Am cumpărat acțiuni la Google

By | February 16, 2023

Ați văzut probabil știrea în care se spune că AI-ul Google s-a făcut de râs la conferința de la Paris. Pe scurt, într-o demonstrație live, VP-ul Google a încercat să demonstreze funcția de “multisearch”, dar apoi a zis că telefonul pe care trebuia să ruleze demonstrația lipsește.

Și au fost și alte inadvertențe. De exemplu într-un tweet postat chiar de Google, AI-ul a fost întrebat ce descoperiri a făcut telescopul James Webb și cum pot fi acestea povestite unui copil de 9 ani.

AI-ul Google a spus că James Webb a făcut prima fotografie a unei exoplanete din afara sistemului solar. Lucru despre care cu toții știm că este fals (glumesc, I googled it!). Se pare că prima fotografie a fost făcută în 2004, de telescopul ESO (European Southern Observatory).

Toată prezentarea Google a fost cumva ciudată și pare că a fost forțată de împrejurări. Oamenii se așteptau să vadă ceva revoluționar, iar Google nu a făcut altceva decât să prezinte subtilități și funcții half-baked care existau deja de ani buni.

Drept urmare, acel răspuns greșit dat de AI în combinație cu bâlbele de pe scenă a dus la o scădere a acțiunilor care a costat Google 150 de miliarde de dolari în două zile. Toată lumea se teme că Google va pierde din avansul câștigat pe căutare, pe măsură ce AI-urile se vor dezvolta și vor da răspunsuri mai bune la întrebări.

Ascultam însă o știre care zicea că Google are 90% din cota de piață a motoarelor de căutare. Mi se pare că mai e mult până un AI să-i pună probleme. Și faptul că AI-ul dezvoltat de ei a început cu stângul, nu înseamnă mai nimic în economia totală a lucrurilor.

Vorba aceea, este un maraton, nu un sprint. Chiar dacă Microsoft a cumpărat ChatGPT, motorul lor de căutare, Bing, împarte un procent oarecare din acel 10% rămas liber, alături de Yandex, Baidu și alte motorașe. Google are capitalul să dezvolte vreo 5-10 AI-uri în paralel până să se ajungă la ceva care să-i amenințe veniturile.

Microsoft a investit în ChatGTP vreo 30 de miliarde de dolari. Cu ce scădere s-a ales, Google putea să cumpere vreo 5 ChatGTP-uri și mai rămâneau și bani de bere. Dar asta, din nou, poate să nu însemne nimic. Microsoft a mai cumpărat multe companii și le-a distrus. La fel și Google de altfel.

Eu am profitat totuși de această scădere și am cumpărat acțiuni. Le-am cumpărat undeva pe la 95$ bucata, față de 107-108$ cât erau înainte de conferința de la Paris. Acțiunile nu sunt însă extrem de jos, au mai fost la același preț și pe la început de ianuarie. Vedeți mai jos graficul pe o lună:

Le-am cumpărat prin Revolut, pe unde am mai cumpărat în trecut acțiuni, dar ar cam trebui să trec pe eToro, că acolo sunt mai ușor de administrat.

Până acum am fost inspirat. Am cumpărat GoPro la vreo 5$ și am vândut când erau 22$, am cumpărat AMD care a fost pe creștere o perioadă, acum este cu -8% față de ce am cumpărat eu. Am cumpărat și NVIDIA înainte ca aceștia să își exprime intenția să cumpere ARM. Apoi a venit știrea cu achiziția ARM, a fost o creștere spectaculoasă a acțiunilor și am avut inspirația să vând pe plus chiar înainte ca SEC să blocheze tranzacția. Culmea, nu aș fi crezut vreodată că la nivelul acesta se poate da un asemenea rateu. Credeam că achiziția ARM este 100% sigură și că SEC doar va îngreuna procesul, așa că mă așteptam la o oscilație lentă, din această cauză am vândut. S-a dovedit că am luat o decizie foarte bună când SEC a blocat complet tranzacția. Am dat și un rateu minor cu Alibaba.

Nu-i însă un lucru pe care vi-l recomand și vouă să-l faceți. Mai ales dacă nu stăpâniți bine un domeniu și pârghiile din spatele lui. De exemplu acțiunile pot să scadă în continuare dacă incertitudinea plutește în continuare în jurul Google. Feeling-ul meu însă este că pe termen lung Google va compensa pentru acest prim pas greșit. Ieri eram pe minus, astăzi sunt pe +0.7% 🙂 Mâine? Cine știe?

Ideea articolului era mai degrabă de cum poți să speculezi un moment în timp ce alții râd de pe margine. Dacă tot citim atât de multe despre tehnologie, măcar să facem ceva cu acele informații 🙂

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

7 comentarii la “Am cumpărat acțiuni la Google

  1. Alex

    Nici eToro nu e prea ok, eu iti recomand IBKR daca vrei un broker serios.

    Personal cred ca moda cu ChatGPT va trece si va mai dura destul de mult pana se va maturiza tehnologia incat sa fie de incredere, macar intr-un procent de 90%.
    Cat despre Google, mereu m-am abtinut sa cumpar actiuni la ei, din cauza trendurilor de adblock, anti tracking si de privacy, care-i afecteaza in mod direct, fiind practic o companie de publicitate.

    Reply
    1. Revo Post author

      @Alex, culmea este că înainte îi vedeam drept apărătorii dreptății pe cei de la Google și îi semi-admiram. Dar am cumpărat acum acțiuni, când încep să văd toate porcăriile pe care le fac și nu mai sunt așa entuziasmat de Google.

      Legat de ChatGPT, da, și eu sunt de aceeași părere. Deocamdată e doar un mod mai frumos de a prezenta informația. Dar informația aia tot trebuie să o extragi de undeva, iar aici Google este încă rege. Mi se pare mai greu de făcut bine partea asta decât partea de prezentare informație. Din această cauză zic că Google poate să facă 5 ChatGPT-uri dacă vrea.

      @Colectionarul, mă așteptam. De fiecare dată când apare o știre d-asta, cresc acțiunie la Google :))

    2. Alex

      Sunt un broker serios, cu traditie. eToro, nu stiu cum mai procedeaza acum, dar in urma cu vreo 10 ani te mai sunau din cand in cand sa-ti faca o recomandare de investitie forex cu leverage 10x sau ceva de genul, ca sa-ti ia banii.

Spune-ți și tu părerea: