Wakanda Forever este al treilea film foarte prost de la Marvel

By | February 17, 2023

Voiam să scriu”al treilea consecutiv”, dar Marvel scoate atât de multe pe bandă rulantă încât nu sunt așa sigur că-s consecutive.

Primul a fost Thor: Love and Thunder, despre care nici nu știu dacă mai are rost să vorbim. O căruță de actori tari, cu mult potențial, dar într-o ciorbă de script, fără cap sau coadă. Mult CGI, zero dezvoltare la capitolul scene-interacțiuni-dialog-personaje.

Thor era un film foarte tare tocmai pentru felul “extraterestru” în care Thor vizita Pământul, modul lui necizelat de a fi și de a se integra stângaci în peisaj. Tocmai de aici venea umorul filmului. Acum Thor e doar un pămpălău care face pe bufonul.

Al doilea. Doctor Strange in the Multiverse of Madness. Din nou, un actor excelent, Benedict Cumberbatch, care a jucat foarte bine în toate filmele în care l-am văzut … până la Doctor Strange in the Multiverse of Madness. De fapt nu e vina lui, a jucat cât de bine se poate, filmul e prost.

Din nou un scenariu stil shaorma, cu plimbat prin o mie de universuri, care devine plictisitor după prima jumătate de oră. Parcă scenariștii nu au capacitatea de a fi selectivi cu ce să pună și ce să nu pună în film. Aruncă toate ingredientele în oală, toarnă și o tonă de CGI, și se așteaptă să iasă ceva bun. Nicio replică memorabilă, niciun moment de cotitură. Se întâmplă întotdeauna ceea ce te-ai fi aștepta să se întâmple.

Așa și Wakanda Forever.

Black Panther a fost excelent. La Wakanda Forever aș fi adormit la dacă nu ar fi fost câteva scene care efectiv m-au scos din sărite. În primul rând filmul încearcă să impresioneze masiv la capitolul “women empowerment” și mai specific “afro/african women-empowerment”. Ceea ce este foarte ok. Nu mă înțelegeți greșit. Sunt total pentru mai multă diversitate în filme și pentru distribuții mai aproape de reprezentarea reală a societății și mai puțin biased ca până acum. Iar o femeie în rolul Black Panther sună bine. Ce, numai DC Comics să aibă catwoman?!

Dar felul în care face Marvel asta … e ca și cum ar face-o un copil de 3 ani care nu a înțeles nimic despre ce înseamnă inegalitatea sexelor și a raselor. Nu că eu aș fi vreun expert în asta. Dar mi s-au părut super forțate niște replici, de genul celor în care regina wakandezilor îi zice personajului negativ: “I am not a woman that likes repeating herself.“. Acel “a woman” mi s-a părut foarte artificial băgat în replică. . Stop doing that, Marvel! Vedem că personajul, regina Ramonda, este o femeie puternică și independentă. Avem ochi. Are nume de femeie. E regină, nu rege. Nu trebuie să mai subliniezi faptul că e femeie, nu vorbește nimeni așa. Chestiile astea artificiale au exact efectul invers pe care și l-ar dori scenariștii din punctul meu de vedere.

E doar un exemplu care mi-a rămas în minte. Filmul mai continuă cu alte chestii de genul acesta în interacțiunea dintre celelalte femei din cast. Încă o chestie? Cu toții aveau accente africane în wakanda, dar cele două fete-personaje principale se salută cu un “Yo!” foarte gangsta și un fist bump ca în Compton. Yup. Foarte plauzibil și deloc artificial.

Sunt efectiv șocat că Angela Bassett a fost nominalizată pentru Best Supporting Actress. Nu că n-ar fi jucat bine, dar mi se pare un rol mic, insuficient dezvoltat, care nu i-a permis să se remarce pentru calitățile de actorie.

Dar de fapt problema principală a filmului este că e foarte plictisitor. Din nou, se întâmplă tot ce ai aștepta să se întâmple, fără plot twists, fără scene sau replici memorabile. Ai zice că într-un film de 2h:40m este timp destul să dezvolți caractere și scene, nu? Greșit! Se sare de la o acțiune la alta într-un ritm rapid și toate scenele par half-baked.

Culmea? Wakanda Forever este un succes comercial. Probabil la fel și celelalte. Atât timp cât lumea se duce la filme Marvel, se va folosi aceeași rețetă care aduce venituri, iar filmele Marvel vor fi din ce în ce mai proaste și mai plictisitoare.

Am scris acest articol să-mi fie învățătură de minte, să mă gândesc de două ori înainte să mă mai uit la ceva de la Marvel.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

6 comentarii la “Wakanda Forever este al treilea film foarte prost de la Marvel

  1. vlad

    Cred ca si pentru Marvel sunt 3 failuri. Nici unu nu a ajuns la 1mld incasari, si daca am numarat bine Marvel are 10 filme cu peste 1mld incasari.

    Iar pentru wakanda forever aveam asteptari de incasari mari, fiind un film in onoarea lui Chadwick Boseman. La fel cum Furious 7 a avut incasari mult peste media francizei.

    Reply
    1. Revo Post author

      Din ce am auzit, Marvel par mulțumiți. Dar cine știe, poate pe interior plâng :))

  2. Dan Pavelescu

    Mă bucur că există cineva care se bucură de diversitatea în filme. Eu nu prea.. sunt sătul să văd scene de homosexualitate/lesbianism și personaje cu sexualitate incertă – non binare, sau cum le zice, scene care au devenit obligatorii în filme, în încercarea de a ne convinge că anormalul e normal. Consider că fiecare lucru din lumea asta are locul lui (eu nu țin măsuța de cafea în baie și nici coșul de rufe în sufragerie). Mi-ar plăcea ca fanteziile lor sexuale să fie păstrate pentru momentele personale intime sau pentru filme tematice, documentare, educative. Cu actorii de culoare nu am nimic, chiar am foarte mulți actori preferați de culoare. Dar nu înțeleg distribuția unor filme – elfi, vikingi, un comisar Gordon – toți cu nuanța nepotrivită. Îmi cer scuze dacă am atins coarde sensibile, dar din păcate nu sunt tânăr frumos și liber.

    Reply
    1. Revo Post author

      N-aș zice că mă bucur, ci că nu mă deranjează. It is what it is. Mă deranjează atunci când sunt forțate, nepotrivite, sau se schimbă povestea scenariului/cărții/poveștii doar de dragul de a include un astfel de personaj.
      Legat de distribuții în care sunt incluse și persoane de culoare în roluri de elfi, vikingi șamd … îți dai seama că și în antichitate erau persoane de culoare. În multe cărți și legende nu se specifică exact, doar că de multe ori scenariile erau scrise de albi ca și noi, care exclud (uneori involuntar, alteori voluntar) persoanele de culoare. Sau dacă erau puși, erau de regulă personajele negative. Nu-i rău să aibă și persoanele de culoare personaje/eroi cu care să se identifice. Din nou, sunt de acord cu asta cu condiția ca cel care e pus în acest rol să joace bine, nu să ajungă acolo din cauză/datorită discriminării pozitive. De exemplu mi-a plăcut foarte mult cum a fost jucat Arondir din Rings Of Power. Also, în mitologia nordică există “Dark elves”, deci nu-i chiar așa de forțat 😀

Spune-ți și tu părerea: