Ziarul Financiar nu știe cum se calculează profitul?

By | February 16, 2016

Mă uitam printre articolele din Ziarul Financiar și constat că toată lumea “câștigă” și “face” diverse sume de bani, dar se pare că oamenii nu știu să calculeze profitul unei afaceri. Iată un exemplu de știre:

zf-foto1

Postarea de pe Facebook ne anunță că Adriana câștigă 34.000 de euro vânzând gogoși. Când accesăm link-ul, brusc, știrea se schimbă. Aflăm că Adriana a investit 30.000 € într-o patiserie și că acum veniturile cresc cu 50%. Apoi, citind articolul, aflăm că afacerea ar putea aduce vânzări de 34.000 €. I-ar putea aduce. Vânzări.

Doar că vânzările nu reprezintă nicidecum un profit. După cum bine sesizează și Ionut Porumb printr-un comentariu, din aceste încasări fictive, ar mai trebui să plătească taxe, impozite, chirie, furnizori, salarii. D-abia apoi putem vorbi de profit. Bineînțeles, în articol nu se specifică nici perioada în care Adriana se așteaptă să genereze acest “câștig”. Dar ce ne facem dacă după ce dăm la o parte cheltuielile rămânem cu un profit de 2.000 € pe an? Mai este așa de interesantă o afacere care necesită o investiție de 30.000 € pentru 2.000 € profit? Nu mai este. Și atunci despre ce vorbim aici, Ziarul Financiar? Povești.

Alt articol, ca să înțelegeți despre ce vorbesc. O tânără antreprenoare face 50.000 € dintr-o afacere.

zf-foto2

Doar că dacă citim și articolul, aflăm că profitul pe anul trecut este de fapt de 25.000 €. Drăguț, 2.000 € pe lună nu-i rău. Măcar aici se specifică și profitul, care diferă un pic față de banii pe care îi face tânăra antreprenoare.

Mai rezistați? Doi frați din Cluj fac 100.000 € din genți în care se transportă pizza.

zf-foto3

Judecând după titlu, eu am crezut că ei decupează gențile alea și fac bani euro. Dar nu, de fapt, cei doi frați speră la afaceri de 100.000 €. Deși cifra de afaceri este impresionantă, din nou, articolul este inutil.

Cred că jurnaliștii de la Ziarul Financiar pur și simplu nu înțeleg chestiile elementare de economie, pentru că nu-mi vine să cred că chiar toate aceste articole sunt plătite. Și dacă ar fi articole plătite, serios, chestia asta chiar funcționează? Oare să le cer și eu un interviu în care să declar că sperăm să facem 1.000.000 € anul acesta?

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Ziarul Financiar nu știe cum se calculează profitul?

  1. Sorin

    Ideea de afacere este o idee care la modul cel mai general spus prinde la fraieri, mai ales dacă sînt vehiculate niște sume foarte atrăgătoare. Așa că repede se bagă pe linku postat în neștire de alți fraieri, și uite așa se fac afacerile în stil feisbucist !!! De așa afaceri mă las păgubaș, nu mă intere să pierd timpul cu prostii de astea, lansate în rețeaua rețelelor numai pentru a cerși cît mai multe laikuri. Tot din cauza asta și afacerile normale merg prost, pentru că se apucă toți fraierii care cred în postări de astea că ce mare afacere au făcut…

    Reply
  2. nwradu

    Nu înțelegi tu clickbait-ul 😛 Pentru ziarele de business, știri cu afaceri de succes făcute rapid sunt versiunea proprie de “nu vei ghici ce-a făcut vedeta X”

    Reply
  3. Revo Post author

    “Nu o să-ți vină să crezi ce cunoscut antreprenor a investit tot profitul de pe anul trecut într-o nouă divizie nouă care a avut ROI zero”.

    Reply
  4. Ada

    Nu sunt articole platite. Sunt articole proaste. Articole care vor sa tina pasul cu mult mai interesantele articole de pe nisa hotnews. Sunt articole sa ia ochii. Ziarul financiar = gandul = Mediapro. Un trust tabloidizat ce urla dupa clickuri. NICIODATA nu vei gasi intr-un titlu FB acelasi lucru in articol cand vine vorba de Ziarul Financiar. Platesc articole cu 10 ron si apoi strang share-uri pe facebook. ATAT. Eu m-am ofuscat cand am citit o stire despre ce anume o sa ne faca politia romana, s-a stabilit cu cateva ore. In fotografie un Logan de politie. In articol era o stire despre un sat din Australia unde politia a ridicat nu stiu ce masini. Can can.

    Reply

Spune-ți și tu părerea: