5 Motive pentru care în Bulgaria este mai bine decât în România

By | May 19, 2017

Ieri am ajuns și noi pentru prima dată în Bulgaria. Nu știu dacă până acum am evitat-o din cauza poveștilor ca în Vestul Sălbatic sau din cauză că ne era frică să nu constatăm că până și în Bulgaria este mai bine decât în România.

Şi după excursia rapidă de ieri, inevitabilul s-a produs. Am ajuns la concluzia că bulgarii o duc mai bine decât noi. Iată și niște argumente:

1. Moneda. În primul rând, leva are putere de cumpărare mai mare decât leul. O leva = 2 lei. Mi se pare cel mai simplu indiciu. Altfel spus, moneda lor este de două ori mai valoroasă decât a noastră.

2. Prețurile. Şi dacă asta nu era de ajuns, prețurile lor sunt într-adevăr mai mici. La cel mai mare restuarant dintr-un sătuc/stațiune, felul principal era în jur de 10-12 leva (20-24 de lei), berea 2,6-3 leva (6 lei). Şi da, porțiile erau într-adevăr mari. În România, dacă se întâmpla ca un restaurant să fie singurul dintr-o stațiune, ar fi mărit prețurile și ar fi micșorat porțiile.

3. Autostrăzi. Oamenii și-au văzut interesul. Au autostradă de la este la vest, care trece prin Sofia. Bulgaria are în total 766 km de autostradă. România are 748 de km de autostradă, și ăia prost poziționați.

4. Stațiuni, turism, servicii. Probabil ați auzit de stațiunile lor de la malul mării: Sunny Beach, Golden Sands, Varna, Albena. Stațiuni care atrag și turiști străini (ruși, nemți), pe când noi avem Costinești și Eforie, niște magneți pentru românii cu prost gust. La schi nu mă pricep prea bine, dar m-am documentat și am văzut că Bansko are aproape 50 de km de pârtie. La noi care este cea mai lungă pârtie, cei 20 km de la Sinaia?

5. Fluxul de turiști România-Bulgaria. Ultimul lucru pe care l-am constatat este că bulgarii nu prea au niciun interes să vină în România. La români e sport național e să treacă granița spre bulgari, dar când v-ați întâlnit ultima dată cu vreun bulgar prin România? Credeți că nu veneau mai mulți pe aici dacă era mai bine la noi decât la ei?

Singurul lucru pe care nu mi-l pot explica este rata mai mare a criminalității de la ei. Nu știu câte sunt povești și câte sunt pe bune, dar parcă la ei când se întâmplă ceva nasol, e cu cel puțin un grad mai periculos decât la noi. Cu pistoale, cu urmăriri cu mașini, cu bâte, cu jafuri.

În rest, cu o mare părere de rău pot să spun că bulgarii o duc mai bine decât românii. Cred că e bine să conștientizăm cu toții, fără fals patriotism, în ce situație gravă am ajuns. Asta este realitatea. România a ajuns cea mai săracă și mai subdezvoltată țară din Europa.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

8 comentarii la “5 Motive pentru care în Bulgaria este mai bine decât în România

    1. Revo Post author

      E cam prost și exemplul meu. Eu luam în calcul puterea de cumpărare. Dacă tăiem un zero, nu crește puterea de cumpărare. Cu un leu tot o pâine vei cumpăra, nu cinci.

  1. Giotto

    Nu o duc mai bine! Sa stai de vorba cu localnicii sa asculti ce spun. Tu ai avzut doar preturile, dar ai uitat de salarii. Comparativ la preturi au produse mai ieftine ca la noi, dar asta se intampla pentruc a puterea de cumparate este mai mica, recte salariul mai mic. Insa stiu sa faca turism pentru straini! Apropo ai vazut turisti bulgari pe plajele lor?

    Reply
  2. Mihai

    Din pacate mai bine nu o duc nici bulgarii. Sa observi numai ce masini au pompierii si politia. Iar despre turism cred ca s-au inspirat de la investitorii straini, nu ca ar fi un lucru rau. Am fost intr-un resort facut de nemti si cel putin bulgarii care lucrau acolo ziceau ca sunt multe investitii facute de straini.

    Reply
  3. Valentin

    Eu nu vad ce ar fii bine in Bulgaria. Poate ca preturile si zonele sunt frumoase acolo unde sunt statiunile dar in rest este o saracie si un “jeg” de nedescris….a si sa nu uitam de soselele pline cu gropi care bineinteles sunt si la noi in tara + hotii de bunuri.

    Tara noastra este cu mult peste Bulgaria, parerea mea.

    Reply
    1. Revo Post author

      Da, dar pe lângă șoselele cu gropi ca ale noastre, măcar au o autostradă care traversează țara de la vest la est. Noi nu o avem. Da, măcar cu criminalitatea nu o ducem așa de nasol 🙂

  4. Ion Oprea

    Liviu Dragnea seful d ela PSD cunoaste ca Romania este cea mai slaba economie din Uniunea Europeana dar se pare ca pe dumnealui il intereseaza cum sa scape din dosarele in care este implicat. Mai, nu ati gasit voi de la PSD un alt lider care sa va reprezinte interesele. Sa nu ajunga PSD sa se duca la vale din cauza acestui infivid.! Ar fi pacat sa mai stati la guvernare, ca ne ducem cu totii! Atata ati mintit pe romani ca ma mir ca nu va este rusine !dar cum sa va fie rusine, voi o duceti extrem d ebine,mai aveti ” specialsiti ca la Compania Aeroporturi Bucuresti, niste borfasi,c are s-au infruptat din banul publi la greu ! O adevarata debandada au gasit cei din Corpul de Control al primului Minsitru ! Inca nu i-ati dat pe mana justitie si apoi la Zu house, cum zice neamtu’!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: