Am făcut upgrade de RAM la 3 laptopuri Lenovo și ultimul mi-a dat KO

By | March 22, 2021

Fără să urmăresc neapărat acest lucru, am constatat că în ultimul timp am cumpărat numai laptopuri Lenovo. I-am cumpărat unuia dintre ele o plăcuță de RAM și am zic că dacă tot sunt ieftine și ușor de adăugat, să fac asta pentru toate. Bun, avem așa.

Lenovo B50-30 – desfaci două șuruburi, scoți un capac, pui plăcuța nouă de RAM, all good.

Lenovo G510 – scoți bateria, desfaci trei șuruburi, scoți toată placa din spate, ai acces la tot laptopul, pui RAM, all good.

Deja e floare la ureche, zic să încerc și la al treilea.

Lenovo 100-15IBD – În primul rând, ar fi trebuit să simt că ceva este în neregulă, după modul în care acest laptop e construit. Are tot felul de ciudățenii. Butonul de power e pe lateral, astfel încât îl apeși de fiecare dată când iei laptopul de margini, tastatura numerică nu are buton mic de enter, are porturi USB doar pe o parte, în fine, zici că-i făcut de un designer francez. Hai să-i punem și lui niște RAM și un SSD, că el din fabrică are 120 GB.

I shit you not. Lenovo 100-15IBD se desface în felul următor. Desfaci 11 șuruburi de pe capacul din spate. Da, 11 șuruburi, ai auzit bine. Dar stai, asta nu e tot! Deși ai desfăcut cele 11 șuruburi, practic nu ai acces la nimic. Le-ai desfăcut degeaba pentru că … drum rolls …. trebuie să scoți tastatura! Cine a mai făcut asta știe cât de enervant este să o scoți de acolo fără să îi rupi piciorușele din plastic. Bun, înjuri, declipsezi tastatura, îi scoți mufa fragilă ca să … drum rolls … mai desfaci trei șuruburi! Și după ce desfaci cele trei șuruburi ce ai rezolvat? Un glorios nimic! Pentru că dacă vrei să scoți capacul de jos trebuie să mai desfaci mufa de la baterie și mufa de la unitatea optică (bănuiesc).

Și în final, după ce desfaci 14 șuruburi, declipsezi tastatură (care era și lipită cu bandă dublu-adezivă, btw), scoți trei mufe aproape că ai terminat. Nu mai trebuie să petreci decât încă 30 de minute pipăind capacul din spate și trăgând de el în toate direcțiile, pentru că mai are niște cleme de plastic pe care nu vrei să le rupi. Și din care totuși rupi două, că nu mai ai răbdare. Tot procesul e filmat mai jos, dar vă previn că tipul din video face totul să pară mult mai ușor.

Ca bonus, totul e OK cu RAM-ul, dar SSD-ul din caddy nu-l vede de nicio culoare. Bănuiala mea e că-i vina caddy-ului, că-i făcut de Gembird, dar asta e, atât am găsit vineri seara pe eMAG.

Acum mă gândesc că și laptopul meu principal e tot un Lenovo. Am scris articolul ăsta ca în cazul în care îmi trece vreodată prin gând să-l desfac, să ști că mai bine îl vând direct. Sau să mă prefac că-l scap de la etaj, ca să am motiv să cumpăr altul nou. Iar celui care a gândit complicoșenia aia de la Lenovo 100-15IBD, îi doresc să calce pe piese de Lego și să fie nevoit zilnic să schimbe un bec de fază scurtă de la un Renault Megane 2. În ploaie. 🙂

În fine, o să trec pe Macbook, am auzit că astea-s mult mai ușor de deschis.

Urmărește Revoblog.ro și pe Google News

Share pe Facebook

5 comentarii la “Am făcut upgrade de RAM la 3 laptopuri Lenovo și ultimul mi-a dat KO

  1. Marius

    Tu, de fapt, vrei sa anunti MAC-ul. Orice entry level se desface greu. E irelevant daca e Acer sau Asus sau Lenovo. 🙂

    Reply
    1. vlad

      Cred ca ai dreptate.

      Am desfacut anul trecut 4 laptop-uri
      – un dell de acum vreo 10 ani care a fost bun la vremea lui. 4 suruburi si poti umbla la RAM &HDD
      – un lenovo de acum vreo 3 ani, vreo 2000-2500 lei la vremea aia. Usor scoti capacul din spate si umbli frumos la tot.
      – un lenevo de gaming de acum 2 ani, la fel scoti capacul si umbli la tot.
      siiiii
      – un dell ieftin de 1000 lei luat acum vreo 4 ani. Horror, scos tastatura, scos unitatea optica, si abia apoi am putut demonta capacul de pe spate. Si apoi sa montezi unitatea optica la loc a fost arhauifuianfuianinfcuia

    2. Revo Post author

      Heh, eram ironic cu Mac, că știu că acolo e crimă să-l desfaci. Tocmai asta e, că nu orice entry level să deschide greu. Drept dovadă primele 2 Lenovo-uri din articol. Și am mai desfăcut HP-ul vechi și 2-3 Asus-uri. Unele pur și simplu sunt complicate inutil, că nu văd ce avantaj ar avea producătorii din asta.

    3. Revo Post author

      @vlad, am uitat să scriu în articol. Da, și la ăsta trebuia să scoți unitatea optică înainte să desfaci capacul din spate. Dar asta a fost ultima problemă. Pe mine clemele și clipsurile din plastic mă enervează :))

  2. Marius

    Laptop Dell foarte bun, l-am avut vreo 10 ani cred! Dar …. totusi, mai trebuie si el suflat un pic de praf. Drept urmare, ca sa ajungi la cooler … nu mai putin de 51 de suruburi! Practic, ramai cu coolerul si placa de baza ca ultime 2 piese! De 2 ori in 10 ani am facut operatiunea! Din pacate, s-a dus intr-un final!

    Reply

Spune-ți și tu părerea: