o tehnologie salvatoare de vieți.

Robotul Water Rescue Buoy este operat de un om prin telecomandă și este gata într-un minut pentru salvare. Ca idee, bărcile tradiționale de salvare au mai mulți oameni și au nevoie de mai mult timp pentru a fi lansate la apă. Robotul în schimb se poate opera până la 1 km și poate tracta până la 4 persoane sau 250 kg timp de o oră cu cele două motoare ale sale.

Poate fi aruncat din elicopter de la 20 de metri, rezistă la valuri de 3 metri, are lumini de intervenție și i se pot monta camere, senzori de gaz, lumini și sistem audio.

Acest robot mai are o utilitate. Poate intra în locuri mult mai greu accesibile chiar și pentru ambarcațiunile mici.

Drona subacvatică are 8 motoare și poate fi folosită până la o adâncime de 150 de metri. Este și ea un adevărat roboțel. Are sistem topografic, motoare antiblocare în apă, sistem automat de rotire și eliberare, senzori de viteză, temperatură, cameră video cu transmisiune live (de aici și nevoia de GigaNetwork 5G).

 

Are chiar și un braț robotic, cu care bănuiesc că poate debarasa diverse crengi și obstacole.

Iar Scubajet-ul probabil că l-ați mai văzut în filme cu scufundări. Este acel propulsor electric cu jet, care oferă salvatorului tracțiune în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate până la care salvatorul s-ar epuiza încercând să ajungă.

Cel din dotarea Salvamont România este modular (are mai multe tipuri de motoare, elice, baterii șamd.) și poate fi folosit în diverse configurații în funcție de misiune.

Sunt necesare aceste echipamente?

Se pare că numărul de incidente care au loc în peșteri parțial inundate, canioane și pe cursurile râurilor montane este în continuă creștere. Pe lângă asta, știți cum în România nu se schimbă lucrurile decât după vreo tragedie națională? Ei bine, acum iată o situație fericită, în care oamenii de la Salvamont și Vodafone iau măsuri de prevenție pentru a nu ajunge într-o astfel de situație.

Dar oare chiar vor fi folosite aceste echipamente?

Așa ne întrebam și despre dronele conectate la GigaNetwork 5G și iată că acum sunt folosite în peste 80% din cazuri. În România sunt 42 de echipe de salvare montană organizate în 26 de județe. În 17 din aceste județe se operează deja cu drone și tehnologie oferită de Vodafone, iar restul sunt în curs de echipare.

Și cât timp nu participă la misiuni de salvare, dronele sunt folosite pentru scanarea suprafețelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Deci nu au rol doar în salvare, ci și în prevenire. Identifică roci de mari dimensiuni care sunt instabile sau care au fost dislocate de pe versanți.

În cazul dronelor subacvatice, Vodafone merge un pic mai departe și oferă inclusiv sprijin pentru formarea salvatorilor montani. Pe 18-19 iulie a avut loc deja primul stagiu de pregătire profesională a salvamontiștilor români în salvarea acvatică cu specific montan. Salvamontiștii au învățat cum să le folosească în activități de căutare și salvare din ape deschise cu salvatori acvatici și scafandri.

 

Așadar, iată un exemplu de investiții cu impact direct și real asupra vieților oamenilor. V-am făcut această recomandare și în articolul de anul trecut. Instalați aplicația Salvamont (Android, iOS) și dați un start la tracking înainte să porniți pe traseu. Nu știți când ajungeți într-o situație limită și atunci tehnologia de la Vodafone și priceperea celor de la Salvamont vă pot salva viața.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

Spune-ți și tu părerea: