Teste de viteză pe Fiber Power 200 de la UPC

By | October 9, 2013

Acum două săptămâni, nwradu a lansat o provocare: să mergem să testăm împreună Fiber Power 200 de la UPC. Din păcate eu nu am putut să ajung. Însă a fost alături de Radu, cel mai bun rețelist fotograf pe care îl știu. Sau invers, fotograf rețelist. L-am convins pe George să scrie un guest post. Așadar:

“Acesta este primul meu guest post. Sper să nu fie și ultimul. Sâmbătă am fost să testez viteza internetului de 200 megabiți pe secundă, la invitația lui nwradu si a UPC.

Într-o manieră cât se poate de destinsă am discutat despre trecerea de la modemul pe 56k la 200mbps, despre lipsa de educație a publicului cu privire la diferența dintre biți și octeți, despre peering între rețele și multe altele. Locația a fost pe măsură: Grand Galleron, o cafenea cu un decor superb, cu iz de perioadă interbelică.

Am zis să mă pregătesc puțin, ca să nu fac doar clasicele teste de pe speedtest.net si să exclam că WOW! DA! merge impecabil. Se știe că un burst este ușor de implementat și niște prioritizări / garantări de bandă nu ar fi nici ele foarte complicat de făcut de UPC către/dinspre serverele prezente pe speedtest.net.

Cu o seară înainte am căutat diverse site-uri care ofereau teste de bandă punând la dispoziție downloadul unor fișiere măricele (cel puțin 1GB), ca să testez rata susținută de download. De asemenea, am mers pregătit cu o aplicație (PingPlotter Pro) ca să fac niște grafice frumoase cu latența (ping-ul) către respectivele servere. Știm cu toții că latența este importantă dacă îți plac jocurile online.

Testele de bandă le-am făcut folosind Internet Download Manager setat pe minim 8 download-uri simultane (din cauza asta spre sfârșitul unor download-uri viteza scade), pentru upload am folosit CuteFTP, iar latența am testat-o cu PingPlotter Pro (60 de mostre la distanță de o secundă fiecare).

Banda de download lăudată de UPC este de 200 megabiți pe secundă = 25 megaocteți pe secundă = 25MB/s viteză afișată în download managere, uTorrent, oDC etc.

Să trecem la teste:

bbned.nl – Olanda download

bw_bbned_down_ok

bbned.nl

proof.ovh.net – Franța download

bw_ovh_down_ok

proof.ovh.net

speedtest.qsc.de – Germania download

bw_qsc_down_ok

speedtest.qsc.de

speedtest.tele2.net – Suedia download

bw_tele2_down_ok

speedtest.tele2.net

Totul bine și frumos. Nu știu dacă UPC-ul iese în toți acești provideri prin același ISP care îi dă tranzit sau dacă are peering direct, vă las pe voi să căutați un looking glass de la ei (dacă există) și să vă jucați cu prefixele.

fiberspeedtest.ro – rețea proprie UPC

bw_upc_down_ok

fiberspeedtest.ro

Comparație între upload și download:

bw_down_vs_up_ok

clienti.rcs-rds.ro – România download și upload

bw_rds_down_ok

Aici observăm că situația e tristă. Banda de download din rețeaua RDS nu a trecut de 15 megabiți pe secundă = 1.87 megaocteți pe secundă = 1.87MB/s. Poate o fi de la acordul de peering cu RDS, nu știu și nici nu am primit alte detalii de la staff-ul UPC.

bw_rds_up_ok

La upload treburile cam scârțâie, deoarece banda este de maximum 6 megabiți pe secundă = 768 kiloocteți pe secundă = 768KB/s. Avand in vedere ca la nivelul fizic este prezent cablul coaxial, iar transmisia de date se face folosind standardul DOCSIS acest lucru este normal. Chiar și Romtelecom are banda asimetrică către abonații ADSL. Mai mult, dacă se dorește bandă simetrică, UPC oferă și soluții business, la prețuri pe măsură.

clienti.rcs-rds.ro

Aș fi tentat să concluzionez că da, UPC a făcut treabă bună cu internetul de 200mbps, dar o să fiu puțin realist. Testul a avut loc sâmbătă în jurul orelor 9-12, timp în care rețeaua este departe de a fi încărcată. Așadar, o să spun doar că în condițiile respective totul a mers cum trebuia. Restul de concluzii le puteți trage singuri din benchmark-uri. Staff-ul UPC a fost prietenos, s-a dovedit a fi bine pregătit pentru a răspunde la diversele întrebări.

Urmează să vedem ce poziție de piață o să adopte UPC ca reacție la noile viteze de 500mpbs si 1Gbps de la RDS.

Vom trăi și vom vedea.. ”

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

16 comentarii la “Teste de viteză pe Fiber Power 200 de la UPC

    1. revo Post author

      Poate să rămână “cel mai rapid internet” și să pună o steluță. Oricum, tot nu prea le poți compara. Cel de la UPC este disponibil imediat, chiar și pentru clienții deja existenți. Pe când la RDS, stă altfel treaba.

    2. Sorin Troană

      Salut, puteai sa faci 1-2 teste si in state sau Asia.Da, la RDS sta altfel treaba, ca abia la 1 noiembrie o sa poti sa modifici abonamentul de internet si o sa ai parte de o retea METRO cu 1 milion de clienti.

    3. revo Post author

      Da, ar fi trebuit niște teste pe US și Asia. Nu știu cum de nu i-a trecut lui George prin cap.

  1. Alexandru Todomescu

    Nu stiu daca este foarte important acest lucru, peste cateva luni o sa avem mai multe firme care o sa ofere viteze mari download/upload. Dar UPC a facut foarte bine, sper sa se bage si in zona mea UPC deoarece sunt foarte multe persoane care astepta sa isi schimbe provider-ul de internet.

    Reply
  2. Pingback: Articole interesante citite astăzi 10 octombrie 2013 | nwradu blog

  3. Catalin Busca

    upc-ul este o mare teapa…de 45 de zile sun daca nu in fiecare zi,poate la 2 zile la deranjamente,si degeaba.Am schimbat fibra optica de la poarta pana in casa,pe banii mei normal,si…nimic,am schimbat routerul tot pe banii mei ,si nimic…normal(adica la un abonament de 60MB la mine in casa am 3MB),au venit si mi-au schimbat modemul de doua ori pana acum,si …nimic.Nu stiu ce sa mai spun,ii intereseaza sa incaseze doar banii pe abonament,in rest serviciile sunt de tot rahatul,sincer nu ma asteptam,insa traind in Romania,din pacate nimeni nu face nimic,nu se iau masuri,angajatii sunt dezinteresesati,etc.Apropo…de fiecare data cand sun la deranjamente,ma roaga sa fac testul de viteza la dansii la upc,care este cand de 3mb,cand de 6,lag la greu in fiecare zi,pingul oscileaza intre 200 si 900,asa ca urmatoare mutare va fi rezilierea contractului,asta pentru ca cei de upc nu au gasit o solutie si nu au raspunsuri de o luna jumatate pana acum la problema mea.(upc am scris cu litere mici intentionat,asta pentru ca nu-si merita numele scris cu majuscule)

    Reply
    1. revo Post author

      Ai încercat și cu o sesizare scrisă?

  4. relu

    Conditii pentru functiona un abonament rezidential UPC in parametrii contractati:Retea noua, executata cu materiale UPC si de catre tehnicieni UPC.Calculator cu urmatoarele specificatii:procesor minim I3 Sandybridge,4GB DDR3,HDD minimSATA3(preferabil SSD),placa retea 1GBPS cu driver dedicat(Nu, driver generic din Windows),minimWin 7 SP1 cu actualizarile de securitate la zi,Adobe Flashplayer actualizat de pe saitul Adobe,Sistem de operare instalat corect si curat (fara Dll-uri si registri modificati).Daca se intrunesc aceste conditii abonamentul de la UPC va functiona chiar ceva mai mult decat in maximul contractat.Parametrii pe modem trebuie sa fie pana in TX 36-50,RX-5-10,SNR 36-42.Cam asta e.Mult noroc!

    Reply
    1. ady

      Sau ai un p4 cu 2gb ram si cu placa de 1gbit da bagiun abonament de rds si prinzi 10Mb/s
      Eu am un calculator mai bun decat ce zici tu acolo si cu rahatelul de fiber200 de la upc instalat ieri nu trec de 4MB.

      Calculator nu are nimic cu viteza prostanacule

      Cea mai mare prostie sa ma mut la upc

  5. George Curelciuc

    Am avut si eu probleme de trafic la upc,dar am facut sesizare scrisa(online)si au trimis un specialist de la Bucuresti cu un router Thomson si numai asa au rezolvat problema …dupa doua luni de superteste,frectii la picior de lemn…etc….dar eram hotarat sa-i dau in judecata si sa le cer daune considerabile…si au constientizat repercursiunile….Problema upc este ca foloseste servicii externe de instalare cu niste indivizi care habarau nu au de instalare ,testare si aducerea serviciilor la nivelul celor din contract….in rest daca stii sa le ceri …iti dau…dar mizeaza pe faptul ca peste 90% nu stiu ce-i ….”Aia”…..!,,,,

    Reply
  6. crinitistea

    Minciuna atenție te ancarcaa și la instalate mint viteza e mica șanț hoti

    Reply
  7. mafiotu

    sub orice critica sa le fie rusine si OPC sa verifice ce fac idioti de la UPC SI CUM ISI BAT JOC DE OAMENI..RUSINE LOR ca dupa noi isi iau salariile idiotii

    Reply

Spune-ți și tu părerea: