Muzică în 2014 – Zonga, Deezer, Google Music

By | November 5, 2014

Nu știu cum s-o spun ca să nu par snob, însă nu mai pot trăi fără muzică în cloud. Nu am mai folosit oDC-ul de mai bine de doi ani și acum nu îi mai văd utilitatea. Am început prin a asculta muzica pe Youtube iar apoi am trecut la Zonga și Deezer. De ieri avem și Google Play Music în România. Dacă vreți să ascultați muzică online, am făcut o comparație scurtă între cele trei servicii de music streaming disponibile la noi pe piață. Ca să știți din prima unde vă creați playlist-ul ăla cu melodiile preferate.

Zonga – este singurul serviciu dintre cele trei care este românesc. Este și cel mai ieftin. Gratis pentru abonații Vodafone RED, 16 lei pentru ceilalți abonați Vodafone (2.99€ + TVA) și 24 lei (3.99€ + TVA) pentru cei care nu fac parte din rețea. Poate fi accesat și gratuit, însă numai pe desktop, în limita a 20 de ore de muzică pe lună.

Avantajul ar fi că fiind un serviciu românesc, aici vei găsi cele mai multe piese autohtone (da, inclusiv manele). Pe mine nu mă atrage foarte mult asta. Îmi place foarte mult că editorii se chinuie să încropească un playlist tematic pe care îl trimit în fiecare luni pe mail. Folosesc Zonga mai mult în mașină, pentru că poți downloada piesele preferate. Fac asta la birou iar în trafic stau și ascult în modul offline, fără să-mi consum datele.

Nu îmi place însă că nu au o librărie destul de mare. Se întâmplă foarte des să nu găsesc ce caut. Mai mult, pentru a compensa asta au multe coveruri sau remixuri după piese consacrate. Eu sunt foarte dezamăgit când caut rapid un “Princes Of The Universe” și mă trezesc că-mi cântă “Ameritz Audio Karaoke” în loc de Queen.

Alt lucru nasol. Sunt foarte mulți oameni care percep Zonga ca pe o țeapă. Au primit un SMS cu “Încearcă gratuit Zonga pentru o lună”. După ce au confirmat, serviciul nu s-a dezactivat și au fost taxați în următoarele luni. Şi procedeul prin care te dezabonezi este destul de ambiguu. Sper că nu deliberat.

Deezer – Este un serviciu franțuzesc și asta este printre puținele lui dezavantaje. Glumesc, dar probabil nu vreau să știu cum se citește Deezer în limba franceză. Poți asculta orice melodie gratis pe versiunea web. Pe versiunea mobilă poți asculta doar în două moduri: custom flow – care îțî face recomandări bazându-se pe preferințele tale muzicale și favourites – în care vei asculta doar piesele tale favorite. Nu poți da skip la mai mult de 5 melodii pe oră și nu poți căuta o melodie pe principiul: “ah, aș vrea să ascult asta”. Un abonament lunar costă ~ 30 de lei (7 €).

Îmi place că până acum (fără să ne raportăm la Google Music), aveau cea mai mare librărie cu piese. Am găsit inclusiv chestii mai finuțe, cum ar fi ultima mea obsesie, “And The Waltz Goes On“. Un vals scris de Anthony Hopkins și interpretat de orchestra lui André Rieu. Tot pe Deezer, poți vedea și unele videoclipuri, în varianta web. Şi la ei se pot descărca piesele, dacă ai o subscripție premium.

Nu îmi place însă algoritmul lor de shuffle, care uneori îmi recomandă aceeași melodie de 30 de ori pe zi. Am ajuns să dau “never play again” la o melodie pentru că pur și simplu Deezer mi-a băgat-o în “custom flow” atât de des încât mi s-a acrit. La naiba, ajunsesem să știu pe derost versurile: “Get up early, tell that bitch to give brain / Then brush my teeth with champagne”. Dap, o capodoperă de melodie –E40 – Champagne.

Google Music – Cea mai nouă vedetă dintre serviciile de streaming din România vine cu un preț foarte bun: 24 lei pe lună, dacă te abonezi până la 7 ianuarie 2015. Ar fi excelent dacă ar rămâne acest preț mereu. Prima lună este gratuită, așa că puteți testa și voi acum.

Cu siguranță este serviciul cu cea mai mare varietate de muzică. Am găsit aici trupe atât de obscure încât nici măcar componenții lor nu-și știu numele. Interfața este frumoasă, curată și un mare plus: aplicația este deja preinstalată pe orice telefon cu Android.

Singura “problemă” este că spre deosebire de celelalte servicii, Google Music nu oferă și o modalitate de a asculta gratis, chiar și cu niște funcționalități dezactivate. În afară de prima lună care este gratis, fie plătești și ai acces nelimitat, fie stai pe bară.

Momentan eu folosesc combinația Zonga offline + Deezer când am acces la internet. Dacă nu sunteți abonați Vodafone, vă recomand să începeți prin a vă crea un playlist pe Deezer. Pentru audiofili și pentru cei care sunt dispuși să dea o sumă modică pe lună, Google Music va fi cu siguranță cea mai bună soluție.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

4 comentarii la “Muzică în 2014 – Zonga, Deezer, Google Music

    1. revo Post author

      Pe SoundCloud am ascultat de câteva ori, l-am omis. Pe Grooveshark n-am ajuns încă, iar Spotify, cel puțin teoretic, nu este disponibil pentru România.

  1. silviuvulcan

    De mentionat ca in Google Play poti sa iti incarci muzica proprie. De asemenea ar mai fi de mentionat Subsonic, este preferatul meu deoarece nu costa nimic, si pastrez controlul 100%

    Reply

Spune-ți și tu părerea: