Se mai formateaza acumulatorii ?

By | December 19, 2012

Cand am fost sa cumpar o baterie , mi-au spus ca ar trebui formatata. Lasata sa se descarce pana la 10% , incarcata full and then repeat. ” Sa n-o lasi sub 10% ca ai stricat-o”. M-au luat niste dureri avand in vedere ca tocmai mi-am luat un alt laptop (vorbim si despre asta mai tarziu) la care nu am respectat aceasta superstitie.

Eu nu urmaresc algoritmi d-astia nebuni de formatare din 2000. Credeam ca au disparut odata cu noua generatie de acumulatoare. Singulur lucru pe care-l fac la orice device cumparat este sa-l las sa moara de tot la prima utilizare, incarcare full si tot asa de 2-3 ori.

baterie laptop

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

9 comentarii la “Se mai formateaza acumulatorii ?

  1. marmotix

    io stiam ca la inceput e bine sa le faci 2-3 cicluri de incarcare descarcare si pe urma se evita incarcarea/descarcarea maxima( ca nu iti numere counterul din ele ciclul)

    Reply
  2. Dan Pavelescu

    din ce am aflat si eu pe la colturi si pe la semafor:

    – doar bateriile NiMH sau NiCd se formateaza.
    – daca ai baterile Li-Ion – NU O LASA SA SE DESCARCE COMPLET!
    stoarcerea ultimei picaturi de energie dintr-o baterie de laptop o va uza, mai ales daca acest lucru se intampla foarte des.
    – am auzit zvonuri ca se strica bateria daca tii laptop-ul alimentat la priza. FALS! Il poti tine in priza linistit, bateria va sta incarcata undeva la 98-99%. Totusi, e bine ca la cateva zile sa scoti laptop-ul din priza si sa pui bateria la munca.
    – de asemenea, daca ai de gand sa NU folosesti laptop-ul pentru o perioada mai lunga de timp, in momentul in care “tragi obloanele” lasa-l cu bateria incarcata full – aceasta se va descarca in timp (nu foarte mult, dar se descarca)

    zic si eu, nu da cu pietre daca gresesc – stii ca ma pricep doar la zugraveli

    Reply
    1. nicubunu

      Unele laptopuri sint facute ca atunci cind sint in priza ocolesc bateria si astfel e protejata, la altele (mai ieftine) bateria e solicitata si cint sint puse in priza – la astea se va uza bateria daca e montata cind sint in priza.

      Asa stiam si eu,ca la cele cu Ni trebuie formatare si la cele cu Li nu-ar mai trebui, desi vinzatorii recomanda in continuare.

      Ce mai e de stiut e ca orice baterie are o durata de viata, asta se masoara in cicli de incarcare, deci descarcari/incarcari dese ii scurteaza viata.

  3. revo Post author

    @idle, sunt totusi reticent in ceea ce priveste priza + bateria. stiu ca are un circuit care comuta pe priza cand e bateria full insa principalul “daunator” al unei baterii nu este voltajul ci temperatura. asta afecteaza celulele. si un core i7 se inroseste la fel ca termospotul de la tefal.

    @nicu, e o vorba “cand 2 oameni iti spun ca esti beat, te duci acasa si te culci”. In cazul de fata sunt 3 oameni care au aceleasi recomandari. o sa va ascult cu sfintenie.

    o sa ma mai documentez si SPER sa fac un post mai in detali sa vedem ce si cum.

    Reply
  4. LaptopGarage

    Salut 🙂 ne bucuram de recenzie
    Dap au drpetate si ceilalti domni de mai sus..Pentru bateriile de tip Li-ion este mult mai sanatos sa evitati o descarcare completa.Recomandarea vine direct din fabrica- noi doar o dam mai departe.
    De asemenea va multumim ca ati remarcat interactivitatea site-ului nostru 😀

    Reply
    1. revo Post author

      Aș prefera mai puțină interactivitate și mai multe produse listate pe site. Eu ca afiliat pierd comision pentru că 50% din produse le vindeți prin telefon.

  5. George

    Foarte bine a postat nicu, insa ca o completare: acumulatorii cu li-ion se depoziteaza la ~40% incarcare ca la valoarea asta se pastreaza cel mai bine. Asta o poti testa cu orice device nou; nici un producator nu incarca la 100%. Reamintesc si faptul ca un acumulator li-ion are cel mai mult de suferit cand e descarcat complet. Mai bine incarci mai des, decat sa stai pana se stinge. Asta s-a mai zis, dar e suficient de importanta incat sa o repet 🙂

    Reply

Spune-ți și tu părerea: